Лекари опровергаха премиера за инвалидните пенсии

262 хиляди души, а не 800 хил. получавали такива
5 дек 2011 16:54,
76
Лекари опровергаха премиера за инвалидните пенсии
Снимка: архив, Булфото

Броят на лицата в работоспособна възраст, получаващи пенсия по инвалидност е 262 228 души, а не 800 хиляди, както твърдят премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков, съобщиха в писмо от Сдружението на лекарите от медицинската експертиза в България.

Миналата седмица по повод протестите за пенсионната реформа премиерът обясни, че има 800 000 инвалидни пенсии.

Лекарите се позовават обаче на данни от дирекция "Пенсии" към НОИ, към 30 юни 2010 год. По думите им останалите - до 800 хиляди, са просто пенсионери, се уточнява в писмото им.

Лекарите, работещи в ТЕЛК настояват за изграждането на единна информационна система на медицинската експертиза, която ще доведе до прозрачност на процесите по експертизата и контрол в реално време.

Още по темата

Според тях решението на ТЕЛК трябва да отразява само медицинската оценка на пациента и да се използва за
неговото правилно трудонасочване, а да не бъде панацея към всякакъв вид социални плащания и бонуси.
Писмото е подписано от 152 лекари.

Финансовият министър Симеон Дянков вече обяви, че като част от мерките за стабилизиране на осигурителната система, се предвижда преминаването на ТЕЛК-овете за работна инвалидност към НОИ.

Според него по този начин ще се затегне контрола върху инвалидните пенсии. ТЕЛК-овете за деца и пенсионери обаче няма да преминават към НОИ.

През 2009 г. в България е имало отпуснати около 430 хиляди инвалидни пенсии, сочат данни на НСИ. А през миналата година броят им рязко се е увеличил.

Експертите са на мнение, че този скок на инвалидните пенсии се дължи основно в промяната в Кодекса за социално осигуряване, която позволява получаването на социалната инвалидна пенсия с друг вид пенсия.

Добавката от 25 лева месечно стимулира хората в пенсионна възраст да се освидетелстват пред органите на ТЕЛК, което рязко вдига броя на инвалидите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: телк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
22
 
! Отговори
Миронов преди 12 години
***. Като накарате всички да се явят на поредния повторен преглед ще станете по-умни ли?Преди 3 години пратиха майка ми на повторен преглед след операция от рак. Жената имаше 80% инвалидност, имаше си надеждата да живее и да се бори..След прегледа и увеличиха процента за инвалидност..Тя се отчая и умря. Убиха надеждата на 75 годишна жена, убиха и нея. Не докторите, финансистите я убиха, дянковците и умниците. Нещастници..Фалшификаторите си платиха още веднъж и пак си ядат трохичките..
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли в България такъв човек, който по телевизии, в чужбина и на важни срещи,което му дойде на акъла или право на езика, той това и плещи?!
33
2
 
7
 
! Отговори
До Вини преди 12 години
И аз бях възмутен, когато на един *** с цироза му дадоха пенсия с 95% намалена трудоспособност, всички знаем от какво се получава цирозата - алкохол и мазни храни, но той я доживее да я вземе, я не.
32
0
 
11
 
! Отговори
krasi преди 12 години
Преди години бях впечатлен колко *** с инвалидни пенсии има, но сега не ме учудва нищо, защото не е лошо да си тарикат при тази порочна система. Да говорим ли за невръстни родилки с детски. Сега да сметнем с какви пари разполага НОИ. Защо ни цакат с възрастта за пенсиониране и защо нашите родители мизерстват с пенсиите си?
31
5
 
24
 
! Отговори
xaaxax преди 12 години
след като земеделците-милионери , докторите, а много скоро и всички други интелигенти хора са срещу премиера не разбирам защо не си подава оставката заедно със всичките си жалки министри :) единствено ромите вземащи помощи подкрепят Боко,защото той мисли само за тях,а останалите кучета ги яли... ноооо идва денят на страшния съд в НАШАТА БЪЛГАРИЯ !!! Народа срещу правителството :D :D :D
30
4
 
