Spirit of Burgas свърши. Да живее Spirit of Burgas!

Третият ден на фестивала събра най-малко хора, но пребори умората с енергична музика и силни емоции
18 авг 2009 14:20,
29

The Crystal Method. Снимка: Елена Пенева за Dnes.bg

 

"Здрасти, Зак, аз съм..." - представям се на вокалиста на рап метъл бандата Clawfinger и преди да пусна диктофона му казвам „браво, човече, концертът ви беше най-якият на фестивала за мен!“.

Той ме поглежда, усмихва се, отпива от бирата и лицето му придобива объркано скромен вид.

„Мерси много, но не мисля, че изобщо е възможно някоя банда да победи в тази битка Faith No More“.

„Ха, не е ли по-скоро въпрос на вкус?“

„Сигурно си права, но все пак не мисля, че е възможно нашата публика в държава като България да бъде по-ентусиазирана от тяхната...“.

Може би наистина не е възможно.

Със сигурност на концерта на Clawfinger и изобщо на третата, последна вечер на Spirit of Burgas, имаше най-малко хора.

Вярно е и, че в страничните части на тълпата пред сцената често се възцаряваше тишина.

Мястото, откъдето аз гледах концерта, обаче беше пронизано от блестящи погледи, викове, потно пого и изпълнени с фенска благодарност аплодисменти. За тези хора да останат в неделната вечер не беше безсмислено. А както се оказа часове по-късно – и за нас.

Третият фестивален маратон започна със спринт през концерта на Hypercube –  българска банда с новаторски музикални идеи, преплитащи в мелодични песни електро, дръм енд бейс ритми с алтернативни китари и спокойни меки вокали.

Още не успокоили забързаното си дишане, се отправихме към основната сцена, където сета си довършваха Artery. Бандата вече беше успяла да посъбуди изтощената от предишните две вечери група, след като първи с тежката задача се бяха нагърбили Кълн.

След последната им песен се срещнахме за едно кратко и забавно интервю с  Ken Jordan and Scott Kirkland от  The Crystal Method, след края на което на основната сцена със сериозно закъснение вече почваха Clawfinger.

Бандата направи силен концерт с нови и стари песни, сред които класиките Nigger, Two Sides, Nothing Going On и Biggest & The Best, като през цялото време Зак Тел се шегуваше със сценичните клишета на рок иконите, използвани, за да предизвикат евтини аплодисменти.

Въпреки че гледаха иронично на тях обаче, Clawfinger си завоюваха бурното изпращане и връщане на сцената за бис. Естествено, последното парче от лайфа беше най-големият им хит Do what I say, който само с началото When I grow up... накара публиката да избухне, а бандата - да се закълне, че ще дойде пак.

След края единственият въпрос, който ни вълнуваше, беше “Кога?”. Въпреки това успяхме да зададем още няколко на вокалиста, а интервюто с него ще можете да прочетете съвсем скоро.

След 10-минутната ни среща със Зак Тел минахме през веселия концерт на Kozza Mostra, където с бира в ръка подскачахме и пяхме визитната им песен “Мастика”.

Минути по-късно бяхме в очакване пред рок сцената за Last Hope. Софийската екстремна хардкор банда започна концерта си и още на втората песен направи редовното си упражнение да раздели публиката на две равни части, които след първите акорди да се сблъскат в зловещо пого.

Разбира се, ние бяхме на безопасно разстояние от мелето, но това изобщо не означава, че не викахме с цяло гърло на едва 5-те песни, които успяхме да чуем, преди фестивалният дух отново да ни отвее към другия край на плажа.

Там вече бяха започнали The Crystal Method, а публиката танцуваше и викаше с пълно гърло, докато от колоните гърмеше първият сингъл от съвсем наскоро излезлия последен албум на бандата Divided by Night.

В следващите 40 минути чухме още няколко трака от него, а сетът на електронното дуо завърши с най-големите им хитове, които вдигнаха градуса на настроението на необходимите за незабравимо парти височини.

Това не беше изненада за никого - групата е известна със силните си живи изпълнения, на които не само пускат плочи, а и свирят на различни синтезатори и куп електронни инструменти, изграждайки всяко парче от единичен ритъм до експлозия от енергични, мелодични и ритмични елементи.

След бясното танцуване, което съпровождаше сета им, отидохме на концерт с абсолютно противоположен, но също така вълнуващ стил.

Кючеци, циганска музика, неравноделни, прогресиращи звуци и истинска балканска феерия от ритми и мелодии бяха събрали огромна тълпа на концерта на циганския Karandila Brass Band.

Никой пред сцената не остана безразличен към виртуозните музиканти, които само с три удара на малкото барабанче предизвикват усмивки на генетично ниво във всеки балканец.

Неслучайно бисовете им бяха много, а тръгващите си от концерта им фенове светеха в тъмното...

След всички емоции вечерта приключи с няколко песни на Дърти Пърчис на Jazz & Blues сцената, след което доволни тръгнахме към квартирата.

