Уикенд с Dnes.bg: N.O.H.A., DJ Food, Ева Енслър

Най-интересното в културния календар на София в края на седмицата
8 апр 2011 14:40,
5
Уикенд с Dnes.bg: N.O.H.A., DJ Food, Ева Енслър
Снимка: Teren

8 април, петък

МУЗИКА

N.O.H.A.

N.O.H.A. (съкратено от Noise of human art) идват за пореден път у нас, за да представят разширеното издание на последния си албум Respect the Menu, което излиза със заглавие Die in the Process. Още за тях – от вокалистката им Минерва Перез!
Sofia Live Club
8 април (петък), 22,00

ПАРТИ

DJ Food /  Jimmy Edgar
След като само в последните месеци се срещнахме с DJ Cheeba, TokiMonsta, Daedelus и DJ Vadim, отново предстои да чуем имена от култовия лейбъл Ninja Tune. Този път е добре познатият на българската публика DJ Food, в компанията на ексцентричния иноватор Jimmy Edgar, който ще представи новия си албум ХХХ. Съдейки по последните им гигове от 2011, те ще представят на българска земя аудио-визуално шоу, включващо дъбстеп, брейкбийт, електро, абстрактен хип-хоп, фънк, диско и дръм енд бейс. И това е само част от стиловия микс, който ще залее  всички дошли да станат част от събитието. От българска страна партито ще подгреят Ramsey Hercules и добре познатия ви Dj Stoyan.
4км Party Center
8 април (петък), 22,30

Ed Solo
Англичанинът  Ed Solo е едно от големите имена на Drum&Bass, Breaks и Dubstep сцената и собственик на Sludge Records и съосновател на Deekline. В личната му дискография са десетки сингли и ремикси, помогнали за развитието на съвременната британска електро сцена. Пристига тук директно от Канада. Ще го подгряват местните герои  Emil Prize и Crash от Camp Sessions и HarryUp (Breakalicious).
Mixtape 5
8 април (петък), 23,00

Laidback Luke

Поредицата The Masters of Sound продължава с холандския диджей Laidback Luke. „Лежерният”, както в превод означава името му, при всяко свое гостуване у нас представя нова селекция от иновативни звуци, примесени с луди и енергични елементи, под които танците не спират до зори. А след суперуспешния си хит Leave the World Behind с Axwell, Sebastian Ingrosso и Steve Angello, или накратко със Swedish House Mafia, Laidback Luke се е заканил, че това ще е Голямото му парти у нас.
Yalta
8 април (петък), 23,00

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Север
Филмът, награден от ФИПРЕССИ на Берлинале и за дебют от Трайбека, разказва за ски състезателя Йомар, който след като изживява нервна криза, се изолира в самотно съществуване като охрана на ски парк. Когато научава, че май е станал баща, се впуска в странно и поетично пътуване през Норвегия с моторна шейна. По пътя си среща други объркани души, които заедно ще му покажат по-светлата страна на живота. Още за Северно сияние!
Euro Cinema
8 април (петък), 19,00

ТЕАТЪР

Откат
След брилянтния дипломен „Пухеният“ младият режисьор Стайко Мурджев поставя втората пиеса на Захари Карабашлиев на театрална сцена. „Откат“ се движи между фикцията и действителността, гротеската и реалността, иронията и самоиронията. Съвременният фрагментарен сюжет е доразвит с езика на сценографията, 3D анимация, пластика и оригинална музика. Свързващото звено са срещите на един писател с неговите герои, при които виждаме как той претворява слабата пиеса на живота си в силен текст. Типична модерна драматургия с адекватно, динамично и оригинално решение.
Театър Българска армия
8 април (петък), 19,00

9 април, събота

ПАРТИ

DIYnamic Solomun / Пролетен бал
Първият гост през април в клуба на Метрополис ще отпразнува идването на пролетта с полъх от дийп хаус звученето, на което DIYnamic Solomun е майстор.
Пролетният карнавал ще е със свободен вход за маскираните, които искат да чуят на живо босненеца  Мladen Solomun, известен с  мелодичността и дълбочината на звука си, който заличава границата между Детройтското техно и Чикаго хауса. Solomun превзема света буквално зa няколко години, привличайки с новаторския си подход към музиката като продуцент, диджей и лейбъл мениджър (на вече 5-годишния си DIYnamic). По случай рождения си ден зад пулта ще застанат и резидентите на клуба Ясен Петров, Смърфа, Мис Лидия, Витя и Петър.
Element
9 април (събота), 23,00

Darius Syrossian

За първи път у нас ще гостува водещият диджей на популярния хаус лейбъл VIVa MUSiC Darius Syrossian, известен и като любимеца на Steve Lawler. Британецът е популярен с продуцентските си умения, които в последните години са все по-високо оценявани от артисти като Steve Lawler, Marco Carola, Loco Dice и други големи световни диджеи.
В списъка му с участия за периода от март до май тази година влизат две турнета в Северна Америка и гостувания в някои от най-горещите парти точки на Европа, а в последните месеци негови парчета са издадени от топ лейбъли като VIVa MUSiC, 8bit, Remote Area и Get Physical. Партито ще подгреят и резидентът на клуба Liubo Ursiny и талантливият Nick Nikolov.
Yalta
9 април (събота), 23,00

