Мрачна тайна: 6500 жертви на подготовката за Световното по футбол в Катар?

Финансов мотив ли стои зад гибелта им?
24 фев 2021 21:30, Нели Христова
58
Мрачна тайна: 6500 жертви на подготовката за Световното по футбол в Катар?
Снимка: Getty

Определянето на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през следващата година не спира да създава скандали още от момента на избора в края на 2010-а.

Освен всичките корупционни скандали, които вече костваха поста на президенти и управници от високите етажи на футбола, сериозни скандали имаше и около самата подготовка на арабската страна за Мондиала.

През тези малко над 10 години, не един или два пъти се появяваха репортажи за тежките и почти робски условия на труд, на които работниците бяха подлагани. Непоносимата жега, липсата на елементарни удобства и мединска грижа, често водеха до смъртни случаи сред работниците, повечето от които емигранти от Южна и Югоизточна Азия.

Доклад на "The Guardian", цитиран от Dir.bg, обаче разкрива, че мащабите са съвсем различни. Пред света официално бяха съобщени няколко десетки случая, смяташе се, че още толкова са скрити от катарските власти, но истината е далеч по-стряскаща.

Според доклада, 6500 работника са загубили живота си докато работят по изграждането на инфраструктурата за Мондиала. Най-голяма бройка сред тях са граждани на Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка.

И всички тези данни са събрани със съдействието на посолствата на тези страни и близки на загиналите, не от официални признания на някой в Катар.

Бройката на загиналите може да е дори по-голяма, защото авторите на доклада все още не са изследвали какво е положението с работниците от Филипините, Кения и Судан, които също са доста сериозна бройка на територията на страната домакин на Мондиала.

И тук не става само за изграждане на стадиони, а заради Мондиала катарското кралско семейство започна изграждането на няколко нови града в пустинята, летища, железопътна мрежа и десетки хотели.

Всички официално обявени смъртни случаи са в графата инциденти, естествена смърт или инфаркт. Около 80% от официалните случаи са причинени от здравословен проблем, макар да не е представена аутопсия по случая. Същота така има падания от високо, непредпазливост при боравене с ток, няколко самоубийства и пътни инциденти.

Големият въпрос е какво се е случило с останалите няколко хиляди загинали работници. На този етап яснота няма, а само предположения и някои конспиративни теории.

Най-логичното предположение изглежда, че повечето са умирали заради тежките условия на труд в жегата, към които не са привикнали. Много инциденти са се случвали също така, защото на строежите не са спазвани никакви правила за безопасност, а и самите работници нямат предишен опит в сферата.

Съществува обаче и конспиративна теория, според която точно катарските власти са се грижели тези хора да изчезват заради финансов мотив.

Не е тайна, че при идването си в Катар, всеки работник подписваше договор, според който ще получи възнаграждението си едва след края на проекта, а до завършването му е длъжен да стои и да работи. Ако се върнеше в родината си, то той автоматично се отказваше от заработените до момента пари.

Прокрадват се предположения, че изчезването на няколко хиляди работника е спестило на кралското семейство няколко милиона долара в заплати, натрупвани през тези 10 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадни сме хората и това, едни умират, други ще купонясват и ще вкарват голове за забава, върху гробовете им. Гладиаторска забава стил 21 век, не сме мръднали духовно и интелектуално особено много. Пачки да има, ще ги харчат в оня свят.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко си е както трябва, еволюционното развитие на тези е стигнало до палмата.Скоро може и да слязат от нея.
20
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там човешкия живот няма стойност , също както при чебурашките.
19
4
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
еххх кога ще ги стигнем катарците а че и задминем дори...имаме милион азиатци със бг гражданство получили квалификация строител едно време във строителни войски ама няма ентусиазци за мега проекти у нас
18
7
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Мразя мюслитата,ама тука явно преувеличават.Ще изкарат смъртността по-висока отколкото при строежа на египетските пирамиди..
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ФИФА не отмени световното в Катар ,отборите трябва да го бойкотират!Не мога да си представя да отида да гледам мач на стадион на който стотина човека са починали докато са го строили!
16
5
 
8
 
! Отговори
Това е преди 3 години
"Комунизма на парите"Това е изродена демокрация, която е пред колапс, защото вече няма нищо демократично в нея.Така става, когато се работи основно САМО в дясно или САМО в ляво. Комунизма е твърдо ляво, сегашната демокрация е твърдо дясно.Ако искате да сме добре - трябва златен баланс.Това е само ако искате. Явно не ви е зор.
15
5
 
8
 
! Отговори
Еми дадох ви шанс... преди 3 години
"И тук не става само за изграждане на стадиони, а заради Мондиала катарското кралско семейство започна изграждането"Тук спрях да чета.Сефте информативна статия, но с тези правописни грешки ме загубихте(отново).
14
4
 
7
 
! Отговори
Тео преди 3 години
А демократизиране от нашите приятели кога? А ... да ... те са приятели с тия.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе к'во беше туй Катар бе?Звучи ми като някаква болест...
12
2
 
21
 
! Отговори
V преди 3 години
В Дубай е същото. Там и срещу дом. помощници и срещу строители издевателстват.Отврат, Бог да ги прости!
11
14
 
3
 
! Отговори
СП преди 3 години
Малко преувеличено ми се струва, ама карай...сензации да има.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво световно, бе?Пеша ли ще ходите до Катар?Не разбрахте ли, че Гейтс на иска да му горите кислорода със самолетите си?
9
2
 
7
 
! Отговори
От 10 преди 3 години
Важно е шейха да ....
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е шейна да шляпа джапанки и да дрънка броеницата, какво му пука за пришълците, ще дойдат следващи. Бившите камилари са се възходящи яко, но ще грижат дървото без нефт.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отврат! Лукс постигнат с робски труд, измама и смърт.
6
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските работодатели са същите. Един човек изпълнява няколко длъжности. Примерно касиер в хранителен магазин, но и да се ползва за разтоварване, за почистване, за подреждане, за следене на крадци да се отчете, да засича каса и това за минимална заплата, ако може и отпуск и болнични дане взима.
5
2
 
46
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Световно върху масов гроб,отвратен съм вече от човешката "цивилизация"!
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И накрая заради Ковид-а никой няма да ходи до пустинята и ще си го гледат арабите само СП.
3
16
 
12
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
В България е по зле и от Катар !!!!