Хранителните алергии – зараждат се през бременността

По-засегнати се оказват децата от първата бременност
Обновена: 24 мар 2011 15:04 | 24 мар 2011 15:03,
0
Хранителните алергии – зараждат се през бременността
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хранителните алергии се зараждат още при развитието ни в утробата, като рискът е по-висок при първородните, установява японско изследване. То е представено тази седмица на годишната среща на Американската академия по астма, алергични заболявания и имунология в Сан Франциско.

В изследването са включени повече от 13 000 ученици. При анализа на данни учените установяват, че развитието на състоянието се залага в пренаталния период, още в утробата на майката, като по-засегнати се оказват децата от първата бременност. При тях хранителната алергия, алергичните ринити и конюнктивити са много по-чести. Не се открива разлика в случаите на астма и атопичен дерматит при по-големите и по-малките деца в семейството.
 
Според д-р Такаши Кусиноки от Медицински център за деца в Морияма, Япония, вероятността от заболяване варира при различните видове алергични заболявания при децата.

Данните сочат, че хранителна алергия развиват 4% от първородните, процентът намалява на 3,5% при вторите деца, а при третите спада до 2,6%.

Хранителната алергия се проявява няколко минути до часове след консумация на даден продукт. Алергията се потвърждава и чрез специален тест за реакция върху кожата.

Около 4% от децата под 18-годишна възраст, което възлиза на 3 милиона, са с хранителна алергия, според доклад на Центрове по контрол и превенция на заболяванията от 2007 г. Най-често срещаните хранителни алергии са към мляко, яйца, фъстъци, брашно, соя, риба и морски деликатеси. Иначе са докладвани реакции към 170 продукта.

Симптомите на алергия варират от екзема до астма, възпаление на хранопровода, диария, повръщане.

По-често срещано състояние от хранителната алергия е хранителната непоносимост към различни продукти, чиито признаци също включват повръщане, диария, повишено слюноотделяне и кожен обрив. Такова състояние е непоносимостта към лактоза при децата, която се развива заради дефицит на ензима лактаза, разграждащ млечната захар. Обаче за разлика от хранителната непоносимост, която е проблем на храносмилането, хранителната алергия е заболяване на имунитета.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: бременносталергиидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари