Уикенд с Dnes.bg: Kokolo, John Digweed, Пина 3D

Най-интересното в културния календар на София в края на седмицата
Обновена: 15 апр 2011 09:33 | 15 апр 2011 09:32,
0
Уикенд с Dnes.bg: Kokolo, John Digweed, Пина 3D
John Digweed. Снимка: Метрополис

15 април, петък

МУЗИКА

Ashley Beedle и Todd Terje
Малко след дуото The Nextmen парти серията Reel Feel ще ни срещне с още една двойка диджеи. Става дума за диско класиците Ashley Beedle и Todd Terje, които  ще подпалят с музика всеки, у когото кипи елегантна парти кръв. Интересно за странната двойка е, че Tod е 25-годишен норвежец и дипломиран астрофизик, а Ashley е точно два пъти по-възрастен от него и жива легенда в клубния живот на Острова. Двамата могат да изпълнят приятно дори и вечер, в която сте предпочели да сте на по питие с компания и да слушате нещо наистина добро. Така че се настройте за качество и запомнете, че  първите 30 посетители, платили на входа, ще спечелят безплатен вход на партито същата вечер в съседния Culture Beat.
Sofia Live Club
15 април (петък), 20,00

ТЕАТЪР

Сантименталният пътешественик Дон Джовани
Познаваме режисьорката Валерия Вълчева покрай чудесните й опити в тандем с Марий Росен („Хамлет“) и вкуса й към нестандартните пространства, където да се случва театърът. И макар че Червената къща е обичайно пространство за представления, вкусът към свободния експеримент ясно се усеща и в „Сантименталният пътешественик Дон Джовани“. В спектакъла музиката и словото непрекъснато играят едно с друго, както актьорите и музикантите играят един с друг. Докато играят, разказват мита за Дон Жуан и неговите пътешествия в пространството и във времето - от светлото през здрача до тъмното.
Червената къща
15 април (петък), 20,00

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Мътни води
Мътни води е новият филм на Ерик Попе, известен в България с предишния си филм Хавай, Осло, който е най-успешното норвежко заглавие за 2004 година. Лентата разказва за майка, загубила детето си, млад мъж, който става убиец, и за опитите им да се помирят с миналото си и собствената си съдба. Налага им се да приемат личностите, в които са се превърнали, и в същото време да открият нов път към любовта. Още за Северно сияние!
Дом на киното
15 април (петък), 19,00

16 април, събота

МУЗИКА

Kokolo
Зимните температури постепенно се повишават (въпреки снежните изненади), а с идването на топлото пролетно време атмосферата допълнително ще нажежи и първото гостуване на американската афробийт група Kokolo. Горещата формация идва в пълeн състав и парти снаряжение. Създадени от композитора  и продуцент Рей Луго, Kokolo Afrobeat Orchestra са част от  ранната нюйоркска афробийт сцена и са в основата на световния подем на жанра в момента. Музиката им е силно повлияна от пънка, рока и регето и вместо да разчита на по-джазовите инструментали, както повечето афробийт групи, Kokolo залагат на повтарящи се вокални рефрени, които завладяват и енергизират публиката. Техните изяви също се отличават драстично от тези на колегите им в жанра. Изпълненията на Kokolo са изпълнени със заряд и доста по-близки до рок концертите - още едно доказателство за влиянието, което групи като Bad Brains и The Clash оказват върху тях.
Sofia Live Club
16 април (събота), 22,00

ПАРТИ

John Digweed
Mетрополис ще отпразнуват 15-годишнината си с грандиозно парти, чийто хедлайнер ще бъде легендата John Digweed. Босът на престижния Bedrrock Records се завръща в София, след като 3 лета предпочиташе морския ни бряг и пристрастията му към горещата българска публика очевидно не са се променили. Опитът ни от четирите му гостувания у нас пък дава гаранция, че титанът на сцената всеки път e различен, не спира да изненадва и не робува на  стилове. Той не преследва модерното, a остава верен на усета си за качествен звук, който те държи на дансинга до зори.
Зала Христо Ботев
16 април (събота), 22,00

