Цезаровото сечение убива любовта

АГ специалисти препоръчват нормално раждане, прекалявали сме със секциото
20 май 2009 14:15,
179
Цезаровото сечение убива любовта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Факт е, че честотата на цезаровите сечения в последните години нарасна двойно и тройно. Особено в частните клиники, където раждат заможни хора.

Секциото стана по-малко безвредно, но все пак всеки знае кога и как започва една операция, но никой не знае кога и как ще завърши“, подчерта проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж.

Той беше един от лекторите на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено” по повод световната седмица на естественото раждане.

Секциото е коремна операция и като такава носи редица рискове и усложнения за майката и бебето, споделиха видни български АГ специалисти на конференцията.

Нормалният процент на ражданията със секцио е 10-15 максимум.

По неофициални данни обаче ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% през 2008 г.

И макар че секциото много често е животоспасяващо, този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни... появи се изразът „цезарово сечение по желание“.

„В документ на СЗО по темата пише: Лекарите не са задължени да извършват цезарово сечение освен в случите, когато има медицински индикации за това.

Университетските учени са много по-сдържани, отколкото „правачите“ (практикуващите лекари) по отношение на цезаровото сечение“, възмути се проф. Кацулов. И продължи: „Особено лекарите в частните клиники, защото там се намесват и фактори, които не са от медицинско естество – за секциото се плаща, а това е неетично от тяхна страна“.

Знаете ли, че секциото в много от случаите води до астма у новороденото? Голям процент от планово родените деца имат дихателни затруднения. Защо?

Логичното и просто казано обяснение: по време на бременността белият дроб и дихателните пътища на плода са запълнени с течност. Когато се прави цезарово сечение, течността остава там и така се появяват дихателни затруднения впоследствие. Ако раждането е естествено, тази течност се изцежда, след като изплаче бебето.

Никоя от масово разпространените „причини“ за планирано раждане не е дотам сериозна и реална причина да не се ражда вагинално, единодушни и категорични бяха лекторите на конференцията.

Нито късогледството (миопията) или други проблеми с очите, нито цезаровото сечение при предишно (предишни) раждания, двуплодна бременност, инфекции, вируси, ракови образования... неприятно, но, оказва се, самите лекари заблуждават жените...

Професор Кацулов на няколко пъти цитира случаи, показващи некомпетентността на лични лекари, които препоръчват цезарово сечение на пациентките си.

Един случай: препоръчали секцио на жена с едно око, защото „при вагинално раждане имало голям риск да загуби зрението си“.

„И коя ще е тази глупава жена, която ще се съгласи да загуби окото си или зрението си?!" Защото логично, ако зрението ще се нарушава, да няма значение с едно или две очи е жената. "Ами, тогава да правим цезарово сечение на всички жени, на 100%, по азбучен ред! Що за малоумна логика?!“, натърти проф. Кацулов.

И пак повтори: „Извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано, защото това си е сериозна коремна операция. От планово секцио умря родилка в голяма болница при най-добри специалисти. Ум-ря! Не ме питайте за подробности“.

“Индикациите за секцио са абсолютни и относителни”, каза д-р Димитър Гунев от “Майчин дом”. Той посочи, че по време на бременността всяка жена трябва да обсъди с наблюдаващия си лекар т.нар. план за раждане.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение. Фразата „Веднъж секцио – винаги секцио“, превърната в медицинска практика, просто не е вярна.

“Здравето се оформя още в утробата”, каза д-р Мишел Оден – френски акушер-гинеколог и хирург. Той първи е въвел басейни за раждане във вода и родилни зали с домашна обстановка.

Защо забравихме любовта? Защо загърбихме природата? – тези риторични въпроси зададе той, като обясни, че да, цезаровото сечение е лесно, бързо, безопасно, но можем да учим неща извън сферата на медицината.

При раждането се отделя окситоцин – хормон, който не само помага за появата на майчинския инстинкт, а и спомага и за по-бързото възстановяване на матката след раждане.

Предварителните курсове, дихателните упражнения, многобройният медицински екип, силната светлина, непознатата болнична обстановка, непрекъснатото суетене и говорене пречат на родилката да се чувства спокойна.

Животните се усамотяват, за да родят - каквото са правили и предците ни – нещо, което трябва да преоткрием, посъветва д-р Оден.

Бебето се нуждае от контакта с майката, особено в първите минути след раждането. Така майката отделя цял коктейл хормони на любовта.Това не става след цезарово сечение, когато майката и бебето са разделени поне за денонощие.

Цезаровото сечение действа убийствено за цялата тази любов.

