Японски медици: Хомеопатията е абсурдна

Аргументите в подкрепа на хомеопатията нямали научна основа
30 авг 2010 13:24,
51
Японски медици: Хомеопатията е абсурдна
Снимка: Булфото

Японски учен, който отговаря за здравето на император Акихито, както и редица лекарски сдружения осъдиха хомеопатията като медицински "абсурд" и призоваха лекарите да не се занимават нея.

"Не мога да не бъде дълбоко озадачен" от факта, че хомеопатията печели популярност сред лекарската общност в Япония, заяви Ичиро Канадзава, председател на престижния Японски научен съвет.

"Хомеопатията не признава науката", посочва Канадзава, на когото освен това е възложено да следи здравето на монарха.

Спорът по въпроса се разгоря след смъртта миналата година на двумесечно бебе, лекувано с хомеопатия, вместо да му се дава витамин К, за да се предотврати мозъчен кръвоизлив.

Хомеопатичните медикаменти използват деривати от флората, фауната и минералите, които след това се разреждат, според Световната здравна организация.

"В някои случаи разреждането достига такава степен, че практически е невъзможно да се открие и молекула от първоначалната субстанция", посочва СЗО.

Канадзава твърди, че "тъй като става въпрос само за вода, това няма никакъв терапевтичен ефект".

"Аргументите в подкрепа на хомеопатията нямат никаква научна основа и са просто абсурдни", продължава той и призовава лекарското съсловие да изключи тази антинаука, наречена хомеопатия, а да популяризират истинската наука.

Редица сдружения на лекари, стоматолози и ветеринари публикуваха комюникета в подкрепа на Канадзава, предаде АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: хомеопатия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
4
 
! Отговори
Здр преди 10 години
Толкова ли не можахте да разберете че хомеопатията си помага и то не малко.Да при нея наистина няма химия но принципът и на действие е друг.Който иска да се информира да търси повече инфо в нета.Само я клеветят но, който е ходил на хомеопат знае за какво става въпрос.Проблема в бг е че няма толкова добри специалисти.Но ако случите на добър ще видите неочаквани резултати.Изборът си е ваш.Аз лично пробвах и си имам ефект и то не малък.Разбира се не очаквайте и чудеса де.Няма 100% гарантиранция.
49
3
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
първия път еризипела го лекувах гентамицин и пеницилин инжекции по 4 000 000 единици 10 дена по 3 пъти на ден плус накрая некъф нов за депо 2 месеца и пак ме повтори последния път за 3,80 се опраих за един ден
48
3
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Добре аз имах еризипел едно време знаеш че се е умирало от него повтори ме втория път хомеопата го оправи може и ефект от самовнушение да е но познавам поне 4 души излекувани от него
47
4
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Лекувал съм се с хомеопатия на боарон и ми помогна за мене лекува но всичко зависи от хомеопата както и зависи дакли зъба ще ти го извади бръснаря на село или зъбен хирург
46
0
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 13 години
И какво излезе, май "селският" доктор всъщност е познатият ти "специалист", който лекува вирусни ларингити с тежка артилерия антибиотици, хахахахаха! Обзалагам се също, че е казал не много ласкави думи за колегата си. А за екземата - ако е изчезнала от антибиотик, мисля, че трябва да го публикуваш в научно списание!
45
0
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 13 години
Преди две години изкарах много тежък ларингит. Аз си исках антибиотик, но "селският" доктор ми каза, че няма да помогне, защото е вирусен, трябвало организмът ми сам да се справи. (Тогава бях на морето.) Прибрах се в София, отидох при познат специалист, който ми предписа много скъп антибиотик. Бях доволна и го изпих, но не се отрази на гърлото ми. Накрая се излекувах от само себе си. А от антибиотика ми изчезна една упорита екзема.
44
0
 
5
 
! Отговори
do 29 преди 13 години
Този, който открие как се лекува херпес, ще вземе най-малко нобелова награда.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** го разправяй на жена ми - на края заради детото и скандали сме пред развод.Заради един *** хомеопат ли е къв е, дето дава акъли....На края ще ида да го напляскам, щото от тъпите му хапчета вкъщи няма де да стъпя, детето е болно, жената инат, и к'во - пууу, да му се и... ама държавата да ги забрани бе, кво дават пас.
42
2
 
