БСП похарчи най-много за кампания за евровота, "Воля" си хвърли парите

Най-скъпите представители в ЕП са на ВМРО по реален глас
73
БСП похарчи най-много за кампания за евровота, "Воля" си хвърли парите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ВМРО вкара в новия европейски парламент най-скъпите български депутати, ако се съпоставят официалните разходи за медийна реклама. Това показват данни на портала "Отворен парламент", който следи публикуваните съгласно Изборния кодекс договори за предизборна реклама, пише в. "Сега".

Медийната инвестиция на ВМРО е 417 132 лв., което прави 208 566 лв. за мандат. Това е към 2.90 лв. на действителна бюлетина, което отрежда първо място на воеводите и в класацията за цена на реален глас сред формациите, спечелили мандати. Най-любопитно обаче на финансовия медиен фронт е представянето на "Воля" – с похарчените 597 180 лв. партията не успя да премине бариерата, така около 8.4 лв. на глас отидоха нахалост.

Точно обратното се случи на вота за Народно събрание преди 2 години, когато "Отворен парламент" също регистрираше рекламата – формацията на Веселин Марешки бе най-рентабилна, тъй като с едва 62 000 лв. вкара 12 депутати.

Официално от ЦИК: Ето ги новите ни евродепутати!

Сега най-много пари даде БСП – 681 896 лв., втора е именно "Воля". ГЕРБ инвестира 494 501 лв., следва ВМРО, после "Демократична България" (ДБ) с 193 096 лв, зад нея - ДПС (156 570 лв.).

Още по темата
Тъй като спечели само един мандат, по цена на депутатското място втора е ДБ с посочените 193 096 лв. Петте мандата на БСП излизат по 136 379 лв., шестте на ГЕРБ -  по 82 417 лв. ДПС е действало най-рентабилно - трите мандата са по 52 190 лв. Цената на реалния глас за Движението не е голяма – под 50 стотинки. Бюлетината за ДБ струва с около 1.10 лв. повече, а ГЕРБ и БСП са някъде по средата в класацията – към 81-82 стотинки.

Подробният преглед на харчовете на партиите, останали под бариерата за влизане в Европарламента, също е интересен. Той показва за кой друг, освен "Воля", вотът си е бил прецакване. Коалицията на Валери Симеонов похарчи 147 660 лв., бе подкрепена от 22 421 избиратели, което означава към 6.50 лв. за глас.

Джамбазки доволен след евровота: Взехме мандат от ДПС

Още по-драматична е ситуацията с "Коалиция за България" (съюзът на АБВ) – 136 343 лв. за медии донесоха едва 16 759 гласа, което прави над 8 лв. за бюлетина. Възраждане" и Атака" също дадоха пари (89 100 лв. и 86 570 лв.), които при около 20 000 гласа за всяка не се изплатиха - над 4 лв. загуба на глас.

Любопитно е, че партии, които на теория са с амбиции в политическия живот – ДОСТ и "Движение 21", са инвестирали едва по 23 642 лв. и 17 000 лв. Скромните суми показват колко точно високи" са им били целите на европейския вот.

Общо за медийно отразяване партии, коалиции и независими кандидати изразходиха 3 281 413 лв. без ДДС, като сумата не е съвсем точна, тъй като някои медии не публикуваха договорите си. Общият бюджет през 2017 г. бе 3.4 млн. лв., тоест сега са изхарчени приблизително същите пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
mnm преди 4 години
значи е лошо, ако някой с амбиции за власт не хвърля пари за предизборен тормоз.така излиза от манипулативните ви разсъждения
19
2
 
12
 
! Отговори
*/* преди 4 години
По целият път от Варна до София плакати имаше само на Валери,Марешки(най-много) и Джамбазки.Във един град(Кюсстендил) по улиците,на светофарите,кафенетата,площади и паркинги ,плакати имаше само на Мария Габриел и един на Джамбазки.Така че не знам кой колко е похарчил,ама знам какво видях.
18
16
 