Какво ще се случи с тази планета!? Какво ще стане след 3-4 поколения, ако правим хормоните на любовта ненужни!? Трябва да си зададем правилните въпроси...“, така емоционално завърши експозето си д-р Оден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Жена преди 15 години
Като станеш жена и започнеш да раждаш, с всичките рискове за детето и теб, с всички болки и ужаси, тогава да те видя ,как ше крещиш: "ПРИРОДАТА Е ВЕЛИКА"
100
0
 
1
 
! Отговори
котката от покрива преди 15 години
Просто не мога да подмина факта, че всичко мъжко тука се изреди да оплюва 'лиглите', които искали да си спестят болката. Я изкарайте няколко пъти месечни цикъла, когато жената се чувства като болна, но трябва да се влачи на работа, да си изпълнява задълженията и да не гъква и това е всеки месец. да не говорим, че ако трябваше да изтърпите болката при първия секс, която изпитваме ние (и даже първите няколко) сигурно щяхте да си останете девствени и вие имате наглостта да съдите жени, които не искат да търпят болката при раждане, за която изобщо си нямате никаква представа. Не съм защитница на секциото, но съм абсолютно за облекчаване на родилните болки по всеки възможен начин. А колкото до секциото, навремето много жени са умирали при раждане и плода заедно с жената също. Има си случаи за секцио и това е безспорно. Но съм бясна, как мъже, които не са раждали и не са виждали раждане си позволяват да съдят жени, които не познават и да им слагат епитети като 'лигли' и прочие.
99
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
57 ще извиняваш,че се намесвам в компетентния ви спор, обаче замислял ли си се някога доколко компетентни са "компетентните (следване + специализация)" че да вземат решение кое е по-доброто? Знаеш ли изобщо, че в днешно време или даваш пари или ти теглят една и хич не им дреме нито за твоя живот, нито за тоя на детето ти, на ***, на учинайка ти, на прадядо ти и на кварталния пес??? Така че айде стига си философствал - сори майна ама пичовете сте на изчезване, умираш вид, върви в зоологическата и остави хората да си правят каквото искат с живота.
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Съжалявам,понякога наистина секциото е наложително.
97
0
 
0
 
! Отговори
A преди 15 години
Аз бих раждала със секцио, но не и по естествен път. Защото имам пример, че по естествен път се раждат деца с увреждания. 1977 година доста от децата са с някакви увреждания, брат ми е едино от тези деца. Вместо да извършат секцио, при условие, че бебето е било в неправилно положение и увита около врътлето пъпна връв, са го извадили с нормално раждане. Като се е появил на бял свят не е дишал и загубените лекари са го удряли за да оживее. На косъм е бил и живота на майка ми. Брат ми се е родил с много тежки увреждания и едвам доживя 12 години. А и продължиха лекарите да го тровят и да се подиграват през малкия му оставащ живот.
96
0
 
0
 
! Отговори
нели преди 15 години
виж се ти първо как разговаряш!! абе абе абе ! така ли говориш на хората с абе! я стига чалгаджййска мода! естественно че се прекалява никой не се е заял. професорите обясняват но такива плиткоумни като тебе те се заяждат! естественно че ще го пропагандират едно такова раждане е от 3000 до 5000 лв! за сведение! аз работя в аг болница - частна и знам! така че.......... нямам коментар!!
95
0
 
0
 
! Отговори
Майка на три деца преди 15 години
Браво на професорите! Имам три деца. Първото го родих със секцио, и то поради грешна преценка на израждащия лекар, вторите две ги родих нормално, защото така исках, и не си дадох почивка, докато не намеря лекар, който да ми помогне за това. И на мен ми казваха какви ли не врели некипели, и добре, че имаше интернет да прочета каква е практиката по света, и какви са реалните причини за секцио, и реалните рискове от естествено раждане след секцио. Аз наистина не разбирам жените, които избират секцио по желание. Спестяват си няколко минути остра болка срещу *** и продължитена болка, която може да продължи няколко дена, пропускат преживяване, което е уникално, подлагат на риск бебето си, подлагат на риск възможността бебето да засучи добре и т.н. и т.н. Ако ти се налага е едно, но да го искаш сам... нямам думи. Аз исках много деца, и след секциото бях убедена, че останалите ще ги раждам нормално, защото коремът ми не е зип, че да го отварят и затварят през няколко години.
94
0
 
0
 
! Отговори
VASILIS QNIS....GERM преди 15 години
VSQKA OPERACIQ, PO NQKAKAV NACHIN UVREJDA FUNKCIITENA ORGANIZMA....TOZI ORGAN NA JENATA IMA SPOSOBNOSTDA SE RAZSCHIRQVA ....KATO OZONOVATA DUPKA...PREDI RAJDANE TEZI NESAZNATELNI MUSKULI TRQBVA DA BADAT MASAJIRANI I POSTEPENNO OTVORAT RAZSCHIRQVAN....NQKOI JENI SA PODGOTVENI...ZATOVA SA VESELI I ZASMQNI.....
93
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
имам 2 живи и здрави деца родени по естествен път,съпругата ми е лекарка,пожелавам ви и на Вас такъв берекет.С цялото си изказване искам да кажа едно едоинствено нещо,модата да се разжда с цезарово сечение е като криворазбраната цивилизация,...просто се смята че е модерно,от гледна точка на майката обаче е ЕГОИСТИЧНО.Цезарово сечение се прилага единствено и само ако е застрашен живота на плода или майката,а не за ди ти остане тясна сл...та,няма връзка с това.Природата е дала пътя за раждане,плода се развива съобразен с тялото на майката....природата ГАРАНТИРА разждането на плода.ПРИРОДТА Е ВЕЛИКА!!!!!!!!!!!
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
на на на на нана на
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
... ако ти е драснато да живееш и най-скапания лекар няма да може да те умори! Право на избор - всеки има, но също така всеки си носи последствията от направения избор! ... лекарите съветват, утре се намира някой, който да ги опровергае по научному, а хората си носят дамгите от трепналата ръка със скалпел, или пък спомена от закривената игла :( Остава открит въпроса - остана ли нещо полезно за хората ?!?
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ейййййййй голямо чудо стана тука бе хора кой разбира кой не тука се спира
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
88 ama jena ti kato si scepi zadnika drugo 6te razpravqsh nali be pfffffff
88
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Природата е великааааааа.....пътя за раждане е същия път по който се забременява точка по въпроса.Пак казвам ако някоя не иска да си цепи ***...да не става майка..
87
0
 
0
 
! Отговори
me преди 15 години
Хора,засрамете се!Силно се надявам написаното от някои тук да не е представителна извадка за интелигентните хора у нас!Толкова жлъч ,такива думи......Не вървам,че сме такива диваци,ама ще взема да повярвам.
86
0
 
0
 
! Отговори
Хормоните на любовта преди 15 години
ПОЧТИ всички ромки, които изоставят децата си, са раждали нормално. А тези със секциото треперят над децата си? При секциото просто тези хормони се отделят по-късно /2-3 дни/- това е всичко. И започва отделянето на кърмата чрез окситоцина и пролактина. Ако тези хормони на любовта ги няма при секцио, няма как да кърми майката /образуването и отделянето на кърма е невъзможно без тях/, а очевидно майките със секцио кърмят, нали? Освен това под действието на окситоцина матката се контрахира и затваря големи кръвоносни съдове, за да спре да кърви. Ако "хормонът на любовта" - окситоцин, го няма, матката няма да спре да кърви или поне ще е много по-бавно, което означава големи кръвоизливи за майката и много смъртни случаи от кръвоизлизи след раждане секцио, а това не става, нали?
85
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе какво са се заяли с това цезарово сечение бе???Какви са тия глупости на търкалета???Вярно е наистина че се злоупотребява със цезаровото сечение и много жени искат по собствено желание да раждат така.Вярно е също че това си е една сериозна коремна операция която крие рисковете на всяка друга такава операция.Но също така вярно е че по медицински показания се правят много планирани секции и едно естествено раждане също крие много рискове. Затова през средновековието много жени са умирали и са оставяли децата сираци, защото не са могли да родят чрез операция. А пък още римляните са правили такива секции с цел да спасят плода, но като често оставят родилката да умре.Как може едно раждане на близнаци или, пази Боже повече от две бебета да не крие голям риск? Ами ако се е обърнало със д***то напред? И не на последно място има много случаи на отлепяне на ретината и други проблеми с очите при раждане по естествен път - специално си направих труда и намерих в Youtube една млада жена, която показва как си сваля изкуственото око. Естественото го загубва точно при естествено раждане!!!Ама в университетите има големи професори, няма що!Само да добавя, не подкрепям цезаровото сечение на всяка цена.Има такава тенденция да стане мода, още повече се налага модата да вади плода в седмия месец, което е крайно неразумно и рисковано! Но - мода, какво да правиш?
84
0
 
0
 
! Отговори
до 65 преди 15 години
Г-не, да са ви живи и здрави жената и детенцето, но не говорете неща, в които явно не сте напълно компетентен. Личният ми пит от раждане със секцио е, че на легло съм била един ден след самата операция, от втория ден всяка жена родила по този начин вече се движи и обгрижва детето си по същая начин, по които го правят жените родили естествено. А белегът също не е за цял живот тъй като още първата година избледнява и се изравнява. Ако вашата жена имаше белег за цял живот по-малко ли щяхте да я обичате?! Не вярвайте толкова на клишета, защото това, което сте написали е точно това, но то е далеч от истината.
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До N 70:Благодаря,но то няма смисъл да се пише ,като ние сме изумен народ и това е.А децата си боледуват ли,боледуват.При мен се наложи секцио,знам какво е.И само ще кажа,че няма нищо по-хубаво за една майка да прегърне веднага своето бебе,за бебето също.А това какато всички раждали секцио знаят,че не става веднага!
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пич,не знам по повод на кой са ти коментарите,сега отварям статията,но ако те намеря ще идеш първо до филиповци да забременееш и после ще ти изкарам всичко по "естествен"начин.Именно защото жените сме отговорни за новия живот е добре вместо да се чудим естествено или секцио такива като теб направо да ги абортираме да не замърсяват човешката раса.*** мръсен дано никога нямаш дете!!!!