Да отворим света на книгите - библиотеката в дома ни

Жилище без книга прилича на тяло, лишено от душа
26 авг 2019 08:20, Красимир Ангелов

Снимка: pinterest

Какво е домът без книги, които разказват истории и ни носят нови знания? Вероятно бихме отговорили, че това би било пространство без същност. Каквото и определение да поставим, едно е сигурно – без книги ежедневието ни вкъщи няма как да е пълноценно. Защото литературата е цял различен свят, който допълва по незаменим начин света, в който живеем.

Още по темата
Както всяка мебел или вещ в дома ни, така и библиотеката е добре да следва стила на жилището или цялостната концепция, която интериорният дизайнер изготвя за нас, ако сме се доверили на професионалист и тече процес на проектиране.

Домашната библиотека може да бъде изработена както от масивно дърво или мебелни плоскости, така и от метал, стъкло или други по-нетрадиционни материали като гипскартон и камък например. Също така тя може да е създадена чрез различни комбинации от изброените материали.

От гледна точка на функционалното разпределение, библиотеката най-често е предвидена във всекидневната или в кабинета, ако в жилището има такъв. Тя може да бъде обособена и като отделно помещение в случай, че големината на дома дава такава възможност. Където и да са поместени и в каквато и конфигурация да са проектирани, рафтовете за книги винаги ще са извор на знания и вдъхновение за хора от всички възрасти и с всякакви професии. И единственото, което е добре да съобразим, е условието книгите да се съхраняват по-далеч от пряка слънчева светлина, за да не избледняват.

Интересната книга може да бъде с нас навсякъде - и у дома на дивана или в леглото, и в офиса на бюрото. Но ако си осигурим специално място за четене - кресло, лежанка или миндер под прозореца например, удоволствието ни ще е още по-голямо.

Затова да не губим време и да подредим и съхраним книгите добре в дома си. Защото, както е казал Цицерон, дом, лишен от книга прилича на тяло, лишено от душа.

Консултант: архитект София Папазова
Soff Design Studio

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание