»тали€ - јнгли€: —блъсък на култури, от пицата с ананс до футбола

‘иналът на ≈вро 2020 не е просто футбол
11 юли 2021 16:32, Ќели ’ристова
39
»тали€ - јнгли€: —блъсък на култури, от пицата с ананс до футбола
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

"Ќаистина ли англичаните слагат ананас на пицата?", пита италиански€т всекидневник La Repubblica в стати€ от сво€ лондонски кореспондент. "–€дко", заключава той, "но истински€т проблем е добав€нето на сметана към спагетите карбонара."

‘иналът на ≈вро 2020 е не просто сблъсък на спорта, но и на културите.

"–аботата при нас, италианците, е, че сме страна на красотата", пише вестник Corriere della Sera. "Ќие не само вкарваме голове, ние вкарваме красиви голове." ¬ материала се добав€: "Ќ€ма такова нещо като лошо облечен италианец, а само н€кои италианци, които не се интересуват да се обличат добре."

Ќо сред всичко, което раздел€ тези подчертано различни страни - малко италианци се въодушевени относно британската кухн€, в случай че се чудите - има и много прилики.

‘утболът минава през вените на двете нации.
ƒокато јнгли€ чака международна футболна слава от 1966 г., »тали€ за последно печели европейска титла през 1968 г. и също така н€ма търпение за триумф (въпреки че две победи на —ветовната купа от 1982 г. и 2006 г. облекчават болката й).

» двата отбора са революционизирани от своите мениджъри - √арет —аутгейт и –оберто ћанчини привличат по-млади играчи и остав€т миналото зад гърба си - јнгли€ загърбва неуспеха си да достигне до международен финал от десетилети€, а »тали€ не усп€ва да се квалифицира за —ветовната купа през 2018 г. —ъбитие, наречено "апокалипсис" от водещи€ спортен вестник в страната.

"ћанчини е в центъра на това италианско чудо", казва јлваро ћорети, заместник-редактор на всекидневника "»л ћесагеро" и негов бивш спортен редактор, пред BBC.

" огато пое поста през 2018 г., от самото начало в€рваше, че ще стигне дотук. “ой е много харизматичен, много елегантен. » реши, че подходът му ще бъде удоволствие, за да донесе щастие на италиански€ отбор - и на »талиански народ. "

“ова е може би преобладаващото усещане в »тали€, докато гледа как јзурите стигат до финал - радост. ѕървата западна държава, разбита от коронавируса, чиито затрупани отделени€ за интензивно лечение предупредиха останалите за предсто€щото бедстние, вид€ р€зък спад на инфекциите, за да може да премахне повечето ограничени€, а италианците да гледат триумфа на отбора си в претъпкани барове.

"ƒори съм по-щастлив от прераждането на »тали€, отколкото от сами€ финал", казва ƒжанлука —антангели, седнал в павилиона си за вестници в римски€ квартал “растевере. "“ова, че хората могат да излизат без маски и да го гледат на големи екрани, е облекчение."

ўо се отнас€ до прогнозата му? "¬€рвам в съдбата", казва той. "Ќо мисл€, че »тали€ тр€бва да играе класическата ни тактика: силна защита и контраатака, тъй като сме изправени пред добър отбор."

ћачът, разбира се, раздели ло€лността сред многото англо-италиански двойки, включително ≈лиса —андри, ко€то живее в Ѕрайтън с британски€ си партньор, но в момента отново е в –им.

Ќаслаждавайки се на кафе със старата си при€телка јнна, т€ се шегува, че е водила разгорещени дискусии по време на двубоите с английски колеги, но с партньора си, са гледали мачовете заедно и са се радвали един на друг.

"¬ъв всеки случай това е печелившо за мен", казва т€. "ќбичам атмосферата тук, когато играе »тали€. ¬сички се събират, има много наздравици, прегръдки, създават се нови при€телства. ћисл€, че јнгли€ може да спечели ... но ако се стигне до дузпи - н€ма!"

ѕазарувайки домати на близки€ пазар, ћоросина «орзи има други притеснени€.

"ќсновното, за което се притесн€вам, е, че сватбата на сина ми е в ден€ на мача", казва т€. "“ой не иска гол€м екран в залата, така че гостите ще го гледат на телефоните си - и съм сигурена, че н€кои от т€х ще си тръгнат, за да отидат и да гледат мача."

“€ признава, че не е футболен фен, но казва: "јко »тали€ спечели, ще се радвам заради национални€ дух - въпреки че –им ще се побърка от всички купони."

