10 дни преди евровота: БСП и ГЕРБ движат наравно, делят ги 0,4%

Ще бъде интересно кои ще се наредят след ДПС
16 май 2019 15:50, Александър Попов
228
10 дни преди евровота: БСП и ГЕРБ движат наравно, делят ги 0,4%
БСП води с малко. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все още има много избиратели, които не са определили за кого ще гласуват на предстоящите избори за Европейския парламент на 26 май. Което може да поднесе изненади и опровергае предварителните прогнози.

Броят на избирателите, които не са определили своя вот е 29,3%, а твърдо заявяват, че няма да гласуват 37,9%, сочи проучването на Изследователски център "Спектър", направено по поръчка на Института за модерна политика.

10 дни преди евровота, сред твърдо деклариращите, че ще гласуват на 26 май, са практически изравнени. За БСП ще гласуват 33,4%, а за ГЕРБ - 33%. Прави впечатление, че скандалите около управлението са разклатили периферията на ГЕРБ, докато проблемът на БСП е, че на този етап не привлича значителна подкрепа от своята електорална периферия. Наличието на много неопределили се, но възнамеряващи да гласуват, затруднява категорични прогнози за крайния изход от този двубой. Повишава се значението на фактори като капацитет за организационна мобилизация, атрактивност на кампанията и представяне на водещите фигури в кандидатските листи в оставащите дни до изборите.
 
ДПС продължава своята предизборна мобилизация, внушавайки сигурност и стабилност на своите избиратели. Данните от проучването сочат подкрепа от 8,7% от решилите да гласуват, но е най-вероятно организационната способност на движението да мобилизира своите гласоподаватели ще увеличи техния резултат в изборния ден. Роля в това отношение се очаква да има и личното обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към актива и симпатизантите на движението.

Все по-интересна става предизборната борба от гледна точка дали и колко други политически сили ще спечелят представителство в Европейския парламент, извън сигурните БСП, ГЕРБ и ДПС.

През втората седмица на кампанията динамиката в патриотично-националистическия сектор продължава. Данните сочат изравняване на силите на "Патриоти за Валери Симеонов" и ВМРО-БНД – делът на респондентите, които ги подкрепят е 4,1%.

В левия сектор прави впечатление възходящата линия на "Коалиция за България", които към момента получават подкрепата на 3,5% от решилите гласуват. В дясно "Демократична България – Обединение" засега успява да консолидира все повече фрагментирания вот за т.нар. "градска десница" - 4,1%.

Тези формации, макар и в различна степен, имат реалистични шансове за успех в евроизборите, който ще зависи в крайна сметка от решението на колебаещите се към днешна дата избиратели. Въпреки видимото присъствие на "Воля" (1,7%) и "Атака" (1,3%) в кампанията, засега те изостават.

Изпълнител на проучването е Изследователски център "Спектър". Възложител и финансиране: Институт за модерна политика.

Методът на проучването е полустандартизираното "лице в лице" интервю сред 993 пълнолетни лица. Извадка: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.

Период на проучването: 7-14 май 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайки за БСП пращате резузнавачи на решетников впарламента на ЕС
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва възможно най скоро да се отървем от ЕС и Нато!
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за бсп с преференция, че тая йончева ми е противна
48
4
 
10
 
! Отговори
ист преди 5 години
На евровота народът има избор за кого да гласува.Бюлетините са пълни с агенти на бившата държавна сигурност.В БСП га трима, в ВМРО са двама, в АБВ един и в ВОЛЯ един.БСП са ясни - ако не са официално агенти, са прикрити.Но уж Патриоти и Родолюбци с агенти - страшно е.После не се чудете защо сме най бедни и корумпирани.
47
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре парлизиран *** болен от неизличима болест отколкото гласоподавател за цоциалистите
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Служебното правителство на РР също беше комунистическо
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква свобода бе?!? Искате си робството вие, че да има КОЙ да ви асвабаждава. Знаем ви! Миришете от далеч на сапоги!------------------По-добре на сапоги да миришем, отколкото на ***.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На никой не му дреме. Най-добре е да вземете оръжието и да се избиете, никой няма да забележи че ви няма
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом и Изследователски център "Спектър", по поръчка на Института за модерна политика признава равенство, значи гербаджиите сериозно изостават. :)Нищо, той Цвъцко ще си напечата бюлетинчета ...А, ние ще се питаме един друг: "Абе, кой пак глазува за тях?"...
42
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Института по...модерна политика,ръководено от Георги Харизанов е платил...проучването.Това ми е достатъчно за да...повервам на обективноста му.Радвай се народе;утепаха се да те...проучват и да се мъчат,пак да...поверваш на Тиквата.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква свобода бе?!? Искате си робството вие, че да има КОЙ да ви асвабаждава. Знаем ви! Миришете от далеч на сапоги!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са избори за местен парламент, а за евродепутати и да се говори "прегладнели за власт" или "оядени от власт" някак си не върви. Истината е, че сме разочаровани от всички и най-много от ГЕРБ, който управлява в България от 2009 година. ДПС е особен случай с ясно изразени етнически избиратели.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Огромното мнозинствоогромно ...болшинство от ***.или.
38
8
 
4
 
! Отговори
Огромното мнозинство преди 5 години
от европа е ПРОТИВ този гнусен ротшилдски кибук наречен ЕС !!!средно 75% от хората от западна европа и средно 60% от източна европа са ПРОТИВ ЕС !!!как става така че волята на хората се погазва нагло и брутално година след година !?НЕ ИСКАМЕ ЕС !!!ИСКАМЕ СВОБОДАТА СИ ОБРАТНО !!!
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не те интересува ЕС, ходи гласувай за губернатор на пиздецк или за гасудар на масковията, що чиниш на ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ?!?!?Марш гнусни рушки ***!
36
5
 
10
 
! Отговори
До Бойкотирайте преди 5 години
Бойкотирайте, значи гласувате за Бойко, АКО НЕ ЗНАЕШ И САМ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ СЕТИШ!
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От подобни анкети полза няма. Хората ги е страх даже на баща си и майка си да кажат за кого ще гласуват, а тези си вярват, че са им казали истината.
34
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
500 г. + 80 г. генетичната подмяна е приключила. Жалко за хубавата природа..Жалко и за 10- 15 % процента свестни хора и християни останали в геноцида на съдистите- психопати..
33
8
 
10
 
! Отговори
Бойкотирайте преди 5 години
този срамен и жалък цирк наречен "избори" за марионетки за юдо-масонския кибук наречен ЕС30 години грабеж, толерастия и хомосексуални "ценности" СТИГАТ !!!
32
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както вървят нещата, май само ГЕРБ, ДПС и БСП ще имат евродепутати след тези избори. ГЕРБ явно не става, ДПС също не става, остава да гласуваме за БСП. Насила ни посочват за кого да гласуваме.