13
 
! Отговори
молекулярен биолог преди 13 години
но напръв поглед безобидна, хомеопатията може да е много опасна. например, има няколко случаи на хора, посъветвани да приемат хомеопатични лекарства вместо ваксини срещу тропически заболявания при пътувания в такива региони, завършили фатално. "Лекуването" на сериозни заболявания в начален стадий води до усложнения, които след това са много по-скъпи за лечение и така парите от вашите осигуровки отиват за лечение на глупостта.
41
2
 
10
 
! Отговори
молекулярен биолог преди 13 години
най-накрая разумна статия за здравето. както докторът по-долу каза, в хомеопатията няма никаква научна основа. а всички хора, за които е "подествала" - няма никакво доказателство, че именно поради приема на хомеопатични лекарства се се излекували, а не естествено. така например госпожата с детето с темепратурата - ами всеки е изкарвал еднодневни вируси, при които рязко се вдига температура, а на другия ден човекът се оправя, без да плаща за неработещи лекарства
40
1
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Науката не признава Хомеопатията = Хомеопатията не признава науката - нормално е
39
1
 
10
 
! Отговори
хомео-патка преди 13 години
Най-хубавото в хомеопатията е, че намалява броя на лудите и хипохондриците пред лекарските кабинети. Тези, които са наистина болни, пак дотам стигат, рано или късно.
38
6
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
Хомеопатията си е чиста глупост. колегите са прави. Това ви го пише лекар, дипломирал съм се 1961-ва година и съм преживял всякакви случаи.
37
9
 
2
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
...и двата метода и би извлякла най-доброто от тях в комбинация, за да се постигне максимално добър ефект. Но къде ли е далаверата в това ех...Истински добри лекари има и от двете страни, полза има в двата метода, ако се прилагат правилно и с разбиране. Има неща, които хомеопатията не може да излекува или да предотврати, има неща, които по-добре да не се лекуват с традиционна медицина, а с хомеопатия.
36
6
 
4
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
Истинската хомеопатия е била практикувана от хиляди години и хората са се лекували и преди с нея. Тя не вреди, но не е панацея за всичко, изисква много дълбоко познаване, постоянство и време, както и сериозна профилактика. Виждате ли обаче какво става, едните викат - тези ви тровят с химия и ви разболяват още повече, за да им снасяте нон стоп (което си е истина), другите крещят - тези са шарлатани, не ви лекуват. А къде е истината - по средата. Истинската загриженост за хората би прегърнала...
35
4
 
6
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
Истината е по средата и в баланса. Съвременната медицина (традиоционна така да се каже) е напреднала изключително много по отношение на лекуването на механични травми, поради напредването на технологиите са възможни операции, които преди е било немислимо. Със сигурност традиоционната медицина лекува много неща, които преди са били смъртоносни. Лошото е, че се е превърнала в такъв гаден бизнес, че покрай излекуване на едно се развалят 2 други, защото..."клиенти" трабват...нали разбирате.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЯ ЕДНА МУЗИКАНТСКА СЪПРУГА СИ РОДИ И ДЕТЕТО В КЪЩИ ПРИ КУЧЕТО НО ДАЛИ ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ !?
33
6
 
8
 
! Отговори
Andji преди 13 години
Плацебо ефект или не, от една година хомеопатията ми помага и сложи край на много хронични проблеми! Бях МНОГО скиптично настроена в началото, тъй като това с помнещата вода го смятах за пълна идиотщина.Независимо как помага обаче, това е първата година в живота ми, в която не съм била сериозно болна и първата, в която не ме е страх от всеки полъх на вятъра или кихване...Горещо я препоръчвам на хора, на които им е омръзнало да пият антибиотици през месец - поне със сигурност не вреди.
32
5
 
10
 
! Отговори
татко преди 13 години
Миналата година на морето синът ми (тогава на 1 г. и 8 мес.) получи страхотно втрисане плюс температура над 39 градуса. С няколко приема на аконит до сутринта беше свеж като китка и на обяд беше отново на плажа все едно нищо не се е случвало.Миналата есен дъщеря ми беше толкова зле, че не можеше въобще да стане (свински грип според лекарката). С бриония алба до вечерта беше на крака.И т.н. Изкуството е да се подбере подходящото хомеопатично лекарство, а това не винаги се отдава за съжаление.
31
4
 
9
 
! Отговори
татко преди 13 години
На сина ми пет пъти от началото на годината са ни изписвали антибиотик с уверението, че това е единственото възможно лечение. И петте пъти след посещението при хомеопата се разминахме само с хомеопатични продукти.И не при всички прегледите са по-скъпи отколкото при "нормален" лекар"Една много добра детска лекарка в Китен взима по 20 лв. и не иска повече пари докато не проследи случая докрая.