Не филийки, а едно пръстче погуби "Гадните копилета"

Втората световна война по Тарантиновски
31 авг 2009 14:08, Петя Славова
73
Не филийки, а едно пръстче погуби "Гадните копилета"
Мелани Лоран като секси френска еврейка. Снимка: Прооптики

Едва ли когато сложи филийките в тостера, героят на Джон Траволта си бе помислил, че именно те ще доведат до неговата смърт.

Но точно така бе решил Куентин Тарантино в “Криминале”. Забравил за тях, Траволта гледа дълго и задълбочено персонажа на Брус Уилис и като че ли тъкмо двамата щяха да се разберат, когато препеченият хляб отскочи, а пистолетът на Уилис гръмна.

Филмът донесе на автора си "Златна палма" в Кан и учуди зрители и критика с необичайно представените до болка познати сюжети.

Именно Тарантино бе този, който за първи път предпочете началото на филма да е средата на историята.

А кървавите сцени пак се редуваха с любопитен диалог и вечни фрази.

И в "Гадни копилета" Тарантино върви по утъпканите пътеки на познатото кино, но без да спира да изненадва. Заглавието е нарочно сгрешено (Inglourious Basterds).

Военен филм, заснет като спагети уестърн. Дълги фрази в най-нетактичен (напрегнат) момент. Поетично отмъщение и безмилостен саундтрак, съчетал и фрагмент от любимата композиция на фюрера – Fur Elise.

Куентин Тарантино пак напомня, че обожава филмите с бойни сцени и не спира да ги интерпретира. Не му омръзва да краде епизоди и да ги цитира или дообработва, като ги прави по-гнусни, по-кървави и същевременно забавно зрелищни.

В новата си продукция режисьорът се захваща с една от най-интерпретираните теми в киното – Втората световна война, но преобръща добре познатото и прочетеното, като хич не спазва историческата последователност.

Неговата извадка от добрите във войната американци са изчанчени войници, известни като "Копилетата", които безжалостно скалпират и жигосват нацистите.

Групата е специално вербувана и изпратена в окупирана Франция, за да избива враговете и да им вдъхва ужас. Техният водач (Брад Пит) има същите мустачки като фюрера, но по френски изтънчени.

През това време нацистките водачи, включително и Хитлер, спокойно се излагат на риск да гледат военни филмчета на Гьобелс за големите им свръхсмели герои.

Още по темата
25 авг 2009 08:50
17

Куентин ги набутва в малък киносалон, собственост на еврейката Шошана (Мелани Лоран), с чернокож прожекционист.

Абсурдното продължава да се точи. Тарантино безкомпромисно убеждава, че в неговите филми не трябва да се търси реалност.

В неговата пародийна военна драма броят на куршумите е кът в сравнение със стрелящите се словесни шегички, бълвани непрестанно от персонажите.

Отново в “Гадни копилета” преобладават мъжките образи, но подобно на “Криминале” има една жена, която е отговорна за голяма част от сюжетната развръзка.

Тарантино продължава да поддържа култа си към насилието и към случайностите. Именно най-големите детайли оказват съдбовна роля в развитието на действието.

Така в една невзрачна кръчма идва опасността. Отново режисьорът подвежда зрителите, че голямата касапница може и да се размине.

Но не би. Този път не филийките, изскочили от тостера, а невинно подаващ се пръст отключва кървавата баня.

Вижте трейлър на филма:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
goodmood преди 14 години
Филмът е отличен! Ще се наслаждавате искрено на персонажите и на детайлите в поведението им, диалозите, акцентите и скечовете. Атмосферата, музиката, актьорите - всичко е много много добро! Образът на Colonel Hans Landa, изигран от Christoph Waltz, ме забавлява изключително много! Напълно заслужено спечели с тази роля награда за най-добър актьор на фестивала в Кан.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми като не могат за преведат едно заглавие - къде са тръгнали? :)))))
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Българина все повече изпростява!!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 14 години
първо чети, после пиши - ".Заглавието е нарочно сгрешено (Inglourious Basterds)".
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Малко си неподготвен - то и дума 'basterds' няма. Тарантино нарочно е преиначил заглавието.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"копилета"? - такава дума не знамвиж, *** знам какво е :))))баситъпия сайт и тъпитедраскачи ! :)))))
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добре де, тия защо са разказали почти целия филм. Вярно, че и да знаеш какво става си заслужава да се гледа, но все пак не беше необходимо да се разказва за най - ключовите моменти във филма. Все едно четох кратък преразказ. Добре, че го гледах вече
5
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
Пете, като ще разказваш нещо от "Криминале", поне го гледай:) Брус Уилис слага филийки в тостера, не Траволта:)
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не мога да разбера защо малоумната писачка е преразказала филма. Добре, че снощи го гледах... иначе бих я убил на място. *** писачки. Напиши някое твое мнение - не ми преразказвай филма. Сиктир.
3
0
 
0
 
! Отговори
Колчо преди 14 години
Точно така е! off topic е че си направих кефа, и го гледах на немски :)
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
филмът е по-добър и от криминале, страхотен!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 14 години
За жалост, трейлърът е най-доброто в този филм. Не ме разбирайте криво - Тарантино знае как да прави филми. Но като за него, този си е направо слабичък. И твъъъърде разточен. За капак и саундтракът не е това, което обикновено сме свикнали при този режисьор. Ако разчитате на Брад Пит, по-добре, недейте. Общото му участие във филма е около 20 минути. От 150. От мен - 6/10.