Машинно гласуване на кметските избори? Ще е катастрофа!

Опитът от европейския вот бил трагичен, 40% от устройства дали грешки
53
Машинно гласуване на кметските избори? Ще е катастрофа!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако се гласува с машини на местния вот през есента, това ще доведе до пълна катастрофа, смята председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване”  проф. Михаил Константинов

"Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26 май е трагичен. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха", коментира той пред Нова тв.

Още по темата
По думите му проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на резултата от европейските избори.

За местния вот обаче, според него, ще се стигне до катастрофа.

"Местните избори са нещо съвършено различно. На тях едно място в малък общински съвет е няколко десетки гласа. Малките кметове се избират с разлика от един, два, три гласа. Даже големи кметове на последните избори бяха избрани с разлика от няколкостотин гласа, а само на последните избори констатирахме разлика от 6000 гласа. Така че, ако този процес продължи, катастрофата е гарантирана”, обясни той.

Той посочи, че БСП е единствената партия, която е подобрила резултатите си, но причината за това е "страшно лошият резултат нат предишните избори".

Според него БСП ще подобри сегашното си положение и на местните избори, защото тя загуби катастрофално кметния вот през 2015 г.

"Тя постигна най-лошия си резултат на местни избори в цялата си нова история и аз очаквам този фундаментално лош резултат да бъде леко подобрен. Просто не може още един път да получи толкова лош резултат. Това е по-добър резултат , но на базата на един ужасен предишен резултат, така че нека да бъде точни”, каза Михаил Константинов.

Той смята, за да се избегнат проблемите с машинното гласуване, е необходимо, от една страна, да се увеличи съставът на Софийската общинска комисия на 61 души, и от друга страна -  комисията да бъде разделена на три части и да събира документите на три различни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Пак Унуфри преди 4 години
А я сега си представете ако гласуването навсякъде беше електронно и устройствата са включени само от 8:00 до 17:00 в деня на гласуване? Няма ли да е малко трудно някой да се заседи на устройството в някоя секциа и да въвежда име след име и така нататъче? Какво правиме като изчезнат тези гласове на хора които са починали вече, мир на праха им?
44
0
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Еми от НАП изтекоха данните на около 1 милион починали хора, които още си седят там и се водят със три имена, ЕГН и т.н. Много ми е интересно дали ако се направи сравнение на хора от този едномилионен списък със гласувалите за евроизборите, дали няма случайно да има съвпадения? Представете си колко е лесно просто да се попълнят да речеме тук таме 10-20 хиляди имена в списъците с гласували от този списък с мъртви души и съответната бройка гласове и бюлетини да отидат за правилната партия.
43
1
 
5
 
! Отговори
Да, катастрофа, преди 4 години
но за ГЕРБ! Ако е с машини гласуването ГЕРБ умира, отива на кино от 6 до 5!
42
12
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Един от Северозапада 26 Машинното гласуване беше една безсмислена прищявка на Нинова с цел да накара ГЕРБ да дадат едни пари.И Борисов и пристана на акъла. Сега е ясно че избирателите не искат машините.
41
1
 
6
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Професоре , не бях чувал такива злонамерени глупости , а уж си учен човек!Всеки средно умен бизнесмен ще ти каже , че при първите избори , новозакупените машини трябва да докажат своята прецизност пред купувача , от продавача!Тогава се прави основното плащане - след реално доказване !Ако не се докажат, за продавача остава само аванса ,а машините остават за Държавата!А уж изглеждаш та.ри.кат , а си обикновен ба..лък!Разеснителната кампания как се ползуват машините е изцяло за сметка на продавач
40
0
 
5
 
! Отговори
Да попитам и аз преди 4 години
До Аз питах днес...Например, защоо приятеля ти не пита съседите си в ЩАТИТЕ машинно ли глисуват?Питам за себе си, де!
39
5
 
19
 
! Отговори
Даскал Фратьо преди 4 години
Ще е катастрофа за неграмотните избиратели на ГЕРБ!
38
7
 
