Японски медици: Хомеопатията е абсурдна

Аргументите в подкрепа на хомеопатията нямали научна основа
30 авг 2010 13:24,
51
Японски медици: Хомеопатията е абсурдна
Снимка: Булфото

Японски учен, който отговаря за здравето на император Акихито, както и редица лекарски сдружения осъдиха хомеопатията като медицински "абсурд" и призоваха лекарите да не се занимават нея.

"Не мога да не бъде дълбоко озадачен" от факта, че хомеопатията печели популярност сред лекарската общност в Япония, заяви Ичиро Канадзава, председател на престижния Японски научен съвет.

"Хомеопатията не признава науката", посочва Канадзава, на когото освен това е възложено да следи здравето на монарха.

Спорът по въпроса се разгоря след смъртта миналата година на двумесечно бебе, лекувано с хомеопатия, вместо да му се дава витамин К, за да се предотврати мозъчен кръвоизлив.

Хомеопатичните медикаменти използват деривати от флората, фауната и минералите, които след това се разреждат, според Световната здравна организация.

"В някои случаи разреждането достига такава степен, че практически е невъзможно да се открие и молекула от първоначалната субстанция", посочва СЗО.

Канадзава твърди, че "тъй като става въпрос само за вода, това няма никакъв терапевтичен ефект".

"Аргументите в подкрепа на хомеопатията нямат никаква научна основа и са просто абсурдни", продължава той и призовава лекарското съсловие да изключи тази антинаука, наречена хомеопатия, а да популяризират истинската наука.

Редица сдружения на лекари, стоматолози и ветеринари публикуваха комюникета в подкрепа на Канадзава, предаде АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: хомеопатия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 13 години
Нищо лично, но нито едно от изброените от Вас не се лекува с антибиотици, с изключение на НЯКОИ форми на бронхит. Иначе поздравления, след като не се е налагало да ползвате тежка артилерия медикаменти до това време, значи гледате детето много добре!
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Синът ми ( 4г.) е лекуван от 8 - месечен само с хомеопатия. Спестили сме му една камара антибиотици. Няма никой на тази земя, който може да ме убеди ,че хомеопатията е медицински абсурд, защото с очите си съм видяла ефекта от лечението с хомеопатични монопрепарати при адекватно поставена диагноза. Лекували сме успешно херпес, бронхити, ларингит, възпаление на слюнчена жлеза и някоя и друга ОВИ.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно това се опитвам да Ви обясня вече в два постинга - доказателства от типа "аз съм сигурен, че помага" в съвременната наука не се приемат. Изследванията, публикувани досега, не отговарят на повечето условия, за да се приемат за доказателствени. Естествено е препарат, който не преминава през толкова пространни многогодишни изследвания, да е по-евтин от останалите на пазара. В това обаче един трезвомислещ човек не би намерил поводи за радост.
27
3
 
15
 
! Отговори
WHO преди 13 години
Ако едно бебе се е оправило с хомеопатични средства , може да сте сигурни ,че е щяло да оздравее и без тези дадени в устата глупости. В спешните отделения сме свидетели на поредици от гафове и изпуснати случаи лекувани преди това от хомеопсихопати. Лошото е една тенденция анестезиолози ,гинеколози и лекари от БП да участват във далаверата и бонусите раздавани от хомеопатичните фирми. Ама ниски заплати , допълване на доходите кво да праиш
26
10
 
10
 
! Отговори
Варненец преди 13 години
Доказателството намерих при бебето си, което очевидно не разбира от плацебо ефект, но определено се повлия от хомеопатията. Разликата със и без нея беше очевидна. Изследвания има, просто ги потърсете, не си заравяйте главата в пясъка. Хомеопатията не е панацея,но определено я предпочитам пред конвенционалните лекарства, защото дори да не подейства не нанася вреда. Като цени също са по-евтини от антибиотиците.Колкото до таксите на лекарите - там е пазарна икономика.Добрите лекари взимат по-скъпо.
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прави са!Шарлатанията намира все по-нови и завоалирани форми.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не търси научно обяснение за това как действа. Искаме само ДОКАЗАТЕЛСТВА, че действа. А за съвременната наука доказателствата са проучване, отговарящо на критериите за достоверност (двойно-сляпо, плацебо-контролирано, рандомизирано, мултицентрово). Всичко останало е ШАРЛАТАНИЯ!П.с. Според някои хора и магиите лекуват!
23
4
 