14
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Според мен българина взе да се събужда от жесток кошмар, и с право не отиде да гласува на тези избори, защото не видя почтеност в лицето на посредника между европейските институции и фондове и българския народ, а именно корумпираната шуро-баджанашка селско-просташко държавна администрация!!!Добро утро селяни прости!!!Каквото и да чисти Борисов , каквито и рокади да правят, каквито и салта да правят, ГЕРБ вече са свършил политически проект, това ви го гарантирам!Агент Кейси Донован!ЦРУ!!!
17
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кебапчетата на бсп са най вкусни защото са по бдс
16
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е един от коментиращите за злоупотребата с власт от страна на ГЕРБ. Изхарчиха едни милиони за кампания, които не влизат в сметката, като обиколките на Баштиквата и т.н. Ами няма как да е, мечтаехме си че като влезем в ЕС мутрите поне малко ще се кротнат, но стана точно обратното.
15
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре пак ще вдигнат я ток,я вода,или каквото им хрумне за да си имат пари да си харчат.Щом народа дреме ще харчат бе!Ама не е луд тоя дето яде баницата,а тоя дето му я дава!*** народ овча държава!Няма кой да скочи и да ги измете,да видим после другите дали ще посмеят да си харчат наволя?!
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Система и статистика на бай ганецовски лъжи
13
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кво ме интересува коя партия колко е похарчила?Щом няма контрол за субсидията за всеки глас взимат пари ще харчат!С такъв финансов министър и такъв прокурор ще е така!Това е като с апартаментите,терасите,вилите и скритите сметки в чужбина-пълна анархия!
12
17
 
31
 
! Отговори
Не е вярно преди 4 години
БСП са отчели коректно изхарченото. Но ГЕРБ имаха най-много и най-луксозните плакати. ГЕРБ не са посочили точните си харчове, скрили са неотчетни пари, предположете откъде са взети.
11
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми милионерска партия са .....имат си и Милиончева.....пък избирателите им мятат пачки от балконите .....но ....загуба злед загуба ...е ми , загубени са
10
8
 
21
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 години
За да има справедливост.Който е загубил изборите, да връща парите в хазната.
9
3
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Да бе много знаете, а и да знаете няма да го напишете кой колко е шарил на ръка и затова гласуването трябва да е платено така поне тези които купуват гласове ще трябва да се набутат повече.
8
3
 
28
 
! Отговори
Въпроска ? преди 4 години
За служебните автомобили и охраната плаща народа , а не партията, нали ?
7
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не смятате пари които похарчи Боко от държавния бюджет, за да агитира ? То не бяха разходки с министри с джипове и цялото НСО, журналисти от купени телевизии, рязане на ленти, даваха предизборно пари на техни общини...Това не влиза в сметката тъй ли?
6
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП хвърли много пари и още повече злоба в негативен PR, хайде да отделим още повече злоба - Нинова много я бива в това, прави го "безплатно" на наш гръб, да си изберем местните ниновчета за следващите 4 години и най-после да ни увеличат и пенсиите, и заплатите, и субсидиите от ЕС, и инвестициите ще завалят като манна небесна - е, най-после ЖИВОТ!Единствената комуноидна държава в Европа - напред към международна изолация и спиране на субсидии при неизбежния данък към ЕС!
5
18
 
19
 
! Отговори
Избиратели преди 4 години
Поздравявам целия нов кадър политици в бсп и лично Нинова с песента на Руслан Майнов (Тъпa Овцa) била си и оставаш се така ....
4
10
 
11
 
! Отговори
Бяла Златка преди 4 години
забиха ме на дъното ...Ами като никой не се връзва на 50 рубли тъй ще е
3
9
 
27
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Най-много похарчи Победителя, но там данните не са офицЯлни.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ни харчилии парите ве...другата година 0 лЕва субсидии . С моите пари,ще ми раздавате кебапчета.
1
3
 
21
 
! Отговори
да ве преди 4 години
И вие си мислите че тези средства хвърлени за изборите са точната картнина ? Да но НЕ както казваше бай Петко Бочаров.Само партийните лидери и ръководствата на партиите знаят кой колко е хвърлил това е .