“ази горда наци€ е сигурна в победата над јнгли€ в повечето отношени€ - плажове, храна, мода. Ќо за лудите по футбол италианци победата тази вечер може да е най-сладката от всички.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


39
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
23
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ѕраво на »тали€! „естито! Ќа този —в€т ƒен и ѕразник ( Ќа —ветите ѕървовърховни јпостоли ѕетър и ѕавел) победиха италианците! „естито!
22
4
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
''ѕ»÷÷ј / ѕ»““ј'' ≈ √–Џ÷ ј ƒ”ћј, » «Ќј„» ''¬Џ“–≈ ¬ —–≈ƒј“ј'' »Ћ» '' ≈—»я, ƒ∆ќЅ''.....ё∆Ќ»“≈ »“јЋ»јЌ÷» от полисът Ќ≈јѕќЋ»— (—Џўќ √Џ–÷») —јћќ »«ћ»—Ћя“  –Џ√Ћј“ј “≈—“≈Ќј ’–јЌј, Ќќ —јћј“ј ƒ”ћј ≈ √–Џ÷ ј, а не »“јЋ»јЌ— ј......ƒ”ћј“ј «ј ∆≈Ќ— »я ѕќЋќ¬ ќ–√јЌ, ''ѕ”“ј'' и ''ѕ”““јЌј'' - –ј«ѕ–ќ—“–јЌ≈Ќ ¬ ÷яЋј ≈¬–ќѕј, ќ“Ќќ¬ќ »ƒ¬ј ќ“ “ј«» —Џўј“ј √–Џ÷ ј ƒ”ћј .
21
13
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо It's coming hom 22јз съм за јнгли€ и имам предчувствие, че те ще са шампиони. Ќе ми харесват педантичните италианци, дето освен храната си, друго не виждат. »ма толкова изискано облечени, стройни и ≈—“≈—“¬≈Ќќ красиви англичани, че италианците пред т€х изглеждат като кичозно наконтени ро.ми. Go England, football's coming home.!..’аресвам и двете нации, едните с “риумф а другите - ћото √уси! Ќашенските "балканчета" пасти да рупат!:)))))))
20
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо јнонимен 20....Ќикой уважаващ себе си италианец, не би приготвил или €л пица с јЌјЌ—....ќле мале, пак се е изказал нешенски петмес-мъдрец!:))))))))))
19
11
 
6
 
! ќтговори
It's coming hom преди 2 години
јз съм за јнгли€ и имам предчувствие, че те ще са шампиони. Ќе ми харесват педантичните италианци, дето освен храната си, друго не виждат. »ма толкова изискано облечени, стройни и ≈—“≈—“¬≈Ќќ красиви англичани, че италианците пред т€х изглеждат като кичозно наконтени .... Go England, football's coming home.!
18
6
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
»спани€ - ƒани€ тр€бваше да игра€т днес .
17
6
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ќикой уважаващ себе си италианец, не би приготвил или €л пица с јЌјЌ—.... јма вие си смучете глупости от пръстите....или от за**иците..откъдето ви идва де.
16
10
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ќито един мач не изгледах от това европейско. ѕовече от 15 минути не можах да издържа.  ошмарна скука.
15
2
 
12
 
! ќтговори
11 преди 2 години
“уй "ананс" нещо средно между ананас и анонс ще да е.
14
4
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо ўе ¬икам ..13.....» пак ще ти е "празна торбата" .......и главата!:)))))))))))))))))))))
13
4
 
1
 
! ќтговори
ƒовърши преди 2 години
ѕица мека като ....
12
5
 
24
 
! ќтговори
—куадра адзура преди 2 години
—а новите европейски шампиони !!! јлбионци не са част от ≈вропа и довечера »тали€ ще го докаже.
11
6
 
25
 
! ќтговори
Shark преди 2 години
јз съм за »тали€!
10
5
 
24
 
! ќтговори
ўе ¬икам преди 2 години
за »тали€! јф–опейците в ќтбора на јнгли€ не са ми симпатични!!
9
5
 
25
 
! ќтговори
»тал€неца преди 2 години
 ой подпира јнгли€? ќт 6 мача 5 на ”ембли. —ъдийте също ги подпират. —тига толкова. VIVA ITALIA
8
2
 
1
 
! ќтговори
√роби “аласомо преди 2 години
 у прайхте красиви деца са фалете, ама €вно не е тъй, щом толкуз сакате болгаркете за подобрение на генофондът ви. «атва е €сно, че ний, болгарете сме най-красиви;))) —€, наистина нещата са като знамената ни, нашто е като вашто, *** не баш;))) Ќие казваме: "ћое да е паратко, *** дай борже" и затва децата ни стават убави, па вий са лензите, па вечери, ресторанти, пици, много ги лендзите наште женур€;)))
7
6
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
∆алко за всички зомбирани по този спорт, последните 30-40 години футбол н€ма, има само н€какви схеми разигравани за максимална печалба.
6
15
 
4
 
! ќтговори
ЅЏЋ√ј–— ќ Ћя“ќ преди 2 години
—јћќ ¬ј—»Ћ Ѕќ∆ ќ¬ - 15 ƒј —ћј∆≈ћ ѕќЋ»“»„≈— »“≈ ***.
5
5
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
 олко ваксани футболисти ще припадат днес на терен? ≈то това е готин залог!
4
3
 
7
 
! ќтговори
—ланина и дзурла! преди 2 години
ƒа...и аз като си сложа ананс на лицето,ми става едно такова мило..иде ми да ритна н€кой!