Националният отбор е на прага на най-големия резил в историята

Задават се най-слабите квалификации за България
13 окт 2019 12:50, Екип на Dnes.bg
31
Националният отбор е на прага на най-големия резил в историята
Снимка: Блфото, архив

Българският национален отбор по футбол е на път да запише най-слабите си квалификации за европейско първенство в историята. До момента трикольорите все още нямат победа в пресявките за Евро 2020 - 2 равенства на сметката на предишния селекционер Петър Хубчев и 3 загуби при Красимир Балъков, при голова разлика 5:11, пише Gol.bg.

До края на кампанията ни остават още 3 мача. Днес трикольорите гостуват на Черна гора, а в понеделник приемат Англия. Последният ни двубой е на култовата за футбола ни дата - 17 ноември срещу Чехия на "Васил Левски". Реално именно днешният сблъсък в Подгорица е шансът ни да запишем първа победа и може би да отървем резила. Срещу Трите лъва е ясно, че едва ли ще вземем нещо, а накрая мачът за чехите може да е от много важно значение за класирането им на финалите.

Черна гора има същия актив, като нашия - 2 точки, и също иска да избегне последното място. България веднъж вече завърши на последната позиция в пресявки. Това стана в квалификациите за шампионата на Стария континент през 2012 в Полша и Украйна. Интересното е, че тогава пак бяхме в група с Англия и Черна гора, които завършиха на първите две места в потока, финиширахме с актив от 1 победа, 2 равенства и 5 загуби, при голова разлика 3-13 и едва 5 точки. Успехът бе при визитата на Уелс с 1:0, като тогава начело на националите бе Лотар Матеус, а накрая тимът бе воден за малко от Михаил Мадански.

Именно този цикъл е най-слабият до момента в историята ни по отношение на квалификации за европейско първенство. Ако днес победим Черна гора, може да го изравним.

Реално пресявките в сегашния им вид, с групи, започват през 1970 година за шампионата в Белгия през 1972-а. Преди това са елиминационни кръгове и финална фаза с 4 тима. Интересното е, че в три от циклите се играят 6 мача (за шампионатите през 1972, 1976 и 1984), защото отборите в групите са по 4. Като дори тогава записваме повече точки, отколкото сега. При изчисляването на актива е използвана сегашната система за точкуване - 3 за победа и 1 за равенство.

Българският национален отбор е изправен и пред заплахата да направи една календарна година без победа. Последният успех на лъвовете датира от 13.10.2018 година, когато под ръководството на Петър Хубчев победихме Кипър с 2:1 в мач от турнира Лига на нациите в София, пише "Тема спорт". Ако България не победи Черна гора, ще затвори цяла година без победа. В този период нашите национали направиха 4 хикса и 5 поражения. Последните 4 двубоя на българите са поредни загуби.

За последно преди 20 години трикольорите бяха в серия от 9 поредни мача без победа. Тогава в периода 1998-а, от финалите на световното във Франция през лятото, до февруари 1999 година записваме 3 равенства и 6 загуби.

9 поредни мача имаме без успех и в периода 1952-1954 - 5 ремита и 4 поражения. Между 1939 и 1946 записваме негативна серия от 10 срещи без победа - 9 загуби и 1 хикс. Така, ако днес трикольорите не победят Черна гора в Подгорица, ще върнат националния ни отбор 80 години назад в развитието му.

Най-дългата ни поредица е при създаването на националния ни отбор, на когото от 1924 година до 1930-а му трябват цели 14 мача, за да стигнат до първи успех -11 загуби и 3 равенства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: футбол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 4 години
И всичко това под вещото ръководство на Перукатаааа ... .
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко върви в пакет каквито са ни доходите такъв ни е и футбола за 30 години демокрация и това не е малко представям си след още 30 години такава демокрация дали вече няма да живем по клоните и татко дарвин да се радва във отвъдното и да се окаже че е прав
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като хвърляме на терена банани, и правим всичко каквото в Брюксел се води за расизъм."Българите са все гладни за банички. Да хвърляме банички по терена, че да ги гонят и да се бият за тях. Такива са българите. Може и някоя верига да им метнеме, че да си спомнят, па и да носим тениски с "*** и футбол = магаре и космос".Как е?
24
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
България е изправена пред възможността да елиминира Англия и класира Чехия. Като хвърляме на терена банани, и правим всичко каквото в Брюксел се води за расизъм. Ако англичаните (за англичани се водят и белите и черните - те сами го заявяват) не напуснат терена, да дигнем такава врява че не си изпълняват обещанията, че УЕФА да им даде служебна загуба, - в Европа по ги мразят и от в България. След това пък ние на Чехия ще подарим протоколното 0:3.
23
3
 