Spirit of Burgas свърши. Да живее Spirit of Burgas!

За първата вечер на Spirit of Burgas чети тук.

За втората вечер на Spirit of Burgas чети тук.

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
чичи преди 13 години
аз не разбрах само от къде по дяволите мога да си намеря DJ set-a нa Will White -( Propeller heads) от този фестивал..?? и изобщо нещо по-качествено, като звук и визия от тези смешни клипчета от телефони и сапунерки (youtube ), може ли да се намери някъде в мрежата от спирит-а на 2009 ??? виждат се камера-кранове и големи професионални камери и оператори, а нищо никъде не се показа. баси и работата............:((
29
0
 
2
 
! Отговори
Еленков преди 14 години
Мила, защо не споменеш и за латино сцената де, какъв тоз подбор, давай мнение за все що го имаше
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
DA ZIVEE SPIRIT OF BURGAS!!!! dogodina pak :)
27
0
 
2
 
! Отговори
Dimitar преди 14 години
Ели,мацко, защо нищо не споменаваш и за електронната сцена, а само караме на добре познаните Кристъл Метод ? Да не би в последния момент Alexander Kowalski и Speedy J да не са били на събитието като едни от главните гости на третия ден от фестивала-;)
26
0
 
2
 
! Отговори
Музикален фен преди 14 години
Такъв коментар мога и аз да напиша, единственият плюс на авторката е, че поради етикета на журналист се е сдобила с пропуск и съответно достъп до бандите. Аз пък гледах една страхотна бг група, за която тя явно не е чувала, иначе нямаше да гледа Дърти Пърчис, ами щеше да иде по-рано да гледа Джендема - ей тва беше купон! Ама кво да прайм, като знам как се става журналист в днешно време, не се учудвам.
25
0
 
2
 
! Отговори
ачкаканин преди 14 години
Аз съм горд с простотията си,а не с простащината,с която се гордеят много хора,влючително авторката на текста.В България един човек не се намери да пише за музика компетентно,а ми слагат некви некви глезли да ме дразнят с псевдоинтелектуалността си.А това,че съм *** е субективна преценка от моя коментар,за твое сведение имам едно висше и сега карам второ,така че не съм толкова ***
24
0
 
2
 
! Отговори
ачкаканин преди 14 години
Абе, аман от *** журналисти,тая нито разбира от музика,нито има елемнтарна обща култура,пък тръгнала да ми яише некви дрищни за Spirit Of Burgas Clawfinger били по-яки от Faith No More.Сигурно е на 20 момичето и още се овлажнява като чуе Linkin park, махайте ги такива натегачи и прости хора
23
0
 
2
 
! Отговори
do 6 преди 14 години
къде видя рапъри пък ти?
22
0
 
2
 
! Отговори
т666 преди 14 години
ДО 18ами той кмета е същия от миналата година.....не знам какво значение има кметът, КАТО НЕ Е СМЕНЯН :-)
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само че песента не се казва When I grow up, а Do what I say.
20
0
 
2
 
! Отговори
Чоко преди 14 години
Фестивала беше чудесен. Чудесна публика, добри изпълнители ... абе прекрасна атмосфера.Тези от вас, които са го изпуснали - може само да съжалявате и да се присъедините към тази чудесна инициатива догодина. Както е казал Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече!".PS: Ели, мацка, последната песен, която изпълниха Clawfinger е озаглавена "Do what I say", а не "When I grow Up".
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стига си си рекламирала тъпия блог!!! И не разбирам за тия фестивали на което си разхождате задниците за какво ни занимавате... Нито едно представяне на стихосбирка не пуснахте, някой интересен стойностен филм, книга... само ШИТ!.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
фестивалът и публиката бяха много добри - но изпълнителите хич!миналата година имаше повече гоа и чилаут, а сега биеше на чалгазначи зависи от кмета кой ще покани - правете си изводи - сега кмета е от ГЕРБ!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе, супер си беше, дори имаше изпълнители по алеите на парка, свиреха и танцувахане случайно миналата година е на първо място в европейските фестивали от този тип,но тази година няма да е...
16
0
 
2
 
! Отговори
ХХXL преди 14 години
Faith No More- уникално неизвестни, другите няма да коментирам, те пък хич!
15
0
 
2
 
! Отговори
Do 8 Цветан преди 14 години
Саундът, na bulgarski se vika "zvuka" ;) ili ozvuchenieto beshe edi kvo si ...;)...za kirilicata-znam ;)
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз пък бях в Каварна на рок феста.
13
0
 
2
 
! Отговори
Хейтър преди 14 години
Яжте хейтърски ***, хейтъри *** :)))))))))))))))
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"..Кючеци, *** музика " - ВЕЕЕРРНООО ? а кво стана с "Мразя тая *** чалга" и също да попитам колко *** имаше след фестивала ? снимки ?? или беше чистичко ?? Защото си спомням една ваша статия със снимки на концерт на Планета и бяхте много отвратени от *** след концерта
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Авторката явно е още много екзалтирана от фестивала :)