Евровотът: БСП с крехка преднина пред ГЕРБ, ВМРО - четвърти

Разликата между първите две партии е под процент
8 май 2019 15:00,
211
Евровотът: БСП с крехка преднина пред ГЕРБ, ВМРО - четвърти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП запазва крехка преднина пред ГЕРБ, съответно с 33,2% на 32,5%, сочи проучване на нагласите на избирателите за предстоящият евровот на 26 май. Данните са на изследователски център "Спектър" с ръководител Петко Петков. Възложител на допитването е Института за модерна политика, а извадката е направена сред 834 лица над 18 години от цялата страна.

Според изследователите обаче, лидерството на Столетницата е в резултат не от привличане на нови избиратели извън твърдия партиен електорат, а от ерозията в електоралната база на ГЕРБ, предизвикана от корупционните скандали и „апартаментгейт“.

Третото място изглежда гарантирано за ДПС с 8,5%. Партията мотивира своите симпатизанти с участието Мустафа Карадайъ като водач на листата. Това е допълнителен стимул за мобилизация на избирателите на ДПС, които ще отидат до урните, за да покажат подкрепа за своя лидер, коментират от "Спектър".

Шансове да вкарат поне по един депутат запазват и ВМРО-БНД с 4,2%, следвани от дясното обединение "Демократична България" и коалицията "Патриоти за Валери Симеонов".

Социолозите коментират и конкуренцията в трите основни сектора на политическото пространство.

В левия сектор наред с БСП за електорална територия се бори и възстановената под егидата на АБВ лявоцентристка „Коалиция за България“. Те навлизат в кампанията от добра изходна позиция – 2.7% от твърдо решилите да гласуват и имат потенциал за растеж особено при условие, че БСП остане затворена в своя твърд партиен електорат.

В десния сектор политическата коалиция на ГЕРБ и СДС има за съперник своите бивши партньори от разпадналия се Реформаторски блок, които в тези избори се явяват под наименование „Демократична България – Обединение“.Отворен остава въпросът дали „Демократична България“ ще успее да мотивира своите привърженици да гласуват. При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ шансовете им нарастват, но и в настоящата ситуация те имат добри шансове да спечелят европейски мандат, стартирайки кампанията с 4.2 % от решилите да гласуват, категорични са от "Спектър".

В патриотично-националистическия сектор се изостря конкуренцията между ВМРО-БНД и „Патриоти за Валери Симеонов“. Освен традиционно силната позиция на кандидата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки(4,2%), данните показват и тенденция към повишаване на подкрепата към бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов - около 4% На по-задни позиции засега остава „Атака“ (1.2%).

На въпроса "Ще гласувате ли в европейските избори на 26 май?" отговор "категорично да" са дали едва 33,5% от анкетираните. С "Не" са отговорили 37,7%, а малко над 28% твърдят, че още не са решили.

Интересни са резултатите и от последния въпрос, който социолозите са задали на реципиентите - "Какво според вас трябва да е бъдещето на Европейския съюз?"

Оказва се, че повечето българи подрепят идеята за Европа на отечествата - с над 34%, а за европейска федерация се обявяват малко над 32%. Също толкова казват, че не могат да преценят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
14
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-9 толкова добре "мачка"твоя бойко,че чак на Симитлийския кмет,му става хубаво.
14
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин поведе руския народ към космоса и направи СССР суперсила.
13
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 30 години под диктатурарата на Комунистическата партия Китай от бедна страна стана първа световна икономика. През 2022 година е Китай вече няма да има бедни.
12
8
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ееех, дано дойде Нинова или некой друг да ни дигне серезетата и мерезетата да зимаме големи серезета и мерезета да живеем леко, да си доставяме удоволствия в живота и да си изпълняваме желанията, защото за това ни е даден живота - да си доставяме удоволствия, да ни е приятно, а не да се мъчиме.
11
22
 
17
 
! Отговори
Ще се повтори преди 4 години
Поредната фейк новина как за БСП ето ще гласуват повече от 30% . Това е невъзможно! На миналите евроизбори прогнозите бяха подобно манипулативни и накрая ГЕРБ 30,5 % а БСП 18.2% .
10
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога повече ГЕРБ!Съсипаха държавата.Прогониха хората навън.Това е по-лошо от война.Там,където има военен конфликт,бежанците са по-малко от тук.За това престъпление трябва да има наказание.
9
2
 
18
 
! Отговори
ЩО ТАКА преди 4 години
ЩО ТАКА СИ МИСЛЯ, ЧЕ С НОМЕР 11 ЩЕ ПАДНЕ ГОЛЯМ СМЯХ И ИЗНЕНАДАААА
8
9
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Комунистическата *** е най изпадналата в света. следват ни китай, русия и германия, ама там поне има здравни и социални равни за вс. не само за ***.къде е комунизъм все е зле.
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова е мноо яка. Добре ще мачка, и Бойко добре мачка, но май се умори, а материала трябва да се мачка за да се обработи и да се облагороди.
6
14
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тъз на снимката не мязва на българка.
5
8
 
30
 
! Отговори
:):) преди 4 години
еми така е, Баце мисли че София е България, амс то не е така. И другото което не разбра че освен южна Бя има и Северна и там също има хора българи, грамотни трудолюбиви, само че не може да си зарежат вдичките домовете и да хикнат към Ся.
4
19
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и какво ни грее нас коя партия колко безделника ще вкара аз не гласувам
3
6
 
16
 
! Отговори
1, преди 4 години
прав си за БКП-ГЕРБ никога!
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще видим колко ще е крехка.Може и да се изненадате.
1
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си изключителен , и човек с къса памет за да гласуваш за БКП