9
 
! Отговори
ER_Dr преди 13 години
Хомеопатията действа, обаче тя е просто още един терапевтичен метод, а не заместител на медицината.
22
12
 
11
 
! Отговори
Варненец преди 13 години
Това, че някакъв лекар не може да намери научно обяснение за нещо, не значи, че нещото не действа. За справка и аспирина не се е знаело как точно действа, но милиони хора го пият и има ефект.Детето ми използва хомеопатия и има очевиден ефект. За мен това не е въпрос на вяра, а доказан факт - хомеопатията действа.Друг въпрос, че много доктори си нямат хабер от нея, а за съжаление и от медицина си нямат хабер, защото нарушават първото правило на Хипократ - не вреди.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Верно бе, може да пиеш вода от чешмата и да се напиеш, все едно ли лочил първак, научно доказано е.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Meжду другото като спомена талка - приет вътрешно предизвиква рак на стомаха.
19
2
 
7
 
! Отговори
някой преди 13 години
това е абсолютно плацебо. както тези гривнички, които станаха модерни напоследък - Power Balance :)
18
0
 
10
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
А защо СЗО мълчат по темата?Или само свинския грип им пълни гушите!Радвам се ,че от постовете тук разбирам,че има и трезвомислещи българи!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Странно, защо няма НИТО ЕДНО СЪВРЕМЕННО проучване, отговарящо на критериите за достоверност (двойно-сляпо, плацебо-контролирано, рандомизирано, мултицентрово)? Когато направят такова (през каквото минават почти всички медикаменти, преди да стигнат до аптеките), и докажат ефективност, тогава ще повярвам на хомеопатията. До тогава ще гледам на нея като на скъпо струващо плацебо!
16
5
 
4
 
! Отговори
Blake преди 13 години
И аз мога да направя филм, който да твърди, че бирата лекува рак. Айде стига глупости. Поне малко от малко съм запознат с информационни технологии, и съм наясно как се събира, предава и запомня информация. Неща, които не са особено характерни за водата.Иначе, не съм фен на противогрипните ваксини :) но на повечето съм. И съм виждал реални резултати от позлването им.
15
6
 
8
 
! Отговори
dok преди 13 години
Във Великобритания е проведено проучване ,което показва ,че хомеопатия=плацебо т.е и вода от чешмата можеш да пиеш със същия ефект.
14
5
 
6
 
! Отговори
Мехлемче преди 13 години
Просто много хора се накачулиха на билковият клон и започнаха да опорочават старите бабини лекове. А те са си актуални и днес при условие да си ги набереш и направиш сам за по-сигурно, разбира се. А да коментираме сено, слама и талк в пресован таблетен вид няма смисъл.
13
8
 
9
 
! Отговори
azz преди 13 години
и хуква да се ваксинира - е с тези мисли как няма да се разболеете бе хора???Хомеопатията укрепва имунната система, и ти лекува организма постепенно, а не като лекарствата лекува грип и антибиотика се отразява на 5 други органа.Естествено и хомеопата има значение, от всеки клон *** не става! Както и във всяка друга професия има лекари, които разбират, знаят и са учили и такава, които не са!
12
14
 
13
 
! Отговори
azz преди 13 години
Ехххх, типичния български манталитет чел - недочел, но коментира! Първо информирани ли сте, че водата събира, запомня и предава информация? Гледайте филма за водата и тогава коментирайте колко е разредена и дали няма същия ефект без значение колко е разредена!!! 2 -ро всичко е в главата и мисленето на човек - Очаква се слонски грип, пазете се предава се еди как си, а ако не искате да се заразите се ваксинирате - и куцо, кьораво и сакато с мисли как вече се е разболял и ли утре ще се разболее...
11
9
 
6
 
! Отговори
kolorit преди 13 години
Излишно е да се спори - всеки е с правото си да живее както иска - но липсата на информираност не дава право да заклеймявате каквото и да е - 1 - не е чиста вода, 2 - прегледите не са от 30 нагоре, 3 - теорията не куца, 4 - при адекватно лечение не се налага класическа медицина - обикновено се случва обратното.