Седмица с Dnes.bg: Jojo Mayer, Пиромания, Розалия де Соуза

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 25 апр 2011 10:18 | 25 апр 2011 09:22,
0
Седмица с Dnes.bg: Jojo Mayer, Пиромания, Розалия де Соуза
Jojo Mayer и Nerve. Снимка: Личен архив

25 април, понеделник

 

ПРЕМИЕРА

Тор: Богът на гръмотевиците

След успеха на Iron Man и The Incredible Hulk, Marvel твърдо вървят към заветната цел – да претворят качествено и зрелищно целия си магически свят. Поредната стъпка по пътя е епичната приключенска история „Тор: Богът на гръмотевиците“, която ще бъде съпътствана от Iron Man 3 и First Avenger: Captain America, до достигането на заветната цел – мегапроекта, планиран за 2012-а - The Avengers (Отмъстителите). Филмът разказва за пътя на супергероя Тор, прогонен от царството Асгард. Силен, но арогантен воин, чиито безразсъдни действия водят до избухването на война, Тор е изпратен на Земята за наказание и е принуден да живее сред хората. Стъпил в другия свят, воинът се научава какво означава да бъдеш истински герой, когато най-опасният му враг изпраща своите армии да завладеят Земята. Още за филма! 

Адвокатът с линкълна

Матю Маконахи е ексцентричен адвокат, който кръстосва Америка с линкълна си, на чиято задна седалка е кабинетът му. Без особени морални задръжки, но с вкус към големите хонорари, той защитава всякакви дребни риби, които го наемат. До деня, в който при него не отива милионер (Райън Филип), за да промени завинаги принципите и живота му. Майсторски заплетен адвокатски трилър по книгата на легендарния Майкъл Конъли.

ТЕАТЪР

Старицата от Калкута
Кабарето-noir на Явор Гърдев е сред най-забавните и сполучливи черни комедии на родна сцена в последните години. Съставена от миниатюри на Ханох Левин, „Старицата от Калкута“ представя четирима актьори в многобройни ситуации, представящи страха от смъртта по абсурдистки игрови и ужасно забавен начин. Три години след премиерата спокойно можем да наречем спектакъла „култов“. Още за него – тук!
Театър 199 Валентин Стойчев

25 април (понеделник), 19:30

 

26 април, вторник

ТЕАТЪР

Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка
Ироничното преобръщане на класическата детска приказка е поредният успешен и оригинален опит в драматургията на ghostdog, когото познаваме от „Пеперудите са всъщност изтребители“. Режисирана от Ида Даниел, постановката показва една нощ, в която оперативните дежурни служители на Ада и Рая разследват случая с измръзналото и обгорено тяло на малката кибритопродавачка Дагмар. Опитвайки се да установят виновниците за смъртта й, те разпитват призованите разказвачи. Андерсън обаче не е сред тях...
Сфумато

26 април (вторник), 19:00

КИНО

Елвис

Филмът от 1981 година на режисьорите Малкъм Лио и Андрю Солт пресъздава живота и кариерата на Елвис Пресли от детството до смъртта му на 42 години (ако не вярвате, че Кралят е жив, разбира се). Използвани са игрални възстановки, кинопрегледи, телевизионни предавания, както и игралните филми на Елвис. Звучат 38 песни от всички периоди на 22-годишната му кариера.

Одеон Филмотечно кино

26 април (вторник), 19:30

 

27 април, сряда

 

МУЗИКА

Jojo Mayer и Nerve

Nerve е създадена през 1998 година от магьосника на барабаните Jojo Mayer, като експериментална платформа за малка група музиканти от Ню Йорк, които са увлечени по културния феномен на „интелигентната електронна DJ култура” и условията, които той създава за преход към нова музикална парадигма. Така групата се превръща в пионер на движението на „електронната” музика. В разстояние на няколко месеца от тяхното съществуване, група NERVE генерира огромно количество положителна реакция на ъндърграунд сцената в Ню Йорк, което довежда до създаването на вече легендарните партита наречени Prohibited Beats. След 2001 година Nerve напускат Америка, за да изпълняват своята музика в клубове и множество фестивали в Европа и Азия. Nerve никога не са възнамерявали да произвеждат студийни записи, тъй като тяхната основна цел е била да създадат уникално изживяване в контекста на живото изпълнение.

Sofia Live Club

27 април (сряда), 21:00

 

КИНО

Бютифул
След „Кучката любов“, „21 грама“ и Вавилон, Алехандро Гонзалес Иняриту направи рязък завой от обичайната си стилистика с новия „Бютифул“. Праволинеен сюжет, който не се простира до всички краища на света чрез множество взаимносвързани истории. И отново любимата тема на режисьора – смъртта и умирането. „Бютифул“ разказва за Уксбал (Хавиер Бардем) – баща на две деца, който се занимава с дребни и опасни далавери в престъпния свят на Барселона. Той разбира, че вече е в безнадеждно напреднала фаза на рак и трябва да подреди земните си дела, преди да си отиде. Действието се развива бавно, напоително меланхолично и съзерцателно. Семплият сюжет е фон, на който режисьорът отново разсъждава за преходността и смисъла на живота. „Бютифул“е поредното красиво пресъздаване на гледката от ръба на света...

Cineplex

27 април (сряда), 21:30

 

ТЕАТЪР

Краят на играта
„Краят на играта“ на Лилия Абаджиева e блестящ втори опит (след "В очакване на Годо" в Сатирата) върху Бекет на режисьорката, който донесе на Николай Урумов Аскеер за поддържаща мъжка роля в представлението. Действието на пиесата включва четирима персонажи, които постоянно спорят и се карат помежду си - възрастният и сляп Хам, който не може да стане от инвалидната си количка, прислужника му Клов, който не може да седне, майка му и баща му, които нямат крака и живеят в кофи за боклук. Всички те са в полупразна стая на края на света, а пиесата се занимава с вечната игра, която разсейва човека от неминуемо идващия край, на който сме обречени от началото. Мрачно и абсурдно великолепие.
Театър 199

27 април (сряда), 19:30

 

28 април, четвъртък

МУЗИКА

Pyromania

Култовата българска алтърнатив група от средата на 90-те се събира за първи концерт от 14 години насам. Последно те са свирили заедно през далечната 1997-ма, когато те печелят награда на Телевизия ММ и обявяват оттеглянето на бандата. От същата година е и последния албум на Пиромания - Ignored, докато първият Nothing е създаден още през 93-та и е оставил трайна следа в зараждането на музикалната сцена у нас. Бандата ще се събере в състав Димитър Василев - Нуфри, Петко Дреников и Васил Вутев. Последният, който от години пребивава в Холандия, ще лети до България специално за събитието на 28-ми април. Освен тримата основни членове, гост-музиканти ще са басистът Ники Сербезов и барабанистът Деян Драгиев - Даката (Panican Whyasker, Babyface Clan). Първият ще замени Боян Злактов - Епето, докато вторият ще се включва в състава в отсъствието на Васил Вутев. Всички заедно ще ни върнат във времето с 90-минутен концерт с песни от двата албума на групата и чисто ново парче – ясен знак, че събитието е начало на нова ера в историята на групата...

Строежа

28 април (четвъртък), 22:00

Розалия де Соуза

Автентична боса-нова, силен позитивен заряд и чувствено изпълнение обещава концертът на Розалия де Соуза у нас. Гласът на певицата  с лекотата на перце носи накуп цяла палитра от емоции, предадени едновременно със страст и изтънченост. Родена в известния квартал Нилополис на Рио де Жанейро, Розалия се подвизава в Италия като певица от 1989. 5 години по-късно се среща с Никола Конте (Nicola Conte) през 1994 и съвместната й работа с известния италиански джазмен и продуцент се разраства в парчета със силен боса-нова привкус - част от серията компилации Break And Bossa. Именно те поставят и рамката за нейния дебютен албум Garota Moderna, последван от Garote Diferente, Brasil Precisa Balancar и D’improvviso. С песни от всички тях, вечерта обещава да се превърне в празник не само на бразилските ритми, звуци и усещания, но и на силното и красиво джаз изпълнение на една ярка женска фигура в съвременния музикален свят.

Sofia Live Club

28 април (четвъртък), 22:00

 

КИНО

Розата

Филмът на Марк Райдъл разказва за саморазрушителния живот на рок звезда, чиито първообраз е Джанис Джоплин. Тя е най-голямата певица на десетилетието - закриляна, експлоатирана, доминирана от своя агент, който я ръководи с железни методи, тя печели международна известност и прави огромни усилия да задоволи публика, но същевременно изгубва моралните си ориентири. Тотално погълната и разкъсана от своята професия, тя няма личен живот и е на път да се провали. Великолепна роля на Бет Мидлър, наградена със Златен глобус.

Одеон Филмотечно кино

28 април (четвъртък), 19:30

 

ТЕАТЪР

Козата, или коя е Силвия?

Пиесата на Едуард Олби, която самият драматург аплодира в интерпретацията на Явор Гърдев, е безспорно сред най-важните явления на българска сцена миналия сезон, а и в последните години. Историята за примерния и успял съпруг и баща, който се влюбва в коза, е представена с прийомите на класическата трагедия. Между смеха и отчаянието, „Козата, или коя е Силвия?“ е задължителна спирка в родния афиш.

Народен театър Иван Вазов

26 април (вторник), 27 април (сряда) и 28 април (четвъртък), от 19:00 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари