В отбора на "Вълците" се развиват мислещи млади таланти

Футболът е проста игра, но се играе от умни хора
Обновена: 31 яну 2020 15:40 | 31 яну 2020 15:40,
В отбора на "Вълците" се развиват мислещи млади таланти
ФК "Развитие на млади футболисти"

Треньорите Велизар Христов и Радослав Симеонов сбъдват мечтата си да работят като в големите футболни грандове и от лятото на 2019 г. създават своя футболeн клуб "Развитие на млади футболисти“ и отбора на "Вълците" . В него Велизар е методист, а Радослав – главен треньор. С екипа от млади треньори, които привличат, те демонстрират на практика как трябва да се води тренировъчен и възпитателен процес в съвременна детска школа по футбол. Заимстват опита на футболните академии на испанския Атлетико Мадрид и на английските Чарлтън и Ливърпул, в които са били на треньорски стажове. Тренировките се провеждат в комфортни условия на терените и в залата на националната футболна база в Бояна.

Във футболния клуб "Развитие на млади футболисти" най-важни са децата

За разлика от повечето детско-юношески школи в България, в които един треньор работи с над 20 деца едновременно, в новата школа на всеки пет деца се полага един треньор. Ако в групата тренират 15 деца, на терена има трима треньори, които вникват в детайлите и усещат емоциите на всеки от малките футболисти. Така се обръща внимание на абсолютно всяко дете. Тренировките при най-малките са опростени, изискванията са адаптирани според възрастта им, за да играят с удоволствие и да бъдат мотивирани.

Философията на нашия клуб е: футболът е проста игра, но се играе от умни хора.

"Затова освен техника, тактика, психика и физика, ние развиваме и интелекта на децата - да умеят да преценяват игровата ситуация на терена и сами да взимат решения. Не сме привърженици на "джойстик футбола", при който треньорът командва отстрани и мести играчите по терена. В съвременния футбол вече се търсят "десижън мейкъри" - играчи, способни да вземат адекватни решения, независимо на каква позиция играят. Целта не е нашите възпитаници да бъдат като роботи и само да изпълняват треньорските заповеди, а да изградим мислещи футболисти, способни мигновено да оценяват ситуацията и да вземат решения. За тази цел ползваме иновативна методика и софтуер от Германия, развиващи мисленето на децата", споделят методистът на клуба Велизар Христов.

В отбора на "Вълците" се развиват мислещи млади таланти

За превенция и за лечение на травми на разположение на клуба е спортновъзстановителен център и кинезитерапевт

"Всяко дете има личен футболен профил и здравен картон, в които се нанасят данни, като се вземат мненията на повече от един треньор. Смятаме, че колективният метод на работа, подпомаган от най-високите съвременни технологии, е най-добрият път за изграждане на млади футболисти", добавя главният треньор Радослав Симеонов.

Перспективите пред възпитаниците на клуба са в няколко направления - големия професионален футбол, аматьорския футбол, плажния футбол, футзал, минифутбол на малки вратички. Не е за пренебрегване още един начин за реализация чрез футбола - възможността за следване със спортна стипендия и без такси за обучение във висши учебни заведения в чужбина. Така децата може да получат добро висше образование дори когато техните семейства нямат възможност да го финансират.

ФК "Развитие на млади футболисти" (отборът на "Вълците") обявява прием на деца родени от 2007-ма до 2012-та година. За повече информация посетете страницата във Фейсбук- Развитие на млади футболисти, Инстаграм профила: young.players.development или се обадете на 0893078888.

Представителните отбори на отделните набори вземат активно участие в първенствата и турнирите на БФС. Тренировъчният процес се провежда на Национална футболна база Бояна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от