6
 
! Отговори
Димов преди 4 години
Не съм съгласен с обобщенията.Щом можем да имаме художествена гимнастика, волейбол или атлетика, значи причината не е в държавата изобщо!
22
4
 
6
 
! Отговори
Стоичков преди 4 години
НЕ ме харесваха като треньор,защото се карах яко на някои дрисльовци дето НЕ тренираха и само плейметки им бяха в акъла.Някои момчета можеха да бъдат добри футболисти,ама НЕ трябвало да взема в отбора човека на тоя и човека на онзи. Някои бяха сякаш с два вързани крака,мамини момченца.Сега как ги тренират НЕ знам,но дори не можем да се класираме на европейското. Една Турция се беше класирала на предното европейско.Плюйте ме колкото щете,ама това е истината. Не ме е срам да я кажа.
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статия публикува днес и се пише за мача с Черна Гора ако завърши еди си как а той мача се игра вече и се знае резултата, явно от ритнитопковците ни има и по-големи злета и те са работещите в тази загубенна медия !
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То държава няма вие искате футбол! Футбола ни е като държавата! Само празни приказки, никакво действие, некомпетентни и уредени хора! Нормално е!
19
0
 
24
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Да бяха пуснали децата на някоя добра детска школа,поне щяха да играят със желание и сърце
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За спорт трябва хъс, желание и спортна злоба. Тия няма трениьор който да може да ги извади от калта. Школата ни в момента не става за нищо и изгледи за по-обещаващо бъдеще няма. За да може една държава да създаде мощна спортна школа по даден спорт е нужно да възпитава младите си спортисти по него на спортна култура (колкото и странно да звучат двете думи заедно), а нашите футболисти и футболистчета в момента наистина не искат да играят футбол за победа и престиж, а за заплата и популярност.
17
2
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Този праг отдавна е преминат. Немъжете в отбора са обратното на остри и затова копаят надолу. Дъното отдавна е достигнато.
16
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво очаквате, когато Лудогорец, Левски и ЦСКА са пълни предимно с чужденци??? Докато феновете не почнат да бойкотират клубния футбол и не принудят отборите да почнат да играят с млади български момчета, национален отбор НЯМА ДА ИМА! Разберете го най-накрая. Носете трансперанти и тениски Искаме български футболисти!Няма друг начин.
15
0
 
27
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Аз мисля,че прага доста отдавна е преминат!
14
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна не гледам български футбол, защото такъв няма. Гледам английски и испански футбол, защото ми харесва, че е истински. Не ме интересува българския национал, сбирщина от връзкарчета, които не стават за нищо.
13
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кой нормален се интересува от футбол?Някакви разглезени милионери които ритат топка с любовниците покрити със злато,джиповете яхтите именията и на трибуните няколко десетки хиляди голтаци и скъсаняци които се чудят как да си платят сметките са готови да си прережат гърлата за отбор А или отбор Б.
12
1
 
27
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Как може Перукан и плешивян, злоупотребяват с имена на треньори и футболисти за осъществяване на корупционните си схеми. Ако те си идат националния ще се възроди!
11
8
 
10
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Това означава че сме прави,когато обвинихме русочервената агентура за неговото жалко състояние
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Муахахахахахахахахахахахахах... днес гостуваме на Черна Гора а утре на Англия????Муахаахахахахахахахахахахахха..... то бива да си пиян, ама чак пък толкова....
9
1
 
36
 
! Отговори
шампион преди 4 години
Вместо да се бориш за първо място,те се борят да не са последни!?Баси футбола и чудото!
8
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закривай!