Японски медици: Хомеопатията е абсурдна

Аргументите в подкрепа на хомеопатията нямали научна основа
30 авг 2010 13:24,
51
Японски медици: Хомеопатията е абсурдна
Снимка: Булфото

Японски учен, който отговаря за здравето на император Акихито, както и редица лекарски сдружения осъдиха хомеопатията като медицински "абсурд" и призоваха лекарите да не се занимават нея.

"Не мога да не бъде дълбоко озадачен" от факта, че хомеопатията печели популярност сред лекарската общност в Япония, заяви Ичиро Канадзава, председател на престижния Японски научен съвет.

"Хомеопатията не признава науката", посочва Канадзава, на когото освен това е възложено да следи здравето на монарха.

Спорът по въпроса се разгоря след смъртта миналата година на двумесечно бебе, лекувано с хомеопатия, вместо да му се дава витамин К, за да се предотврати мозъчен кръвоизлив.

Хомеопатичните медикаменти използват деривати от флората, фауната и минералите, които след това се разреждат, според Световната здравна организация.

"В някои случаи разреждането достига такава степен, че практически е невъзможно да се открие и молекула от първоначалната субстанция", посочва СЗО.

Канадзава твърди, че "тъй като става въпрос само за вода, това няма никакъв терапевтичен ефект".

"Аргументите в подкрепа на хомеопатията нямат никаква научна основа и са просто абсурдни", продължава той и призовава лекарското съсловие да изключи тази антинаука, наречена хомеопатия, а да популяризират истинската наука.

Редица сдружения на лекари, стоматолози и ветеринари публикуваха комюникета в подкрепа на Канадзава, предаде АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: хомеопатия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
19
 
! Отговори
Искра преди 13 години
Детето ми е на 7 години. От 3 годишно го лекуваме с хомеопатия (след една зима, когато му изписаха 5 антибиотика за 6 месеца). От тогава пак боледува чат пат, ама гнойна ангина му минава с хомеопатични лекарства за 2-3дни. Може и водичка да е, ама си действа. Парите не са фактор в случая, но за справка, хомеопатичните лекарства струват 2-3лева, срещу 20-30 за безполезни антибиотици.
9
6
 
17
 
! Отговори
Blake преди 13 години
Чак "евтин" не бих казал. Продават ти чиста вода или някакъв друг редичък разтвор от нещо си, за истински пари. Прегледите при хомеопати са от 30 лева нагоре. Теорията куца отвсякъде, а на практика след неуспешното "лечение" с хомеопатия се използва класическата медицина. А че е безвреден начин - не мога да отрека - кво и е на чистата вода?
8
15
 
23
 
! Отговори
kolorit преди 13 години
Много бърка в здравето на фармацефтичната мафия, това, че съществува евтин, безвреден и ефективен начин на лечение на човека - на база основата и причините на болестта и то с помощта на силата на мозъка и информацията, вместо тежка химия, симптоматично лечение, тровене под формата на "странични ефекти", срив на имунитета, и в резултат рекордна хронична заболеваемост. В крайна сметка, който се чувства здрав в резултат на алопатично лечение - нека продължава, но силата на хомеопатията е доказана
7
8
 
27
 
! Отговори
drdoolittle преди 13 години
В последните 10 години най-големи печалби във фармацията се 'смъкват' именно с хомеопатията. Фармацевтичните фирми занимаващи се с хомеопатия организират от безплатни курсове до екскурзии и други бонуси. На всичкото отгоре се рискува здравето на пациента. Ако лекувате едно дете с хомеопатични лекарства си играете със съдбата му ,по-добре му направете един липов чай.
6
14
 
24
 
! Отговори
drdoolittle преди 13 години
Дано и у нас някой най-накрая чуе поне японците. Хомепопатията е една от най-големите измами за 20 000 години човешко развитие. Най-потресаващо е ,че е очевидно нелепа , но баламурниците остават константна величина. Втората крупна измама в човешката еволюция е комунизма...
5
4
 
20
 
! Отговори
така е преди 13 години
Полезна е за джоба на "лечителите"
4
7
 
18
 
! Отговори
амин преди 13 години
То и вярата в бога е абсурдна и няма научна основа...
3
12
 
16
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
Според мен пък помага и е по-добре лекарите да прибягват към нея, когато има такава възможност, вместо да изписват лечение със силен антибиотик.
2
16
 
21
 
! Отговори
Istina преди 13 години
Хомеопатията не е абсурдна, но само ако се прилага от образовани, интелигентни и добронамерени лекари. Другите са просто алъчни и егоистични печалбари.Това е проблема.
1
4
 
20
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Дали има полза не знам, но че хомеопатите печелят луди пари - знам. Дано не е напразно!