"Реквиемът" на Емил Табаков открива Софийски музикални седмици

В концерта участват и радиосимфониците
Обновена: 20 май 2013 12:58 | 20 май 2013 12:58, Петя Славова
0
"Реквиемът" на Емил Табаков открива Софийски музикални седмици
Емил Табаков. Снимка: Булфото

„Реквиемът“ на Емил Табаков и Радиосимфониците откриват Софийски музикални седмици на 24 май. В музикалното събитие, което ще положи началото на 44-тото издание на международния фестивал в зала „България“ от 19.00часа, ще вземе участие и Смесения хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов.

Солисти ще бъдат младите оперни изпълнители Марияна Панова – сопрано, Андреана Николова – мецосопрано, Кирил Шарбанов – тенор и Христо Стойнов – бас. В „Реквиема“ ще пее и Хорът на софийските момчета, ръководен от Адриана Благоева.

„Реквиемът“ за четири солисти, хор и оркестър на маестро Емил Табаков е написан в периода 1992-93 г., по поръчка на фестивала „Софийски музикални седмици“ / тогава директор на международния форум е Петър Ступел/, като досега има две публични изпълнения. В историята на българската музика то остава като първото произведение, създадено върху традиционните латински текстове.

„Реквиемът“ – нареждащ се сред най-големите творби на българската музикална класика, следва традиционното структурно изграждане на частите, като блестящо комбинира композиционни техники. Творбата излъчва драматизъм и експресия, извираща от личното отношение и поглед на Емил Табаков към вечните теми – за живота и смъртта, постигането на хармонията между хората, между сърцето и ума, проекцията земно - възвишено, линията мистично – божествено.

Още по темата
„Радвам се, че Симфоничният оркестър на БНР ще открие фестивала „Софийски музикални седмици” тази година“, развълнувано споделя маестро Табаков. “ Преди деветнайсет години, премиерното изпълнение на Реквиема бе отново на 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, когато се откри фестивалът, а второто изпълнение - през 2000 г., на същата дата и по същия повод.

Двадесет години след датата на написването си, произведението ще прозвучи за трети път – не случайно пак на 24 май. Посланието на всички музиканти тази година е да изразим тревогата си и да призовем на висок глас всичко онези, които искат да управляват държавата, че българската висока музикална култура се намира в предсмъртна агония!“, коментира Емил Табаков. „Щастлив съм, че в концерта се ангажираха много талантливи млади изпълнители, с които вече съм работил. Те приеха ангажимента със затрогващ ентусиазъм. Като композитор благодаря и на ръководствата на Българското национално радио и Софийски музикални седмици, и на музикантите, които участват в концерта“, обобщава главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР и директор „Музикална продукция и състави“ на обществената медия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари