Климатичните промени са "непосредствена, гибелна заплаха"

Учени обобщиха притесненията си и поискаха спешни мерки
Обновена: 18 окт 2011 22:27 | 18 окт 2011 22:27,
44
Климатичните промени са "непосредствена, гибелна заплаха"
Снимка: Reuters
Климатичните промени представляват „непосредствена, нарастваща и гибелна заплаха“ за здравето и сигурността по целия свят, пише в общо комюнике на експерти, публикувано в Лондон. 
 
Британски военни предупреждават, че със задълбочаването на климатичните промени  повишаването на цените, например на горивата, може да се превърне в катализатор на конфликти, пише ВВС. Хуманитарните катастрофи пък ще повишават все повече напрежението върху армиите. 
 
Учените смятат, че най-суровите климатични последствия ще са за сравнително бедните държави от тропиците. Конфликти в такива държави ще направят по-трудни и по-скъпи търговията и транспортът на стоки и горива, предупреждава контраадмирал Нийл Морисети, отговарящ по въпросите на енергийната сигурност в британското министерство на отбраната. 
 
Редица нови изследвания допускат, че промените в климата и ожесточаването на конкуренцията за жизненоважни ресурси като храна и вода ще повишат значително риска от нови конфликти. 
 
Международният институт за стратегически изследвания например наскоро предупреди, че промените в климата „ще повишат риска от дефицит на ресурси, масова миграция и граждански конфликти“, докато британското военно министерство смята, че те ще изместят „горещите точки, където се случват конфликтите“. 
 
Алехандро Литовски, основател на Института за сигурност на Земята, коментира, че дори без растящия ефект от войните цените на основните храни ще продължават да растат.
 
„От 2000 г. насам виждаме рязко покачване в цените на стоките и няма изгледи това да спре. Причината е основно в дефицита на ресурси, а тенденцията за изчерпване на естествените източници няма вероятност да бъде обърната в близко бъдеще без драстични интервенции“.
 
Лекари, участващи в изработването на общата позиция на експертите, предупреждават за сериозното влияние на климатичните промени, особено в развиващите се държави. Гладът много вероятно ще се увеличи, а някои инфекциозни болести ще се разпространят. По-бедните държави може да станат свидетели на тежка комбинация от двете, защото недохранените хора са по-податливи на зарази. 
 
От друга страна, мерките за ограничаване на въглеродните емисии биха донесли редица позитиви за здравето. 
 
„Промените в производството на електроенергия подобряват качеството на въздуха. Малки промени в начина на живот като повишаване на физическата активност с ходене пеша и колоездене може да намалят нивото на сърдечносъдови заболявания и инфаркти, затлъстяване, диабет, рак на гърдата, деменция и депресии“, пише в документа.
 
С наближаването на конференцията на ООН за климата в Южна Африка експертите призовават ЕС да подходи по-амбициозно и да се ангажира с намаляването на вредните емисии до 2020 г. с 30% от нивото през 1990 г., вместо сегашната цел от 20 на сто. Засега обаче няма сигнали за политически консенсус по въпроса. 
 
Без спешни действия въглеродните емисии могат да се повишат до ниво, което ще предизвиква огромна тревога, казва професор Крис Рипли, климатолог в Лондонския университет. 
 
Концентрацията в атмосферата на въглероден двуокис вече се е увеличила до 380 части на милион (ppm), докато през милионите години преди индустриалната ера тя се е движила между 180 ppm през ледниковите периоди и 280 ppm в топлите периоди между тях. 
 
„Ако не направим нещо, въглеродните емисии ще продължат да се увеличават и концентрацията в атмосферата няма да е 450 ppm или 650 ppm в края на века, а 1000 ppm“.
 
