Като не харесвате българска музика, яжте пасти

Най-въртените песни в българския ефир са... румънски
Обновена: 28 дек 2010 11:55 | 24 дек 2010 14:10,
204
Като не харесвате българска музика, яжте пасти

0,1. Това е процентът на българската музика в българските медии.

Класическите оправдания са, че не им е във формáта, че не е достатъчно добра, че феновете не искат да я слушат. Радиата работят с „проверени“ плейлисти и почти нищо ново, неизвестно, непознато няма място там.

Поредното доказателство е официалната годишна еърплей класация на България, изготвена от БАМП и Nielsen Music Control, която излезе тази седмица. Тя отразява реалния брой ротации на 20-те най-популярни радиостанции и музикални ТВ канали у нас.

И показва, че най-слушаното парче е Samba на румънката Андреа Баника, което е в компанията на още 2 румънски песни в топ 10 (цялата класация + медиите, на които се базира вижте тук!).

Ако изключим специализираните станции за рок, българска музика и попфолк, родната продукция нито се гледа, нито се слуша в електронните медии (без интернет).

Естествено, изключения не липсват – има група от поп изпълнители, всички станали известни в началото на десетилетието или преди това, които имат достъп до ефир – Графа, Мария Илиева, Миро, Галя, Любо. Старите и нови песни на групи, като Остава, D2, Ъпсурт, Gravity Co и Уикеда също от време на време, макар и по-рядко, пробиват стената. Както и носталгичният звук на българската естрада. Първите сингъли на победителите от музикални риалитита. И не на последно място – платените от голям рекламодател ротации, които произвеждат „хитове“ .

От другата страна е така нареченият „ъндърграунд“ – десетки качествени изпълнители и групи, които пълнят клубовете в столицата и страната цяла година, но явно не са достатъчно „радиофонични“, или вписващи се в дадения формат.

Всички те съзнателно са абдикирали от всяко желание за медийна популярност и активно и адекватно ползват социалните мрежи и каналите за видео споделяне като ефективен начин за комуникация.

Привържениците на българската музика биха казали, че държавата трябва да подкрепя продукцията си (известния „френски модел“), но любов и фенове със закони не се произвеждат.

Освен това шовинизмът на българите у нас и в чужбина е изцяло насочен към музиката, която е най-близка до фолклора. Правилният бизнес модел, с който поп фолкът работи, направи индустрия, чиито производен цикъл е затворен в себе си (записи, медии, промоция, клубове, разпространение, мърчъндайзинг и т.н.) и съответно – идеално работещ. Доказателство: тази година Пайнер с лека ръка направи турнето си безплатно.

Чуден пример от последните дни е премиерата на новото парче на Румънеца и Енчев (справка - тук), която съвпадна с представянето на нов и доста поп насочен дует – Dokle & Greesh. Излишно е да се споменава, че рапърското дуп присъства в сутрешни блокове, печатни медии и радиостанции въпреки негативния аспект на говорене за откровената чалга в парчето и неадекватно плагиатстваните идеи във видеото.

За сметка на това новаторското представяне на Urban/Hot AC дуото заинтересува малък брой медии и събра предимно музиканти в претъпкания клуб, където бе представено.

На същия принцип любими на медиите са Красимир Аврамов и Деян Неделчев. Заради тъжната народопсихологическа черта да не харесваме собствената си музика (артисти, творци, интелектуалци, всички, които не са „като нас“ и които трудно можем да принизим с подигравки).

Така със слаба обществена подкрепа преминаха всички протести на различните артистични гилдии, въпреки целенасочените (осъзнати или не) действия на Министерство на културата в посока откровена вреда на редица изкуства. Докато евтината сапунка между попфолк певица, плеймейтка и футболист бе на всички първи страници и в праймтайма.

Кръв, секс, скандали и евродиско.

Има ли алтернатива на всичко гореописано? Споделете мнението си!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Божидар Главев се казва авторът на текста и музиката на "Овцата".
108
0
 
10
 
! Отговори
ринго преди 13 години
да живеят ъндърграунд бандите и да не забравят че и Битълс почват от мазетата но никой не може да изгаси това що не гасне -любовта към истинската музика !Долу скапаната чалга с некадърните силиконови компаньонки и мазни ***.
107
0
 
8
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Не беше забранена "Черната овца" на Ахат. Излезе 88 или 89, не помня точно. По него време си купувах "Queen" на касети и "The Last in Line" на плоча! И това 1987-***! И пиши на български!
106
0
 
9
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Харесвам старата българска музика от всички категории ----- И днес като слушам някои много стари песни, може би звучат малко обикновенно, но ми се струва, че са много стойностни и въздестват по красив начин на душата
105
2
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
България ще дръпне напред, когато чалгата не е официалната музика на правителството. *** народ, слаба държава.
104
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 13 години
Кажи направо заглавието на песента.
103
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чалгата не е точно музика. както мастурбацията не е точно секс.
102
2
 
7
 
! Отговори
burgazlia преди 13 години
ne samo romanskata muzika e po-hubava,ami i zhenite im sa po-hubavi
101
2
 
6
 
! Отговори
an преди 13 години
VE4NATA 4ERNA OVCA SE ISPALNQVA OT AHAT. VLESTE V BOXSA I Q 4UITE. NAPI6ETE 4ERNA OVCA, I 6TE VI IZLEZE KLIPA. V TAZI PESEN SE PEE ZA REALNOSTA V MUTRESTANIQ V DNE6NO VREME. A E NAPISANA 80 GODINI. NEZNAM KOI E AVTORA NA TEKSTA NO E STRA6EN PROROK, ZA JIVOTA KOITO JIVEEME V MOMENTA V MUTRESTANIQ. MOGA DA MU KAJA NA TOZI DETO E NAPISAL TEKSTA, EDNO GOLQMO BRAVO.
100
1
 
1
 
! Отговори
NDM преди 13 години
youtube/watch?v=KljYQz6QLrU&feature=relatedТова, като го слушам... е - гордея се, че съм БЪЛГАРИН.Тези, дето не се осъзнават като такива - редно е да напуснат страната ни.
99
4
 
2
 
! Отговори
sf преди 13 години
BABREK,TOQGA,KASHTA,KUCHE,BRAT,KAKA,BATKO I MNOGOOOOO DRUGI PROSTO TRQBVA DA SE POZAINTERESUVASH,A TOVA CHE V MOMENTA BULGARSKIAT EZIK PO-SKORO E LATINSKI VINA IMAME SAMITE NIE(ZASHTOTO AKO GOVORIM SAS STARI DUMI NI SE SMEQT,A I NAS SAMITE NI E SRAM)I ZHURNALISTITE-----DUMI KATO RENOVIRAM, KONSENSUS I DRUGI TAKIVA NE TREBVA DA SE ISPOLZVAT IMAME SI MNOGO HUBAVI BULGARSKI DUMI ZA TEH,NO KAKVO DA SE PRAVI ,,,,,PROST NAROD SLABA DARZHAVA,,,,IZGUBIHME SI BULGARSKOTO
98
2
 
12
 
! Отговори
Ромлянин преди 13 години
Българките са луди по нашта музика -ромлянската!!!Думкат яко кючеци и се любят само с керестелии от гетото!!!Както Боряна-момичето от Горна,дето докторите убиха детето и от *** по поръка на баща и за 900 лв!!!
97
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПОЗДРАВЯВАМ ВСИ4КИ УМОПОМРЪ4ЕНИ 4АЛГАРИ И ОТКА4АЛКИ С ПЕСЕНТА."Я ИЗКАРАИ МАРО ГОВЕДАТА"
96
1
 
1
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Бай КолЮ се казвам. Мислиш грешно, моето дете.
95
3
 
2
 
! Отговори
an преди 13 години
NAI HUBAVOTO BG PAR4E SE KAZVA, VE4NATA 4ERNA OVCA. TAZI PESEN BE6E ZABRANENA, PO JIVKOVO VREME. SAMO ZABRAVIH KOI SASTAV Q PEE6E. TQ SE OTNASQ ZA SEGA6NOTO POLOJENIE, NA MUTRESTANSKIQT NAROD. KATO SE SETQ SASTAVA, 6TE VI GO NAPI6A.
94
0
 
1
 
! Отговори
Мими Томпеева преди 13 години
До 99 - Сърбите да не са ти промили мозъка ?
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 90.Кажи и други думи!
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 90. Думата "куче" е от македонски произход .
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Причината за ниският интерес към традиционната фолклорна музика е подмяната на народните ценности.И медиите са един от главните фактори за това подсъзнателно влияние.
90
0
 
1
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Съгласен. Само че провери колко искат изчадията като Мюзикаутор за един изпълнител и познай колко е рентабилно. С парите за 4-те групи, дето си посочил/а/, могат да изкупят половината румънски ефир и 1/3 от европейския.