Целият свят има проблеми, но има и култура!

Емил Табаков с музикално пътешествие по Дунав пред Dnes.bg
27 дек 2012 07:00, Петя Славова
24
Целият свят има проблеми, но има и култура!
Маестро Емил Табаков. Снимка: НДК

Въпреки че миналата година новогодишният концерт в Зала 1 на НДК не се случи, тази година маестро Емил Табаков е подготвил специална селекция от произведения на композитори, живели и творили в държавите край Дунав. Традицията, която започва във Виена предимно с музиката от Йохан Щраус, у нас се случва от 25 години. Началото поставя Емил Чакъров, а по-късно с концерта се заема маестро Табаков. Ето какво сподели българският диригент пред Dnes.bg.

Концертът е кръстен „Пътешествие по Дунава”. Разкажете ни повече за него.

Винаги новогодишният концерт е имал ясна идея – да се представи определена култура. Тази година реших да подготвя произведения на държавите, които са по Дунав. А те се оказаха много.Тръгваме от Германия, Австрия, Унгария, намерих дори произведения от Сърбия и Хърватско. Приключваме пътешествието с град Силистра. Програмата ще е шарена. Ще има произведения, които са неизвестни и други - познати за нашата публика. Олга Динова и Георги Султанов ще са солисти. Те ще изпълнят популярни оперетни арии. Ще представим творба и от Йохан Щраус, която никога не е изпълнявана в България. Искам да има закачка, да бъде интересно за публиката.

Кое е по-трудно да се създаде едно събитие или да се поддържа традицията?

Изглежда да се поддържа традиция. Идеите се явяват. Хората се ентусиазират. Времената се сменят. Радостното е, че независимо, че миналата година нямаше такъв концерт, сега той отново ще се осъществи в познатия час 18.30 на 1 януари. Много хора и от провинцията питаха защо го няма. Това е важно събитие за нашата общественост. Преди години по телевизията се предаваха и другите концерти от този фестивал. В последствие остана единствено новогодишния. Оказа се, че много хора от цяла България са го следели. Така че, явно е важно едно събитие да се поддържа, въпреки трудността и препятствията, особено ако си заслужава.

Вие често пътувате не само в чужбина, но и в страната. В какви зали в България изпълнявате концертите си?

Навсякъде има читалища, кина, но зали няма в цялата държава. НДК също не е зала за концерти, тя е конгресна и само се присособява за музикални събития. Изисква се специална техника. Единствената акустична зала в цялата държава е Зала България. Но то и оркестрите са съкратени, може би защото няма зали. В държавата са решили проблема. Затова пък в Гърция и в Турция има прекрасни зали. Сега и в Македония се строи прекрасна такава. А България беше в най-добро положение от всички тези държави заедно с Румъния. Сега започваме да изоставаме, защото другите страни разбраха, че не може без това изкуство, тъй като би трябвало да се развиват всички области в обществото.

Дали причината е липсата на залите или съкратените оркестри, но младите български музиканти не могат да се утвърдят у нас и бягат в чужбина.

Те търсят възможност да намерят реализация на таланта си. В България музикалното образование не върви добре. В училищата също не се учи музика. Няма кандидати за музикалните училища и Консерваторията. Отношението е по-различно от това преди 30-40 години, когато имаше подем в тази област. И не само на хората, които учиха изкуства, но и на тези в областта на науката. В момента получилите добро образование отиват в чужбина. Но трябва да се отбележи, че е важно не само образованието, а и цялата обстановка. У нас тя е затворена. Много сме малки, подобно на малко градче, но какво става зад неговите граници? Тук трябва да се съревноваваш със себе си. Затова всички хора отиват отвън и това е добре, защото живеят при други обстоятелства. Не навсякъде образованието е по-добро, но в чужбина всеки има желанието сам да научи повече и то само от това, което вижда около себе си. Образова се от хората наоколо, от обстановката, а не само от учебниците.

Самият вие сте избрал да работите предимно в България. Съжалявате ли днес?