7
 
! Отговори
vini преди 12 години
Съвсем случайно научавам че човек който е алкохолик телк му дава инвалидна пенсия редно ли е това.Аз не съм съгласен държавата да плаща такива пенсии.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пепо да лепни всички болести от които страда един инвалид, та ходи после на петорни експертизи, пожелавам ти го то сърце.
28
0
 
19
 
! Отговори
ТЕЛК преди 12 години
Аз съм инвалид с 72% намалена трудоспособност и съм на 36 години. Като ме види някой ще каже че нищо ми няма - на такива им желая мойта съдба!Въпреки това всеки ден ставам и бачкам повече и от някои здрави...Сега на следващия ТЕЛК няма да ходя да се унижавам!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27
12
 
8
 
! Отговори
Пепа преди 12 години
Всички инвалиди на повторна мед. експертиза. Болни ако са да си седят в къщи. Познавам такива с инв. пенсии уж много болни а търчат като коне , пушат, пият.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
I da sa si izdeistvali dobavaka ot 25leva kum pensiata VAS ZASHTO VI E IAD???Zashtoto bulgarskite pensioneri vzimat OGORMNI PENSII? Maika mi e 200leva pensia..beshe invalid..SEGA VECHE NE E!!!! V Bulgaria nali imame fenomen na invalididte da im ponikvat kraka,ruce,krile,novi organi ta sled 5 godini im vzimat invalidnostta!!
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе пак не сте го разбрали Борисов, иска да направи 800 000 инвалида с методите си на управление
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е той така си преувеличав апо принцип, и на 22-те км, магистрала им вика около 300
23
0
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Тези 300 000, ако си прочел статията, работят и също си плащат осигуровките и данъците!
22
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
добре, че изплюха камъчето - и тези близо 300 хил. човека са безумно много...ние плащаме това -всичко е на наш гръб...дори и за любимците на СерГей
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ съм инвалид 3 група и получавам 115лв.Бях 2 ра но на всички режат от групата заради Дянков.Имам да пия по 21 хапчета на ден и да си слагам по три пъти по 20 единици инсолин.Давам моите болести на Дянков да го видя как ще си плати лекарствата за месеца с тези жълти стотинки.Да не говоря , че на всеки две години сме унижавани да доказваме пред ТЕЛК заболяванията си.До сега никой който е на инсулин в света не престава да се инжетира до самия край на скапания си живот.
20
2
 
1
 
! Отговори
ИК преди 12 години
Тези 152 лекари сигурно не са от тези които срещу рушвет дават ТЕЛК.ХА-ХА.
19
3
 
19
 
! Отговори
Шапшал преди 12 години
То и Борисов има право на инвалидна пенсия. До колкото знам и психично болните имат право.
18
9
 
7
 
! Отговори
nene преди 12 години
Не си прави труда, От коментарите и рейтнга се вижда, че тука повечето са платили да си вземат инвалидни пенсии и плюят по възмутените хора.
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Карай бе той Борисов така си говори. Нали всеки ден реже ленти и открива нови магистрали. Всъщност се оказа че за 2г.са посроени 60км. нови магистрали точно колкото са построени и от тройната коалиция за 2г. Всъщност тройната коалиция за 4г. построиха 120км. нови пътища, вероятно и ГЕРБ ще приключат мандат със 120км. нови пътища, но за разлика от преди днес всеки ден се режат лентички и откриват нови лотове и се говори как се строят усилено пътища. Просто ГЕРБ повечко преувеличават и тръбят.
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изкарайте като мене 15 години с диабет и чак тогава се явете в ТЕЛК ако сте живи. Можех да взема пенсия сигурно още след втората и третата година, но не съм си и представял как може да се вземе пенсия без да имаш усложнения. Сега след 15 години откакто съм на инсулин и с множество увреждания вие какво очаквате - да започна да работя на 3 места за да мога да изкарам 200 та лева за лекарства предписани ми заради усложненията ли?