Седмица с Dnes.bg: Мариза, Manu Chao, любов и равносметки

Три театрални премиери и най-интересното в календара на София
Обновена: 11 апр 2011 11:08 | 11 апр 2011 07:53,
0
Седмица с Dnes.bg: Мариза, Manu Chao, любов и равносметки
Снимка: Loud Concerts

11 април, понеделник

ПРЕМИЕРА

Първичен код
Джейк Гиленхал („Планината Броукбек“) е в главната роля на новия екшън трилър „Първичен код“. Сюжетът на лентата започва, когато капитан Колтър Стивънс (Гиленхал) се събужда една сутрин във влак, без да има идея как въобще се е озовал там. Изненадващо той вижда в огледалото на банята не себе си, а друг образ и открива в джоба си чужди лични документи – на учителя Шон Фентрес. Oказва се, че капитан Колтър е включен в строго секретна мисия, в която компютърна програма, наречена „Първичен код“ (Source Code), му позволява да съществува под формата на различни личности в две паралелни реалности. Още за филма!

Рио
Рио е поредната история със забавни животни и луди приключения от режисьора Карлос Салдана („Ледена епоха“). Този път център на сюжета са две птици от застрашен вид и родният град на създателя им Рио де Жанейро. Папагалът Блу, който не може да лети, но си живее чудесно в Минесота, се оказва последният мъжки от труднопроизносимия си вид. Поради това той е отведен в центъра на цветния, красив и шумен Рио, за да се чифтоса с леко невротичната Джуъл. Двамата са отвлечени от трафиканти, след което бягат от похитителите си с банда ексцентрични местни персонажи и търсейки начин да разкъсат веригата, която ги свързва, намират смисъл да останат заедно. С цената на доста падания...

МУЗИКА

Мариза
Музиката на „принцесата на фадото“ е емоционална буря, пропита с типичните за жанра меланхолия, дрезгава тъга и чувствено великолепие. На живо музиката й е дори по-вълнуваща, а присъствието – елфическо. Слаба, с къса бяла коса и дълга черна рокля, тя е емоционален кукловод, който приковава вниманието и владее чувствата на публиката. И без значение дали носиш в гените си saudade (типично чувство за фадото, описвано като непреодолимо усещане за загуба), или за първи път се срещаш с португалската музика, си безвъзвратно потопен в емоцията му чрез един от най-красивите гласове в уърлд музиката. Мариза идва за втори път в България на 11 април, когато ще превърне зала 1 на НДК във фадо къща – традиционна таверна, където се изпълнява класическото фадо, почит към което певицата отдава с последния си албум. Още – от самата нея!
Национален дворец на културата
11 април (понеделник), 19,30

ТЕАТЪР

Тест
„Тест“ е спектакъл по номинираната за Аскеер 2011 за драматургия пиеса на Елин Рахнев с режисьор Марий Росен. Спектакълът представлява уж обикновено интервю за работа, което се оказва крайно мъчение и за двете страни. Постепенно странностите и спецификите на теста се превръщат от забавно абсурдни ситуации в тъжни екзистенциални обобщения за пътя, който е поел модерният човек. Страхотна актьорска игра на Петко Каменов и Явор Борисов и неочакван финал.
Сатиричен театър
11 април (понеделник), 19,00

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Роля на принцеса

В отчайващо малък град някъде в Швеция живее 18-годишната Мая. Мечтата в живота й е да стане актриса. Иска да бъде център на внимание, иска всички да я гледат и да виждат красивото човешко същество, каквото е тя отвътре. Само че това не е толкова лесно. Наднормена, непохватна и с проблеми в общуването, Мая се опитва да постигне мечтата си в последната година, преди да завърши гимназия. Още за Северно сияние!
Euro Cinema
11 април (понеделник), 21,00

12 април, вторник

ИЗЛОЖБА

ABC Съвременно белгийско изкуство
Изложбата с куратори Доминик Пайни и Паскал Проние е част от интеркултурния и образователен проект „Дигитален поглед към съвременното изкуство”. Акцентът в нея е поставен върху видеото и фотографията, без претенцията за представителност и всеобхватност. Експозицията съдържа 23 работи на 20 ключови творци от големите белгийски градове (Антверпен, Брюксел, Гент, Лиеж), оказали влияние върху развитието на съвременното европейско изкуство. "ABC Съвременно белгийско изкуство" е илюстрация на кураторската идея, че в Белгия съжителстват на пръв поглед несъвместими художествени тенденции, като минимализъм и концептуализъм, съпътствани от едно постдадаистично игрово изкуство с жизнено чувство за хумор.
Софийска градска художествена галерия
12 април (вторник), 18,00

ТЕАТЪР

Пиеса за умиране
Едно от събитията на този театрален сезон, постановката по текст на режисьорката Ани Васева и културолога Боян Манчев, съчетава мрачна романтическа метафизика, черна комедия и политическа сатира с брилянтна актьорска игра. Задължителна за всички, които не се страхуват да експериментират с модерен театър!
The Fridge
12 април (вторник), 20,00

МУЗИКА

Дива река
Костадин Генчев - кавал и Димитър Христов – тамбура от култовата Булгара, заедно със Стела Петрова - контрабас и Петър Митов – перкусии, са музикантите в новата етно джаз формация, която представя древната ни традиция, интерпретирана с енергичен, стилен и заразителен плам. Всички те заедно създават проект, вдъхновен от възможностите и пространството, които българският фолклор дава за експерименти и свободно музициране.
Sofia Life Club
12 април (вторник), 21,00

