Митове и факти за имунната система

Важно е да знаем как да я поддържаме във върхова форма
Обновена: 27 окт 2011 15:54 | 27 окт 2011 13:50,
4
Митове и факти за имунната система
Снимка: Dreamstime

Имунната система реагира на чужди за тялото елементи, като вируси, бактерии, гъбички, и ги атакува. Справя се и с вредни за организма вещества, като предпазва от въздействието на токсини, приети чрез храната, водата и въздуха. Имайки предвид ролята й на защитник на организма от заболявания, е важно да знаем как да поддържаме имунната система във върхова форма, както и какви са ефективните методи за повишаване на имунитета. 

Факт. Стресът ни прави по-уязвими към заболяване 

Постоянният стрес ни прави по-податливи на заболявания - от настинка и грип до хронични заболявания като сърдечнoсъдови. Проучвания показват, че хроничният стрес вреди на имунната система, увеличавайки риска от диабет тип 2, остеопороза и рак. За намаляване ефектите от стреса и подобряване на способностите да се справяме с него, помагат методи като дълбоко дишане, релаксация, медитация, йога и др.

Мит. Противогрипната ваксина отслабва имунната система и увеличава риска от грипна инфекция

Вярно е точно обратното. Противогрипната имунизация се определя като специфично средство за защита от грип. Ваксината съдържа мъртъв или отслабен вирус, който не може да ни зарази с грип, и „учи“ имунната система да разпознава този вирус като заплаха.

Вижте още подробности в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: имунна система
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 12 години
Мнооого интересно,прилича на агитация за използване на ваксини!?!А за страничните ефекти като парализа на крайниците ,полиомиелити и др. странични ефекти ,които са пагубни за човека-нито дума!Естествено е,че това не се споменава,защото е в разрез с политиката на фармацевтичните компании за,които печалбата е всичко!!!Мислете за здравето си ,а не за печалбата на компаниите.Бъдете здрави!
3
0
 
2
 
! Отговори
Аман от прикрити преди 12 години
реклами
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а за помощните вещества които се съдържат във ваксините защо не казахте . за живачните и алуминиеви соли които са много ама много полезни за човека .
1
1
 
11
 
! Отговори
ПРОТЕСТ преди 12 години
нищо не казахте за алкохола . . само де то ви четох, язък !