„Тове е близо десет пъти разлика между ледниковия период и топлия период. Трябва да си твърде голям оптимист, за да си мислиш, че това няма да предизвика огромни промени“, предупреждава Рипли. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1000 части на милион, а? С други думи, СО2 ще представлява, леле мале, една хилядна от атмосферата!Междувременно, водните пари - парников газ, върху който човечеството няма никакъв контрол, кротичко си стоят на... 50 пъти повече от това.Това ми напомня за момент от "Винету" - "ударите с нож в гърдите на мечката са само декорация, истинската причина за смъртта е куршумът, закачил лявото й ухо".Утихна пуцаницата в Либия, и веднага пак се започна с еко-кризите, дето се държат на склад. Аман!
37
8
 
34
 
! Отговори
1 преди 12 години
"Ако не направим нещо с въглеродните емисии...." - вижте кой го казва. Точно тези които експлоатират безогледно ресурсите.
36
8
 
32
 
! Отговори
от 11 до 36 преди 12 години
ако си чел достатъчно история ще разбереш,че не говоря глупости!!!
35
8
 
32
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Е и какво ако номер 23 не е бил в Холандия?!Не може да твърди подобно нещо ли?!И защо да не може-защото ограничения ти мозък не може да допусне колосалните промени?!
34
9
 
40
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Защо пишеш глупости? Още римляните дошли да завоюват тук, описват тежката зима и нечовешкият студ на Балканите. Нито е имало лъвове, нито са се разхождали по роклички, по роклички в Гърция, както и сега и летата. За планетата хиляди години спокойствие са нищо, точно в такъв спокоен период се развива човешката цивилизация, но условията неминуемо ще се променят. Това е цикъл, въпросът е защо да го забързваме?
33
9
 
42
 
! Отговори
ГЛОБ. ЗАТОПЛЯНЕ преди 12 години
Знаете ли какво ще стане - хората ще го облагат с плащания (данъци, такси и под друга форма) за вредни емисии, за ползване на автобил, за нефункционални жилища, за отпадъка от бита и т.н. и т.н. А големите компании ще правят милиарди и ще замърсяват колкото си щат. Освен това гледах някаква филм за циклите на слънчевата активност и в климата на земята. Т.е. може да се окаже, че глобалното затопляне е само цикъл и е неизбежно. После ще има глобално застудяване :)
32
10
 
37
 
! Отговори
Viktor преди 12 години
Тея са бетер шаманите!Много сте се възгордели, ще предизвикате някаква мистична отмъстителна сила в природата. Интересно как отведнъж спря да се говори за глобално затопляне и се почна с климатични промени.Климатични промени винаги е имало , климата не е постоянно нещо.През средновековието е било жега, правила са вино в скандинавските държави.Човек умре да си преувеличава собствената значимост.
31
9
 
43
 
! Отговори
ан преди 12 години
КАКВО СЕ ПЕНЯВАТ ПЪК ТЕЗИ? ПРЕДИ НАС ТЕЗИ КОИТО СА ЖИВЯЛИ И КАТО НЕ СА ЗАМЪРСЯВАЛИ НИТО ВЪЗДУХА НИТО ВОДАТА ЗАЩО СА ИЗЧЕЗНАЛИ? АМИ ВСИЧКО СИ ИМА НАЧАЛО ИМА СИ И КРАЙ. НАШИЯТ КРАЙ ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА. ДАЖЕ В МОМЕНТА ЖИВЕЕМЕ НА ВЕРЕСИЯ. ВЕЧЕ ВЪРВИМЕ КЪМ КАМЕННАТА ЕРА. ТЕЗИ КАКВО СИ МИСЛЯТ ЧЕ СВЕТА ЩЕ СЪЩЕСТВУВА ВЕЧНО ЛИ? -ДА АМА НЕ- КАКТО КАЗВАШЕ ЕДИН УМЕН ЧОВЕК.
30
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Гладът много вероятно ще се увеличи, а някои инфекциозни болести ще се разпространят."Да се чете:"Корпорациите създаващи ГМО,ще увеличат печалбите си,същото се отнася и за фармацевтичните корпорации".
29
13
 
43
 
! Отговори
darcas_real преди 12 години
Учените реват за повече пари, а не казват, че почти всички катаклизми на планетата са причинени от слънчевата активност, а не от човешката дейност. Да, хората рушат, замърсяват, изчерпват ресурсите и т.н, но не предизвикват големите катаклизми.
28
16
 