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Мътни води
Мътни води е новият филм на Ерик Попе, известен в България с предишния си филм Хавай, Осло, който е най-успешното норвежко заглавие за 2004 година. Лентата разказва за майка, загубила детето си, млад мъж, който става убиец, и за опитите им да се помирят с миналото си и собствената си съдба. Налага им се да приемат личностите, в които са се превърнали, и в същото време да открият нов път към любовта. Още за Северно сияние!
Euro Cinema
9 април (събота), 19,00

ТЕАТЪР

Вишнева градина
Спектакълът е последната част от трилогията по Чехов (включваща още „Чайка“ в ТБА и „Три сестри“ в Младежкия театър), която Крикор Азарян осъществи в три различни театъра в три поредни години и която се оказа лебедовата песен на режисьора. Акцентът в нея е изтичащото време като основна закономерност. „Вишнева градина“ ни среща с неизживения живот на типичните чеховски герои през четири сезона. Аристократичното семейство бавно се прощава с идеалите си и посреща разместените пластове (социални и в сценографията) на горчивата нова реалност. Вишневата градина е отсечена, а след нея остава тишина. Но и надежда. Защото всяка смърт е и нов живот.
Народен театър Иван Вазов
9 април (събота), 19,00

10 април, неделя

ПРЕМИЕРА

Аз съм емоционално създание
Ева Енслър скандализира света с безпощадната откровеност, с която говори за проблемите на модерните жени, без да се страхува да осъди лицемерието и клишетата, които все още обсебват много хора и ги правят нещастни. Българската публика познава пиесите й „Монолози за вагината” и „Доброто тяло”, както и работата на младия режисьор Марий Росен, който смело работи в областта на независимия театър, както и на камерната сцена на Сатиричния театър („Пластилин“, „Тест“). Герои в „Аз съм емоционално създание“ са американско момиче, притискано от съученичките си, тийнейджърка с анорексия, която яде все по-малко и по-малко, девойка от племето Масаи, българско момиче – сексробиня на петнайсет години, млада китайка, която работи в производството на куклите Барби, иранска студентка, бременно момиче пред решение дали да задържи бебето си... Чрез изповеди, поезия, въпроси и факти пред нас се очертава единният портрет на момичетата по света. Като призив, равносметка, откровение.
Народен театър Иван Вазов
9 април (събота), Сцена IV етаж, 19,30
10 април (неделя), Сцена IV етаж, 19,30

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Повечето хора живеят в Китай
С типичен скандинавски хумор е наситена комедията – дело на дузина млади режисьори. Сюжетът се върти около собственика на бензиностанция Ласе, който прекарва свободното си време във възстановяване на стария си самолет и мечтае да полети. Твърде зает с ремонта, той почти не забелязва странните случки в района на бензиностанцията си: крава изяжда мобилен телефон, лесбийска двойка губи детето си, сляпо момиче продава съмнителни лотарийни билети заедно с брат си, човек взима нагъл млад стопаджия, три момичета с двигателни проблеми получават помощ от мъж в пижама. Всяка от ситуациите пародира явно или дискретно политическите партии, които участват в норвежкия парламент, но дори и да не е запознат с обстановката в страната, зрителят има достатъчно поводи да се залива от смях. Още за Северно сияние!
Dada Cultural Bar
10 април (неделя), 20,00

МУЗИКА

Тото Котуньо
Голямата италианска звезда Тото Котуньо ще зарадва българските почитатели на естрадата с концерт, на който ще изпълни големите си хитове. Сред тях са L'ete Indien, Et Si Tu N'existes Pas, Volo AZ504, победителят на Сан Ремо през 1980-а Solo Noi и победителят на Евровизия от 1990-а Insieme: 1992. Най-популярната му песен и до днес остава емблематичната L'Italiano (Lasciatemi Cantare), която е част от хитовия му албум I Grandi Successi.
Национален дворец на културата, Зала 1
10 април (неделя), 19,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: nohaDJ FoodЕва Енслър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Тотю преди 13 години
Верно :) Бях забравил ахахахахахах ту мъч тиечси :)
4
0
 
2
 
! Отговори
zaki преди 13 години
Вадим имаше сет през март в София:)
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DJ FOOD е много як псевдоним. Аз ще се кръстя DJ MILK. ;)
2
2
 
0
 
! Отговори
Тотю преди 13 години
Кога е имало DJ Vadim на label-a Ninja Tunes в последните месеци. Пак некой пише който не е запознат изобщо...
1
0
 
6
 
! Отговори
xx преди 13 години
Тото Котуньо явно е по-интересен от Guano Apes например....