Появи се и малка нотка на съжаление. Аз съм избрал да съм тук, защото съм имал възможност от най-млада възраст да ръководя най-добрите музиканти в България, с които съм обиколил целия свят. Имали сме многобройни записи. Имал съм възможността да ръководя най-доброто в държавата, затова и съм патриот, въпреки че тази дума е неподходяща за сегашните условия. Но да кажем, че съм изпитвал желание да работя в държавата си. Докато има хора, които предпочитат да работят в чужбина. У нас лошото е, че колкото и да си по-добър от колеги на Запад, там са по-известни. Могат да направят кариера в добрия смисъл на думата. Защото там всяка професия си има оценка, докато в нашата държава в областта на изкуството може да си гениален, но си оставаш в нашата държава. Ставаш любимец на определен кръг хора и нищо повече. А това не е съвременният живот, който изисква да се сверяваш със случващото се по света. Тук няма съревнование, конкуренция и това пречи за развитието на хората в България. Ние бяхме много известни с прекрасните ни кадри и добре образованите ни музиканти. А те са в целия свят – певци и инструменталисти покриват най-добрите симфонии в целия свят.

Ще ви попитам и за реформата, която се случи преди две години – намалиха броя на оркестрите, което промени и целия репертоар по някакъв начин, защото има произведения, които не могат да се изпълняват с по-малко инструменти. Знае ли се вече какъв е резултатът от тази реформа?

Резултатът е още едно по-голямо отчаяние, което си съществуваше в нашите музикални среди. Особено в провинцията музикантите са в застой. На мен са ми казвали колеги: „Нас ни е срам да се показваме. Нямаме възможност да се развиваме, да поканим някой солист, диригент. Нямаме ресурс да направим нещо качествено”. Хората са потиснати. В София ни е лесно – има два хубави оркестъра – Филхармония, Радио Оркестър, но другите?

Били сте много в чужбина. Представяте ли се как ситуацията у нас може да се промени?

Това зависи изцяло от ориентацията на властта в една държава. Не само парите. Докога нашата държава няма да има пари. Нали сме в европейската общност. Гледах по телевизията как един турчин пита защо са ни такива пътищата. Техните били по-добри, въпреки че не са част от ЕС. Къде да идем, ние не можем да се движим в тази държава? Това, което беше добро, вече го нямаме. Започваме да си задаваме въпроса какво общо имаме ние с Европа – с французи, германци и англичани. И те имат проблеми. Целият свят има, но те имат и култура, традиция. Знаят какво е културата и знаят, че тя трябва да се храни, за да живее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Оперна певица преди 11 години
До СнежанаСтискам палци синът Ви да тръгне госпожо! От години уча класическо пеене, пиано и цигулка. Нито аз нито колегите ми могат да намерят реализация в България. Тук е пълно с чалга и мутри. Желая Му успех и весели празници! :)
11
0
 
12
 
! Отговори
Напуснал България преди 11 години
Неразумний ми юроде защо се отричаш от духовността и обричаш на чалгата? Това е причината да си беден и мачкан от нискоразрядни мутри. В културата и образованието е спасението ти.
10
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чуя ли за думата "култура"ръката ми посяга към кобура !!
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е, че музикалното образование у нас отдавна изпростя. Пишат се елементарни произведения.Много хора пишат музика, ама зорлем. Чули са, че има такова нещо като музиката.Абе каква музика, то нашето общество предпочита ловните дружинки да отстрелва дивеч.В крайна сметка, не може да натрапваш на едно общество култура, ако то няма потребност от такава.
8
1
 
5
 
! Отговори
111 преди 11 години
в нормалните страни също има проблеми, но хората имат манталитет, който съдейства за решаване на проблемите...при нас увреждането от комунизма е тотално, а в псевдодемокрацията все такива все още ни управляват...от най-бетонираните...
7
2
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Слабо се представяш, повтаряш написаното от други. Напразно ти плащат, не си убедителен !!!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, *** , какви са тия цветови гами на коментарите против герб? Те ли ви плащат ?
5
7
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Ясно ти си от платените, но ще пиеш през лятото студена водичка. Затова сега кради като за последно(ако остане за теб).
4
3
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Само глупаците и платените герберасти не се сещат защо в българското политическо пространство няма алтернатива на по-почтени хора. Защото и тия и ония са едно и също.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Билетите не са ми скъпички, а приходите ми намаляха.Но понеже темата е в областта на културата, ще цитирам големият френски писател Стендал "Не може цял народ да се измами два пъти по един и същи начин"След три години триумфално строителство на магистрали и пълно загърбване на насъщните интереси на хората.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е труд, който трябва да се заплаща, но проблемът е, че у нас няма традиция хората да отделят средства за това, иначе за колата се намират...
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самият маестро Табаков беше няколко години диригент в Белград и няколко години в Анкара. И той си опита късмета в чужбина, надявам се успешно. Иначе го харесвам, харесвам и това което прави. Но билетите са скъпички. До преди 3-4 години ходехме всеки месец на концерт, сега от месеци не можем да си позволим.