34
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
добре, кефя се на квиченето на еколозите, така почват да разкриват истинското си лице - *** адвентисти, също като *** дето квичаха за края на света преди 10 години. земята по времето на динозаврите е била с 8 градуса по-топла, е какво, зле ли им е било? да не говорим че антарктида не може да се позлва щото е замръзнала. не само че няма да умрем от затоплянето, а дори трябва умишлено да го причиняваме защото е на кирия
27
14
 
38
 
! Отговори
Ученийо преди 12 години
Обобщавам притесненията си (умен съм, не ми се работи, парите са ми малко) и искам спешни мерки (дайте ми мноого пари, безвъзмездно). Има ли кой да ме чуе обаче :)
26
9
 
52
 
! Отговори
До 25 преди 12 години
Ало, безсмъртния! Я ми кажи ти колко са твоите нещастни 50-60 години животец спрямо 4.5 милиарда досега на Земята, а?! А я после се замисли колко са тези 100 000 години, за които говориш!? Не е въпроса днес или утре, въпросът е в това, че рано или късно ще се САМОУБИЕМ!!! И си набийте в тъпите кратуни, че за да получиш, трябва да дадеш!!! Земята и ресурсите й не са перпетум-мобиле, а са КРАЙНИ!!! Стига с този егоизъм и лакомия!!!
25
14
 
36
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
А к`во ? Да си фантазирам за армагедон ли ? Ти да не мастурбираш на това ? Такива като теб прави в психото !
24
18
 
38
 
! Отговори
ДО 21 преди 12 години
ГРЪМНИ СЕ И НИ СПЕСТИ АПОКАЛИПСИСА СИ :) ТЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ГО ЧАКАТ И ВИКАТ "ВИЕ ЩЕ ВИДИТЕ" :) А ЗА ТАЗИ ГОДИНА ПРЕЖИВЯХ ВЕЧЕ 3 СПОРЕД ТАКИВА КАТО ТЕБ ХАХА
23
16
 
37
 
! Отговори
ДО 23 преди 12 години
"Много скоро Холандия, и част от Белгия ще изчезнат" "МНОГО СКОРО"? КОЛКО СКОРО? ТАКИВА ПРОГНОЗИРАЩИ КАТО ТЕБ ГИ ЗНАЕМ ВЕЧЕ "МНОГО СКОРО" "СКОРО" " АБЕ СЛЕДВАЩИТЕ 100000 ГОДИНИ НЯКЪДЕ ТАМ" МОМЧЕ КАК МОЖЕ ДА КАЖЕШ ПОДОБНА ГЛУПОСТ ? ТИ НЯКОГА БИЛ ЛИ СИ В ХОЛАНДИЯ ВЪОБЩЕ ??? СИГУРЕН СЪМ ЧЕ НЕ СИ :) ТАКА ЧЕ ПО-ДОБРЕ НЕ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ
22
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ще ни реши всички проблеми. А милиардерите вече си направиха частен космодрум и се готвят да отпътуват в неизвестна за нас посока. След като натрупвайки богатствата си , съсипаха земята.
21
12
 
45
 
! Отговори
просто цикъл преди 12 години
Съществува опасност най-много за държавите около Атлантика от все по-ускоряващото се разтопяване на ледовете. Много скоро Холандия, и част от Белгия ще изчезнат, има вече симптоми за Източното Щатско крайбрежие да се повтори в по-голям мащаб спрямо НюОрлеанското бедствие. Броя и мощноста на земетръсите нарастват и е налице възможност за Геологичен катаклизъм, а вероятно и Геологична катастрофа в някои райони на планетата. Но причината е единствено вътре в самата Земя. Това си е исторически цикъл
20
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
togava mrete kvo me interva .
19
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То и в Апокалипсиса пише, че хората няма да имат какво да ядат и няма да има вода за пиене.А тези които не вярват, че има реален проблем, ще се убедят едва когато видят с очите си какво ще стане.Иначе сега много от хората са оптимистично настроени.Но...