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Разбито семейство

След грозен развод бащата се заема с възпитанието на сина си, докато майката взима попечителство над дъщеря си. Шестнадесет години по-късно майката умира и брат и сестра се срещнат отново. Братът се влюбва в сестрата и се бунтува срещу баща си, който подхожда незряло към ситуацията... Още за Северно сияние!
Euro Cinema
12 април (вторник), 19,00

13 април, сряда

ПРЕМИЕРА

Кола Брьонон
Спектакълът по едноименния роман на Ромен Ролан въвлича почти целия състав на Младежкия театър под режисурата на директора – Владимир Люцканов, който е и автор на адаптацията. Постановката представлява комедия за живота на дърворезбаря Кола Брьонон, а главната роля е поверена на Малин Кръстев. В навечерието на своята 40-годишнина той  прави равносметка на живота си. Публиката е потопена в зрелищен размисъл за  преходността на ценностите, вярата, религията, любовта и верността, творчеството и бита, за беднотията и чумата като пречистване. Изводът е, че покрай всичко случило се Брьонон е изгубил любовта на живота си. Но всички грешки не му пречат да продължи да я търси...
Младежки театър
13 април (сряда), 15,00
14 април (четвъртък), 19,00

МУЗИКА

Otros Aires
Една от най-популярните аржентински електротанго групи пристига за концерт в София! Проектът, създаден през 2003 година от аржентинския музикант и архитект Мигел Ди Хенова, се развива като микс от аржентински корени, танго, стари квартални звуци, типичните буеносайрески милонги и различни електронни ритми. Издават три студийни албума и един концертен, световни турнета, няколко документални филма и участия в култови компилации, сред които  серията Buddha Bar. У нас ще представят последния си албум Tricota (2010) - оригинален и свеж подход към тангото, което Otros Aires с лекота и креативност съчетават с електронна музика и визия.
Sofia Live Club
13 април (сряда), 20,30

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Къси светлини

Романтично роуд муви за приятелството, в което се заформя любовен триъгълник между двама мъже и една жена по време на ритуално нощно каране. Студеното градско пространство е трансформирано и заредено с ентусиазъм, за да донесе на триото надеждата, от която така отчаяно се нуждае. Още за Северно сияние!
Дом на киното
13 април (сряда), 19,00

14 април, четвъртък

ПРЕМИЕРА

Календарни момичета
След „Страхотни момчета“, и момичетата ще свалят всички дрехи в постановка на родна сцена. Този път премиерата е в Сатирата, а пиесата – трогателната  английска комедия „Календарни момичета”. Тя разказва за дамите от Женското дружество в градчето Нейпли, които са ангажирани с благоприлични, скучни и понякога глупави занимания. Но по-същественото от участието им в конкурси за пайове и обменянето на рецепти за мармалади е, че тези жени държат една на друга и се подкрепят. Когато съпругът на Ани умира от рак, те решават да съберат пари за нов диван в болничната чакалня, като направят „алтернативен” календар. Различното този път е, че зад обичайните чайници, плетки и цветя дамите, преодолявайки свян и предразсъдъци, позират разсъблечени. Неочаквано проявените смелост и оригиналност им носят световна слава, а печалбата от календара надминава и най-дръзките им мечти...
Сатиричен театър
14 април (четвъртък), 19,00

Хоровод на любовта
2 години след великолепния си спектакъл „Колекцията“ по пиесата на Харолд Пинтър, Антон Угринов се завръща с нова премиера в Сфумато. Този път – по пиесата на Артур Шницлер "Хоровод на любовта", която представя 10 истории, разказани с чувство за хумор. Спектакълът се занимава с чувствата и еротиката в човешките взаимоотношения и търси отговор на въпроса защо всичко, което направим в любовта, се оказва грешка...
Сфумато
14 април (четвъртък), 19,00

МУЗИКА

Manu Chao / The Pomorians
Култовият французин с испански корени Manu Chao пристига за втория си концерт в България. София е част от турнето Manu Chao La Ventura. От българска страна подгрявката ще бъде от триото The Pomorians. Още – тук и тук!
Зала Фестивална
14 април (четвъртък), 20,00

Kottarashky Live Band
Малко след януарския си концерт, Kottarashky Live Band отново ще зарадват феновете с живи изпълнения на песните от дебютното издание на проекта - Opa Hey. На сцената ще са музикантите Христо Хаджиганчев (китара, синтезатор), Александър Добрев (кларинет), Йордан Гешаков (бас) и Атанас Попов (барабани). Самият Kottarashky пък е архитект, музикант и продуцент, чийто първи албум е издаден от престижния берлински лейбъл за уърлд музика Asphalt Тango, хвален от медии, като BBC и Guardian, и прекарал 5 месеца в World Music Charts Europe, където достига до високото трето място. Носят се слухове, че и вторият е на път, току-виж чуем нещо по въпроса в четвъртък...
Sofia Live Club
14 април (четвъртък), 22,00

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Писма до отец Якоб

Лейла е затворничка с доживотна присъда, която току що е помилвана. Предлагат й работа в дом на свещеник, но досега Лейла се е грижила единствено за себе си. Затова изпитва противоречиви чувства, когато й се налага да работи като личен асистент на Якоб – слепият пастор, който живее в дома... Още за Северно сияние!
Червената къща
14 април (четвъртък), 20,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари