Машинно гласуване на кметските избори? Ще е катастрофа!

Опитът от европейския вот бил трагичен, 40% от устройства дали грешки
53
Машинно гласуване на кметските избори? Ще е катастрофа!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако се гласува с машини на местния вот през есента, това ще доведе до пълна катастрофа, смята председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване”  проф. Михаил Константинов

"Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26 май е трагичен. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха", коментира той пред Нова тв.

Още по темата
По думите му проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на резултата от европейските избори.

За местния вот обаче, според него, ще се стигне до катастрофа.

"Местните избори са нещо съвършено различно. На тях едно място в малък общински съвет е няколко десетки гласа. Малките кметове се избират с разлика от един, два, три гласа. Даже големи кметове на последните избори бяха избрани с разлика от няколкостотин гласа, а само на последните избори констатирахме разлика от 6000 гласа. Така че, ако този процес продължи, катастрофата е гарантирана”, обясни той.

Той посочи, че БСП е единствената партия, която е подобрила резултатите си, но причината за това е "страшно лошият резултат нат предишните избори".

Според него БСП ще подобри сегашното си положение и на местните избори, защото тя загуби катастрофално кметния вот през 2015 г.

"Тя постигна най-лошия си резултат на местни избори в цялата си нова история и аз очаквам този фундаментално лош резултат да бъде леко подобрен. Просто не може още един път да получи толкова лош резултат. Това е по-добър резултат , но на базата на един ужасен предишен резултат, така че нека да бъде точни”, каза Михаил Константинов.

Той смята, за да се избегнат проблемите с машинното гласуване, е необходимо, от една страна, да се увеличи съставът на Софийската общинска комисия на 61 души, и от друга страна -  комисията да бъде разделена на три части и да събира документите на три различни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Дайте да не им разваляме "рахата".Нека да продължават да изнасят бюлетини, и да ги попълват 10-ците и 100-ците, отговорни за "правилното" гласуване на ***.Даже в моя град се пазарят дпс и вмро да действат заедно.П-о-р-н-о-графията е пълна.
64
1
 
1
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Някой в ЕС имал фабрика за такива машини точно, че решил да пусне въдичката в ЕС, пък където върже. Нищо ново под Слънцето, старата изпитана схема.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не знам дали ще е катастрофа но ако е машинно след всеки избирател списъка да се разбърква и да е без номера по ред така да видим ЕЛЕКТОРАТА герб дали може да чете
62
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 4 години
И кой прибра комисиона от обществената поръчка за машините?
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Bg medii sa ortodoksalni teroristi.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"кметния вот" е поредният бисер на госпожата авторка на статия. Явно неграмотността се поощрява.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електрическото гласуване ще е възможно, ако не спре тока, което не е рядко явление напоследък.
58
0
 
16
 
! Отговори
Не е верно преди 4 години
Машинното гласуване ще е пълна катастрофа. Защото: 1.Много трудно се манипулира 2.*** вот.
57
1
 
11
 
! Отговори
To6 преди 4 години
СТИГА ПИСАХТЕ ГЛУПОСТИ ! МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ Е ТОЧНО И БЕЗГРЕШНО !!! ИЗЛИЗАТ С *** НОМЕРА ЗА *** ???
56
0
 
5
 
! Отговори
Стършел преди 4 години
ТАЗЕ СТЯТИЯ ДО 27 - МИ ОКТОМВРИ ЛИ ЩЕ Я ДЪРЖИТЕ? И УМРЕЛИТЕ Я ПРОЧЕТОХА
55
0
 
2
 
! Отговори
Стършел преди 4 години
ТАЗЕ СТЯТИЯ ДО 27 - МИ ОКТОМВРИ ЛИ ЩЕ Я ДЪРЖИТЕ? И УМРЕЛИТЕ Я ПРОЧЕТОХА
54
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
де-би-лите няма да се справят с машинното гласуване на местните избори се гласувас 5 бюлетини и ще стане анархия затова го отмениха на евр избори не гласувахменад 4 милиона сега няма да гласуваме над 5 милиона това застрояване ни съсипаживота
53
0
 
1
 
! Отговори
Значи преди 4 години
Много взехте да лъжете. И тоя зайт, и останалите във вашата група станахте един хор с още дни други. Преди известно време.
52
1
 
5
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Катастрофа за кого - за калинки и дърти корумпета, дето ги гледаме от години.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40 % грешки е много по-добре от 90 % купени. При кметските е най-голямо купуването и с 5-6 гласа купени може да стане кмет на село.
50
0
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До Аз питах днес...Те хакнаха НАП и ТР, та интернет гласуването няма да манипулират. Досега имаше мъртви ЕГН-та, после ще има мъртви IP-та.
49
0
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
От ЦИК умишлено бавеха доставката на машините, не обучиха навреме комисиите как да ги използват. И по балкански тертип, вместо да махнат некадърниците от ЦИК, гербаджиите решиха да махнат машините Голямото предимство на машините е, че при тях няма невалидни бюлетини. Там е проблема. А при хартиените - само едно драсване е достатъчно. Както ги разнасят с чували, не е и трудно да се направи. На последните избори имаше 10% невалидни бюлетини, а това не е малко и влияе на резултата. Затова е всичко
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Унуфри"Представете си колко е лесно просто да се попълнят да речеме тук таме 10-20 хиляди имена в списъците с гласували от този списък с мъртви души и съответната бройка гласове и бюлетини да отидат за правилната партия."Колкото е и сега.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уау ... Сори, ама това е чиста проба лъжа и измама, с цел да си манипулират вота. Защото, ако дадете този проект на кадърни хора, които да го направят open source (защото тогава всеки мже да види, ако има някаква мизерия) и ще ви доставят цялата инфраструктура, за далеч по 200та милиона, за ел.правителство, които погубихте...
46
0
 
9
 
! Отговори
Катстрофа преди 4 години
За първи път в историята щяхме да провеждаме меСТния вот с машини, но решихме да се върнем на варианта с меСНия вот, добре изпитан. Стоиш в спортната зала 72 часа, спиш на земята, носят ти хляб, вода. Много хамалогия е, донасяне на чували, смяна на чували, изнасяне на чували. Така докато Фандъкова не я изберат. В Пловдив е по-лесно, тук хвърляме чувалите в реката, но в София е египетски труд. С машини е лошо за икономиката, хората в комисиите няма да вземат по 50лв надник и 200лв почерпка.