Rockin' Record Hop
Поредната суинг фиеста на опасните Smugglers Collective ще има електро привкус, защото освен класически хитове в стиловете Swing, Rock’n’Roll, Rockabilly и Rhythm&Blues, вечерта ще подгрее за предстоящото гостуване у нас на легендарното дуо The Correspondents. Естествено, освен танци и горещо настроение, ще има и награди за присъстващите - двама от тях ще си тръгнат с покани за концерта на 21 април в Sofia Live Club.
Twins
16 април (събота), 22,00

КИНО

Пина 3D
„Пина” е нова крачка в творчеството на Вендерс, успял да надникне в естетиката на емблематичната хореографка Пина Бауш и да я пресъздаде по неповторим начин. Този документален разказ е първият пълнометражен филм, посветен на тацувалното изкуство, заснет в 3D формат. Не, това не беше ураган, който помита всичко от сцената, а просто... танцуващи хора, които се движеха различно от очакването и които ме развълнуваха така, както не съм се вълнувал преди - споделя Вим Вендерс за Пина. Още – тук!
Cineplex
15 април (петък), 20,15
16 април (събота), 20,15
17 април (неделя), 20,15

ТЕАТЪР

Четири стаи
Четири стаи, четири екипа от режисьор, сценограф и актьори и едно пиколо, прехвърчащо между тях на Нова година. Българската постановка по пиесата, вдъхновила култовия филм на Алисън Андърс, Александър Рокуел, Роберт Родригес и Куентин Тарантино е оригинална, забавна, интригуваща и изпълнена с черен хумор, ирония и интересни решения. Още за нея – тук!
Театър София
16 април (събота), 19,00

17 април, неделя

МУЗИКА, ЛИТЕРАТУРА

Sunday Art Report
Клубният неделен фестивал се завръща като месечно издание в месеците до юли 2011 . Първата неделя от поредицата ще срещне публиката с добре познатите Leepra DeLuxe и Macrophone, доказали се с дебютния си албум, като една от най-бързо развиващите се български групи на алтернативната сцена у нас.  Литературната част пък ще включва четене на новия постпънк роман Luizza Hut на Тома Марков, със специалното участие на Мартин Карбовски. Публиката ще чуе премиерно и общото парче на Тома с Константин Кацарски от Блуба Лу. Сладката подправка на вечерта ще е поредното четене от Пощенска кутия за приказки с тема "Всичко дотук".
Строежа
17 април (неделя), 20,00

КИНО

Исус от Монреал
Завладяващият филм на Дени Аркан от 1989 говори за цяла палитра от проблеми, описани от самия режисьор, като: "Големия взрив и формулата на кока-колата, така и за монолога на Хамлет и фашистите, които се причестяват всеки ден". Лентата предлага нова интерпретация на евангелията, но и строг и критичен поглед върху съвременното общество и шоубизнеса, поднесен с чувство за хумор, интелигентност и чувствителност. Група актьори поставят противоречивата пиеса за страстите, която отразява по скандален начин ортодоксалното възприемане на религиозните догми. Постепенно актьорите започват сами да живеят с тази страст, ставайки част от филм, който е едновременно богохулен, но и доказателство за истинска вяра в човека…
Одеон Филмотечно кино
17 април (неделя), 19,30

ТЕАТЪР

Чайка
Постановката на Крикор Азарян постави началото на лебедовата песен на режисьора – трилогията по Чехов. Великолепни решения, меланхолия, цигарен дим, между смешното и тъжното, на фона на сърцераздирателно фадо. Един различен и вълнуващ Чехов. Една задължителна постановка. Още за нея – тук!
Театър Българска армия
17 април (неделя), 19,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: KokoloJohn DigweedПина 3D
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари