Уикенд с Dnes.bg: The Nextmen, Rob Sparx, Фауст

Най-интересното от културния календар на София в края на седмицата
Обновена: 25 мар 2011 13:35 | 25 мар 2011 13:35,
3
Уикенд с Dnes.bg: The Nextmen, Rob Sparx, Фауст
Михаил Мутафов и Гергана Плетньова във "Фауст". Снимка: Варненски драматичен театър

25 март, петък

КИНО

Роко и неговите братя
В рамките на 15-ото издание на София Филм Фест ще се състои панорама на най-знаковите творби на Лукино Висконти. Тя започва с прожекция на филма „Роко и неговите братя“ с Ален Делон в главната роля. Филмът е трагична история за разпадането на едно семейство от Юга на Италия, което така и не успява да се приспособи към условията за живот на Севера. Още за панорамата на Висконти!
Дом на киното
25 март (петък), 18,30

ТЕАТЪР

Фауст
В рамките на Софийски театрален сезон ще се състои софийската премиера на варненската постановка на Лилия Абаджиева. "Фауст" е първият български театрален прочит на класиката на Гьоте. За нея режисьорката, която се готви за представлението 9 години, казва: "Великата утопия на Гьоте ни кара да вярваме, че съществува известна точка на духа, от която нататък животът и смъртта, реалното и въображаемото, миналото и бъдещето, предаваемото и непредаваемото, високото и низкото, престават да бъдат схващани като противоречия". С няколкомесечни разговори, етюди, репетиции (40 само на маса), извайване на детайлите и всичко останало, което предшества една театрална премиера, „Фауст” се случва като спектакъл, в който психологическата дълбочина не отстъпва на зрелището. Тепърва предстои да се убедим в това и лично...
Народен театър "Иван Вазов", Голяма сцена
25 март (петък), 19,00

ПАРТИ

Rob Sparx / Numa Crew / Mirizma
У нас идва един от ветераните на дъбстеп сцената - емблематичният Rob Sparx. Продуцент, музикант (свири на бас, пиано и китара) и диджей, той вече е издал над 60 плочи и 2 албума за най-престижните дъбстеп и дръм енд бейс лейбъли в света. Партито ще бъде подкрепено и от италианските дъбстеп експерти - Lapo и Daninjaz MC от популярното Numa Crew, известни с едни от най-запомнящите се реге-дъбстеп ремикси и масивни бас композиции.  За партито те обещават селекция от неиздавани парчета и денсхол хитове, поръсена с лирика. Локалното участие включва ветераните в българския дъбстеп EXo и Jamez Bongg, бийтбокс майстора Skiller, Bruhu от Camp Sessions и водещия промотър и диджей на Bass Warriors – Monk. Вечерта ще бъде открита от чаровната Fortunah.
Spacer
25 март (петък), 22,30

26 март, събота

МУЗИКА

The Nextmen
На 26 март гости на традиционните месечни вечери Reel Feel са английското дуо The Nextmen в комплект с небезизвестния MC Wreck. Заедно и поотделно, те са синоним за качествена музика в зашеметяващо разнообразие от стилове, обединени от генералния жанр “парти”. Дуото е известно не само със собствената си продукция, но и с подкастовете, както и диджей сетовете си, които в световен мащаб се радват на сериозен клубен и фестивален успех. За Brad Baloo и Dom Search от Кембридж на преден план стои връзката с музиката, която харесват, независимо дали е денсхол, дръмендбейс, дъбстеп, реге, хип-хоп, соул, фънк, UK фъни, инди, ембиънт, поп... С майсторски умения и 4 търнтейбъла, за тях всичко е възможно. Още за партито!
Sofia Live Club
26 март (събота), 20,00

ПАРТИ

Heartthrob, Fabrizio Maurizi
Феновете на актуалния берлински минимъл звук и лейбъла на  Richie Hawtin — M_nus, ще могат да си сверят часовниците с двама от неговите топ агенти, които идват за първи път в България. Jesse Siminski — Heartthrob (Берлин) е един от най-ярките и обещаващи таланти на  М_nus. У нас той ще представи чисто новия си проект Hybrid - симбиоза между Live и DJ сет с продължителност от над 2 часа. Очакванията са за шоу, в което се смесват светлина и мрак, мелодия и динамика, усукани вокали и небрежна атмосфера. Звездно бъдеще e предначертано и за последното откритие на семейството  М_nus – италианеца Fabrizio Maurizi. Той идва от Болоня, Италия — местност, известна с особеното внимание към Детройтското техно движение. Пленен от неаполитанската сцена и най-вече от първата си среща с Richie Hawtin, Fabrizio Maurizi бързо се ориентира към минимъл звука. Aбсолютно пристрастен към дълбоки баслинии, неговите парчета разкриват понякога тъмната, понякога фънки страната на техното, използвайки умопомрачителни вокални семпли. Българското участие на партито ще е от DJ Smurf (Metropolis), Miss Lidiya и едно от новите имена на родната техно минимъл сцена DJ ValEx.
Element
26 март (събота), 23,00

КИНО

Най-красивата
Филмът от 1951 година разказва за филмов режисьор, който търси момиченце за новия си филм. Маддалена пък би направила всичко, за да може дъщеричката й да бъде избрана... Още за панорамата на Висконти!
Дом на киното
26 март (събота), 18,30
Одеон Филмотечно кино
27 март (неделя), 18,30

27 март, неделя

КИНО

Гепардът
Един от най-емблематичните филми на Лукино Висконти, с премиера през 1963 година. „Гепардът“ разказва за принц Салина (Бърт Ландкастър), който е обречен да загуби властта си при обединението на Италия. Горните класи се опитват да игнорират националистическото движение, докато самият принц не е убеден в своята позиция. „Гепардът“ е социален анализ, богат на семейни отношения, разказващ за Сицилия от времето на Възраждането. Още за панорамата на Висконти!
Дом на киното
27 март (неделя), 18,30

ТЕАТЪР

Пиесата за бебето
„Пиесата за бебето“ на Едуард Олби е първият текст на съвременния класик на американската драматургия, с която Явор Гърдев пожъна сериозен успех (преди „Козата, или коя е Силвия“). В нея трикратният носител на наградата “Пулицър” и двукратен носител на наградата “Тони” разказва за това как двама души се опитват да отнемат бебето на други двама. Тази наглед обикновена история придобива характер на абсурден психотрилър – чувствено завладяващ, смешен и зловещ, провокативен и загадъчен. Олби ни подмамва да навлезем дълбоко в зоната на човешкия здрач, където ни чакат заредени емоционални мини. Стъпваме слепешката, мините наоколо не се взривяват, но напрежението от неизвестността и постоянният страх от неизбежния взрив започват да произвеждат предварителни опустошителни детонации в душите ни. Между вълнението и дискомфорта едно е сигурно – никой няма да си тръгне от залата безразличен.
Театър 199
27 март (неделя), 19,30

МУЗИКА

Мехди Ростами и Сохейл Разаги
По покана на Иранския културен институт и фестивала "Цветята на Корана" в София са двама от най-интересните инструменталисти на традиционна персийска музика в света - Мехди Ростами и Сохейл Разаги. Концертът им ще потопи публиката в мистичния свят на традиционния звук - колоритен синтез от етно музика и класика, изпълнени на ситар и уду, както и специфичните за региона инструменти шурангиз и тонбак. Още за концерта!
Dada Cultural Bar
27 март (неделя), 19,00

ПАРТИ

Sunday от Холандия
Диджеите Rik Woldring, Jop и Ben Komor, представящи един от най-популярните парти лейбъли в Амстердам – Carnicale, ще гостуват за първи път у нас. Освен тях в партито ще вземе участие сънародникът им  Tony Boogs, а българската подгрявка е от Liubo Ursiny и талантливия Nick Nikolov (aka Surrealism). Всички те заедно ще ни покажат какви ги вършат в града, приемащ един от най-значимите фестивали за електронна музика в Европа – Amsterdam Dance Event. От ранен следобед до ранно утро...
Culture Beat
27 март (неделя), 18,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
mic6 преди 13 години
typ si
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
K..P c Уикенд Dnes.bgK.P зa Елена Пенева