4
 
! Отговори
мда, бе! преди 4 години
Машинно гласуване в страни като Венецуела, където крайния резултат не е още ясен, дали е бил манипулиран или не? Не съм за политиката на червените г.а.д..о.в.е по света, само пиша обективно. Тъмносинките и червените им дружки да си го...с машинното гласуване.Мая Манолова: Ние не вървим с прогреса, а се връщаме в каменната ера! Питам: Абе, тая нормална ли е? Американските машинки защо не ги ползуват американците? Ние сме по-мъдри от тях? СМЯХ В ЗАЛАТА, КАКВО ДРУГО ДА СЕ ОЧАКВА ОТ *** ПОЛИТИЦИ.
37
2
 
5
 
! Отговори
Опаааа преди 4 години
Да ви светна сега се мисли как да се манипулира машинното гласуване и веднага ще го наложат отново навсякъде.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧАК за толкова много недействителни бюлетини не става дума - 7000 гласа. Което е смешно, като се има предвид че гласуваха 31 процента от правоимащите на изборите. Обаче броят на ромските гласове за ГЕРБ понамаля доста и сега те изпитват панически ужас, че трябва да увеличат два пъти машинното гласуване.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб се уплашиха че го няма Цветанов Цветанов. не виждам защо да е катастрофа, в пъти повече хора отпреди са искали да гласуват машинно, всички казаха колок е лесно във 300 секции с гласували 50 процента, и още 350 - към малко под 50 процента, при положение че машинно гласуване бе предвидено за 3000 секции. Недействителните бюлетини дойдоха от неподгогвеността на РИК-овете, ама то не може 6 дена преди избори да въведеш машинното гласуване и да очакваш РИК-овете да са подготвени.
34
2
 
8
 
! Отговори
swe преди 4 години
като променят кодекса да сложат 10 години строг тъмничен за фалшификация на протоколи.шото пак ще се разходим по секциите а другарете от ГРОБ ше мъкнат чувалите...то па тая тиква несе ли наяде бе...
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
profesor m. konstantinov e katastrofa dnes....a utre ...koi znae kakvo zemetresenie ili navodnenie udva?...moje i da doide rayski blagodat...?!
32
1
 
7
 
! Отговори
Аз питах днес... преди 4 години
... но сега пак ще питам за един приятел от Щатите! Защо не може примерно той да гласува по интернет от вкъщи, а трябва да ходи до секция? В кой век ГЕРБ ще въведат електронното гласуване?!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
91.50% от гласувалите на референдума на Плевнелиев се обявиха "ЗА""да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите"При дистанция от 2 метра на машината от изборната кутия, ГЕРБ бламират Плевнелиев
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vulgarskite mashini na vulgarskite peikovi i betonovi injeneri i panelni arhitekti sa vse brakmi....i vulgarskite bankovi mashinki sa razvaleni vse....vmesto lev puskat europes...bg mashinkite v Casinata i te sa vse razvaleni....vse v chernoto sediat.... kato komputara na kat...
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТИГА С ВАШИТЕ ГНУСНИ ЛЪЖИ.НА ЕВРО ИЗБОРИТЕ БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ГЛАСУВАМЕС ХАРТИЯ,ЛИПСВАХА МАШИНИТЕ,А ЗА ТЯХ БЯХА ПЛАТЕНИ МИЛИОНИ ЗА НАЕМ!!!!КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЛЪХОВЕ,СТРАХ ВИЕ ДА ПАДНЕТЕ ОТ ВЛАСТ!!!!!
28
0
 
8
 
! Отговори
Кондю преди 4 години
Май работата е като в Турция с изборите за кмет на Истамбул.Някои искат да се избегне подобна ситуация
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ako izbornite mashini davat greshki, ste razbiem mashinite na benebeto i na drugite banki v begeto...s limonki...
26
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Следващия път, за да не стават грешки, ги програмирайте 85% да отиват направо за ГЕРБ, а 15% там, за където са избрали хората да гласуват, и ще е чиста работата.