Хората с депресия усещат различно омразата

В резултат развиват негативни чувства към себе си
Обновена: 5 окт 2011 16:00 | 5 окт 2011 16:00,
2
 Хората с депресия усещат различно омразата
Снимка: Reuters

Чувството на омраза може да бъде усещано по различен начин при хората, които имат депресия според ново изследване. Резултатите сочат, че при тях има аномалии в т. нар. „област на омразата“, която се състои от три зони. Обикновено мозъчната активност е синхронизирана между тях.

При хората, които страдат от депресия обаче, този синхрон липсва, обяснява научният изследовател Дженифът Фенг – професор по компютърни науки в Университета в Уоруик, Обединеното кралство. Различията в мозъчната активност, която бива определяна от изследователите като „разделяща“ се от областта, биха могли да обяснят защо депресираните хора изпитват ненавист към самите себе си. Обикновено те не са в състояние да се справят с чувството на омраза, а като резултат развиват негативни чувства към себе си и се оттеглят от социалните кръгове, обясняват още изследователите.

Необходими са обаче повече изследвания, които да докажат подобна невъзможност за контрол над негативните емоции. По време на изследването пациентите биват подложени на сканиране на мозъка. Докато учените отчитат мозъчната им активност, участниците не извършват никаква дейност, поради което е невъзможно да се определи какви са техните чувства в определен момент от ежедневието им. Учените все още не могат да дадат отговор на въпроса „Последствие или причина от депресията са въпросните аномалии?“.

Експертите изследват мозъка на 39 пациенти с депресия и 37 души, които са в добро емоционално състояние, използвайки функционален магнитен резонанс. Така учените се опитват да създадат своеобразна карта на мозъчните връзки. Те установяват, че „областта на омразата“ е отделена при пациентите, които са в състояние на депресия.

Според някои критици обаче заключенията от изследването са прибързани, а изследователите правят прекалено директна връзка между разделението на отчетената мозъчна активност и „областта на омразата“. Смята се, че тази област, освен с омразата, е свързана и с чувството на любов.

В бъдещите изследвания учените предвиждат да покажат снимки на мозъчната активност при хора, страдащи от депресия, докато те наблюдават предмети или хора, които не харесват.

Изследването е публикувано в списание Molecular Psychiatry.

Вижте още здравни новини в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: депресияомраза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
2ГУ ДС ВКР ПОЛИТБЮРО преди 12 години
От както ние комунистите си построихме Капитализма- хората по различен начин усещат омразата към насА ако Гръцките банки фалират- Боко Тиквата и Гоце са готови да използват старите съветски изтребители за потушаване на простести
1
1
 
6
 
! Отговори
сара преди 12 години
Това го знаем, дайте нещо друго