Кои са тенденциите в интериорния дизайн за 2019 година?

Мраморът и мозайката тази година са много актуални като визия
22 юли 2019 15:28, Екип на Dnes.bg

Снимка: minotti.com

През последните години наблюдаваме известно преливане на стилове и тенденции в модата като всеобхватно понятие. Границите между ежедневен и официален начин на обличане например, често вече не са толкова отчетливи. Тази свобода намира отражение и в интериорния дизайн. Сякаш няма визия, която да не е актуална. Всичко, което е премислено и позиционирано удачно в дадено пространство, винаги ще стои добре.

Като основна тенденция ние, интериорните дизайнери, се стремим да използваме все повече естествени материали или инженерингови продукти, наподобяващи естествената визия. Не подхождайте с предразсъдъци към изделия, които "имитират" материалите от природата. Те са създадени целево с по-добри свойства, което ги прави удачен избор при ситуации, за които естествената суровина не е достатъчно устойчива. Разбира се, винаги е добре да избираме продукти с високо качество.

Например в някои случаи многослойният естествен паркет като инженерингов продукт е по-подходящ от масивния. А широкоформатните плочи грес, които определено са тренд, имат предимството, че са изключително тънки (обикновено 6-8 мм) и много по-устойчиви от естествения камък. Техните декори повтарят мрамор, оникс, травертин, бетон, метал, както и други материали. Лепят се както по под и стени, така и по фронт на корпусно обзавеждане или плотове на маси. За плотове на кухни се използват също такива гресно-керамични плочи, но с малко по-голяма дебелина и допълнително защитена повърхност. От тях може да се "излее" и коритото на мивката.

Мраморът и мозайката тази година са много актуални като визия. Метализираните повърхности се превръщат във все по-устойчив тренд. Най-използваните са мед и розово злато – полирано или brushed (минато с четка), както и хром и инокс. Стъклото като материал никога не излиза от мода.

Относно актуалният колорит в интериорите тази година, всички знаем, че цветът на 2019-та е Pantone 16-1546 Living Coral. Някои от най-добрите производители на бои обявиха сходни по тоналност топли цветове: Sherwin-Williams отличиха Cavern Clay SW 7701, Dunn-Edwards - Spice of Life (DET439), Dulux - Spiced Honey, а Pratt & Lambert - Earthen Trail 4-26. Benjamin Moore представиха Metropolitan AF-690 - спокоен, премерен и изтънчен тон. Ето ги и студените нюанси: Blueprint S470-5 на Behr, Night Watch PPG1145-7 на PPG Paints, Peacock Blue KMA29 на Kelly-Moore Paints и Garden Patch 326-5DB - изборът на Dutch Boy. Българският цвят за 2019-та е „Органик“ на Оргахим.

Появиха се модели на извити дивани и заоблени кресла сред продуктовата гама на водещи световни производители на мека мебел. Флоралните и геометричните мотиви при текстилното обзавеждане и тапетите отново са актуални, особено ако такъв тапет е предвиден върху акцентна стена в дадено помещение. Кадифето също намира своето приложение като дамаска и завеси.

Стилът Бохо-шик и духът на петдесетте години на миналия век се завръщат с някои характерни за тях елементи. При модерния стил наблюдаваме изключително изчистена визия. Неподвижното обзавеждане е от пода до тавана и е без цокъл или с минимален такъв, за още по-силно изявена линеарност. Понякога, когато липсва мебелен обков, такъв фронт изглежда като ламперия, а в същото време крие удобни обеми за съхранение. Това дава възможност дори и минималистичния интериор да е функционален и да предоставя удобство.

С изключение на актуалните интериорни цветове, които се сменят и обявяват за всяка следваща година, останалите изброени тенденции са характерни за последните няколко години. Предполагам, че ще останат предпочитани и през 2020-та. А ние винаги ще следим с интерес развитието им, защото знаем, че всеки тренд и всеки нов материал е реакция както на функция и естетика, така и на начина ни на живот и на нуждите ни едновременно.

архитект София Папазова

Soff Design Studio

(web и fb)

А ако търсиш най-подходящия кредит, за да сбъднеш мечтите в своя дом, може би ние ще успеем да ти помогнем. Благодарим ти, че ще ни отделиш няколко минути за следващата кратка анкета!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание