Цезаровото сечение убива любовта

АГ специалисти препоръчват нормално раждане, прекалявали сме със секциото
20 май 2009 14:15,
179
Цезаровото сечение убива любовта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Факт е, че честотата на цезаровите сечения в последните години нарасна двойно и тройно. Особено в частните клиники, където раждат заможни хора.

Секциото стана по-малко безвредно, но все пак всеки знае кога и как започва една операция, но никой не знае кога и как ще завърши“, подчерта проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж.

Той беше един от лекторите на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено” по повод световната седмица на естественото раждане.

Секциото е коремна операция и като такава носи редица рискове и усложнения за майката и бебето, споделиха видни български АГ специалисти на конференцията.

Нормалният процент на ражданията със секцио е 10-15 максимум.

По неофициални данни обаче ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% през 2008 г.

И макар че секциото много често е животоспасяващо, този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни... появи се изразът „цезарово сечение по желание“.

„В документ на СЗО по темата пише: Лекарите не са задължени да извършват цезарово сечение освен в случите, когато има медицински индикации за това.

Университетските учени са много по-сдържани, отколкото „правачите“ (практикуващите лекари) по отношение на цезаровото сечение“, възмути се проф. Кацулов. И продължи: „Особено лекарите в частните клиники, защото там се намесват и фактори, които не са от медицинско естество – за секциото се плаща, а това е неетично от тяхна страна“.

Знаете ли, че секциото в много от случаите води до астма у новороденото? Голям процент от планово родените деца имат дихателни затруднения. Защо?

Логичното и просто казано обяснение: по време на бременността белият дроб и дихателните пътища на плода са запълнени с течност. Когато се прави цезарово сечение, течността остава там и така се появяват дихателни затруднения впоследствие. Ако раждането е естествено, тази течност се изцежда, след като изплаче бебето.

Никоя от масово разпространените „причини“ за планирано раждане не е дотам сериозна и реална причина да не се ражда вагинално, единодушни и категорични бяха лекторите на конференцията.

Нито късогледството (миопията) или други проблеми с очите, нито цезаровото сечение при предишно (предишни) раждания, двуплодна бременност, инфекции, вируси, ракови образования... неприятно, но, оказва се, самите лекари заблуждават жените...

Професор Кацулов на няколко пъти цитира случаи, показващи некомпетентността на лични лекари, които препоръчват цезарово сечение на пациентките си.

Един случай: препоръчали секцио на жена с едно око, защото „при вагинално раждане имало голям риск да загуби зрението си“.

„И коя ще е тази глупава жена, която ще се съгласи да загуби окото си или зрението си?!" Защото логично, ако зрението ще се нарушава, да няма значение с едно или две очи е жената. "Ами, тогава да правим цезарово сечение на всички жени, на 100%, по азбучен ред! Що за малоумна логика?!“, натърти проф. Кацулов.

И пак повтори: „Извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано, защото това си е сериозна коремна операция. От планово секцио умря родилка в голяма болница при най-добри специалисти. Ум-ря! Не ме питайте за подробности“.

“Индикациите за секцио са абсолютни и относителни”, каза д-р Димитър Гунев от “Майчин дом”. Той посочи, че по време на бременността всяка жена трябва да обсъди с наблюдаващия си лекар т.нар. план за раждане.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение. Фразата „Веднъж секцио – винаги секцио“, превърната в медицинска практика, просто не е вярна.

“Здравето се оформя още в утробата”, каза д-р Мишел Оден – френски акушер-гинеколог и хирург. Той първи е въвел басейни за раждане във вода и родилни зали с домашна обстановка.

Защо забравихме любовта? Защо загърбихме природата? – тези риторични въпроси зададе той, като обясни, че да, цезаровото сечение е лесно, бързо, безопасно, но можем да учим неща извън сферата на медицината.

При раждането се отделя окситоцин – хормон, който не само помага за появата на майчинския инстинкт, а и спомага и за по-бързото възстановяване на матката след раждане.

Предварителните курсове, дихателните упражнения, многобройният медицински екип, силната светлина, непознатата болнична обстановка, непрекъснатото суетене и говорене пречат на родилката да се чувства спокойна.

Животните се усамотяват, за да родят - каквото са правили и предците ни – нещо, което трябва да преоткрием, посъветва д-р Оден.

Бебето се нуждае от контакта с майката, особено в първите минути след раждането. Така майката отделя цял коктейл хормони на любовта.Това не става след цезарово сечение, когато майката и бебето са разделени поне за денонощие.

Цезаровото сечение действа убийствено за цялата тази любов.

Какво ще се случи с тази планета!? Какво ще стане след 3-4 поколения, ако правим хормоните на любовта ненужни!? Трябва да си зададем правилните въпроси...“, така емоционално завърши експозето си д-р Оден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А не сте ли се се замисляли, че кармата на човека е закодирана и е свързана с часа на РАЖДАНЕТО му. Но какво им пука на мамчетата за тази работа. Ако може и след секциото бебето да го вземат бабите и да им го дадат като стане в пети клас - още по-добре.
120
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Умниците,които защитават естественото раждане по същата тъпоумна логика да спрат да готвят хранаъа си,да си правят дрехи от кожи и да спат в пещерите.Естественото раждане е от тези времена и е за хора на интелектуалното ниво на живелите тогава.Как може да подлагаш детето си от риск да получи милиони увреждания,да остане сираче още на родилната маса или пък то да се роди мъртво или път да си увредиш здравето за цял живот?От личен опит ще кажа,че рак и след това химиотерапия се прежиявяват по-лесно и нанасят по-малко увреждания от това"естествено" раждане.Мъжете също млъкнете,защото ще подведете жените си да раждат естествено и не дай боже да ви се случи и на вас да останете самотни родители или да си погребете децата,ама ще е късно.Не бъдете *** да слушате подобни статии,написани от хора,които не са раждали и изказвания на слабоумни професори,които също никога няма да родят.
119
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 15 години
Всичко е индивидуално,дали се роди нормално дете или увредено всичко е до ген и ситуация. аз имах например много трудна бременост половина я пролежах в болниците на системи,казаха ми че имама трудно раждане,а аз имах най уникално защото отидохме до болница като на разходка,нямах никакви болки,омръзна ми да чакам и сама отидох при акушерка да ме слагат да раждам на кушетка. родих така,като че ли изпих един айрян. след раждане бях в идеална форма,имах мляко за три бебета чак каймак правеше. детето храних много дълго време,сега моята принцеса красива умна амбициозна и никой не и смачкал мозък при раждането ми. благодаря на моята акушерка от Бургас Мария Славова да е жива и здрава. пожелавам на всички бъдещи майки да не се страхуват ако нямат проблеми. КОЙТО НЕ ИЗЖИВЯЛ ЕСТЕСТВЕНО РАЖДАНЕ ДА МЪЛЧИ НЕ ЗНАЕТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС.
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
estestvenoto rajdane si e naj-dobre,vupreki 4e az naprimer bqh kato sin balon v liceto sled estestvenoto rajdane na dy6terq mi ot napuvaneto.no razni ligli,koito ne mojeli da ponesat kryv,prosto ne stavat za majki,4e nali utre 6te padne nqkyde tova dete,6te se ohluzi,a majka mu vmesto da mu pomogne,6te pripadne predi nego,4e tq na kryv i bolka ne tyrpi.izcqlo sym za estestvenoto rajdane,sekcio-samo pri jeni s fizi4eski i zdravoslovni problemi.do 112-ne zn kakvo si prejivqla,i pri men ne be6e veselo,no ne mislq,4e hubavite ne6ta kato edno dete sa lesna i vesela rabota
117
0
 
0
 
! Отговори
p. преди 15 години
Има ли някой, който да е раждал и по двата начина? Моля споделете от личен опит кое как мина, а не : "Сестрата на лелята съседа роди със секцио и каза, че всичко минало добре".
116
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
имат своите плюсове и минуси. Според мен правото да решава как да роди трябва да принадлежи на майката. След като е добре информирана за рисковете.21-ви век сме.
115
0
 
0
 
! Отговори
isa преди 15 години
Абе хора вие с тия откачени коментари тотално ме отказахте да раждам, взе ми се акъла!
114
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 15 години
много правилно и умно казано 10 нека малко се образоват които не знаят. нито пак след раждането стават жени дебели и отпуснати,познавам толкова жени които след раждането или няколко дори, изглеждат перфектно по добре и от преди. бременоста и раждането е уникален процес.
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
виждала съм видеофилми със секцио майката е в съзнание с локална упойка един чаршаф има като параван над коерма й, вадят бебо за 4-5 мин и й го носят. кви 24 ч
112
0
 
0
 
! Отговори
A преди 15 години
rodih dashterq si po normalen nachin(po precenka na lekarite)Rajdaneto beshe SEDALISHTNO!dori ne iskam da si spomnqm,a sa minali 21 god!ostanah si samo s 1 dete i nikoga ne si pomislih za vtoro!nikoga nqma da pozvolq dashterq mi da iztarpi tezi bolki i shte q podkrepq ako izbere da rodi sas sekcio!
111
0
 
0
 
! Отговори
жена преди 15 години
Колкото майки на този свят, толкова и мнения по въпроса за и против цезарово сечение. Всичко е въпрос на късмет, личен избор и съвет от свестен акушер-гинеколог. Раждане с раждане не си прилича, всичко е индивидуално. Въпрос на организъм. Да не говорим, че вече се дават и много мнения от мъже-"специалисти". Всяка жена дава мнение от своята си позиция и мненията са 50/50. Така, че и рисковете от цезарово и нормално раждане са може би 50/50. В крайна сметка пожелавам на всички жени да станат майки по безболезнен и безпроблемен начин.
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
напълно нормално е раждането да боли. какво толкова?
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първо: Не виждам смисъл хора, които са неграмотни да пишат, да изказват каквото и да било мнение. Не може да пишеш " Опойка или опасТност " и да твърдиш, че вещ по каквито и да било въпроси. Второ : Нашето дете беше напречно разпожено, *** му беше от лявата страна, а крачетата от дясната. Всичко това го беше постигнал с въртене по време на цялата бременност, което не спря до деня на операцията. Въпреки, че доктора ни беше изцяло ЗА нормално разждане, накрая сам си призна, че все пак щеше да направи операция. Така че разните ми там професори да си гледат кефа. Разбира се, не оспорвам факта, че има прекалено много лигли, които си мислят, че операцията не боли, но на тях им се връща след това, когато се събудят. И накрая и при двата типа раждане си има рискове, лично ваша си е преценката кое от тях да изберете!
108
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Тоя "прфесор" може да вземе една голяма пушка и да си тегли куршума.Имал 60 годишен стаж, значи сега е на около 90... Ако не е старческа деменция, не знам какво обяснява думите му. Може би на тези години си спомня само как е раждала баба му.Само един факт от това, което казва, боде очите, и стига, за да престане човек да го чете по-нататък. Късогледството не било причина за цезарово сечение. Айде, у лево, байно!... За всеки третокласник е ясно, че проблемът е не късогледството, а фактът, че късогледсвто често е симптом за отлепване на ретината, което при нормално раждане може да доведе до пълна слепота на майката. От там нататък на този перко няма какво да му се коментират думите. Медицината е напреднала достатъчно, който иска да ражда с цезарово - негова воля и свободен избор. Майки, прекарали тежко нормално раждане, не е нужно да злобеят по форумите срещу други майки, родили леко с операция. А това за липсата на любов нямах нерви да го изчета, глупост до глупост.
107
0
 
0
 
! Отговори
TT преди 15 години
Цезарово сечение само по основателно лекарско предписание.Това е най-кървавата операция-апасност от кръвозагуба , ако оцелееш-анемие-при бременност матаката е допълнително кръвоснабдена.Опойката е също достатъчно опасна.Възтановяването и много дълго(просто коремна операция).Не можеш да си вдигнеш бебето.Дори като говориш те боли ужасно.Не оспорвам факта, че и при нормално раждане може да възникне проблем, но зорлем да се подлагаш на ножа, просто не го разбирам.Всъщност лекарите имат основната задача да разяснят рисковете при цезаровото и нормалното.Много ми се иска всички татковци да присъстват на раждането на своите дечица, за да имат друго отношение към половинките си(това е за онези дето викат "Едно раждане, и какво от това").Тука в BG за пари всичко ще ти кажат-ако правиш инвитро-задължително цезарово!!!!ако първия път си раждал със цезарово и след това е задължително!!!Моя близка направи инвитро в Германия на 33год.-лекарите и казаха че може да роди нормално и тя така роди-без един шев(мамите знаят за какво говоря).При мен се наложи секцио-преносване, Rh-отрицателно, никакво разкритие след поставена система.Много трудно се въстанових.Всеки трябва да прецени за себе си след като се информира добре.Мама лесно не се става.
106
0
 
0
 
! Отговори
superman преди 15 години
На мен са ми казвали че не е чак толко безболезнено цезаровото сечение. Имам предвид че си боли като всяка една операция после. Да не говорим кво става ако стане някакво усложнение. Разбирам да се прави това с упойката(която също е много опастна, защото се бие в гръбнака). Тогава обаче ако не хване упойката(може да стане) трябва да се прави цезарово. Абе гадна работа си е тва разждането ама няма кво естествения и нормален път на една жена е да изпита тази болка. При тва никой мъж не може да се похвали че е имал възможността да осети какво е да си майка. Със съгурност разликата е голяма. Някакси майката е с човека още от както бива заченат. Когато човека изпитва първата болка майка му също. Въобще тва си е свещенно така че е малко прекалено да се осквернява.
105
0
 
0
 
! Отговори
Monti преди 15 години
Както ви е известно, жените са по-емоционални, а емоциите не са най-добрия съветник
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Едното си е "раждане",другото си е "Вадене".При раждането майката активно си участва/никъде не пише,че трябва да е без упойка,що да я боли жената.При "ваденето"никаква я няма -пасивна история,дори да е с епидурална упойка само слуша как тракат инстументите.Ама после и на двете им пеят моя мила мамо...
103
0
 
0
 
! Отговори
Monti преди 15 години
Ако обичате, оставете анализите и заключенията на други, на които това по- им се удава. Извинявам се, ама това на жените не е им се силната страна. Това че тези хората, които правят изследвания и анализи, не са изпитвали тази болка, не значи че заключенията им не са логични. И кой ви е казал че мъжете не тършят болка- глупости на търкалета- мен ми шиха главата без упойка и гък не съм казал, хем бях на 7 години. Иначе е вярно че мъжете не обичат да боледуват, ама чак пък да ни е страх от лекари и ваксини, айде моля моля
102
0
 
0
 
! Отговори
естествено преди 15 години
правилно е казал един- "лигли".Точно те раждат със секцио.Те са тези,които не кърмят.Те са тези, които по цял ден висят по козметици,фризьори,правят си шопинг терапия, защото изпадат в родилна депресия.Те са тези егоистки,които нехаят за децата и мъжете си.Те са тези,които не знаят как се печелят парите,не знаят че "мамо лесно се не вика",както казва народът.Те са тези,които трябва да родят при доктор еди кой си и само при него, и само еди кога си и само със секцио и ходят само при този фризьор,купуват си парцалите само от тази марка и т. н. и т.н. Думата "лигла" е твърде неизразителна.Това са жените,които нищо не могат да дадат на децата си,а най-малко любов.Разбира се ,изключвам жените с проблеми,които правят и невъзможното,за да станат майки.