Лекари опровергаха премиера за инвалидните пенсии

262 хиляди души, а не 800 хил. получавали такива
5 дек 2011 16:54,
76
Лекари опровергаха премиера за инвалидните пенсии
Снимка: архив, Булфото

Броят на лицата в работоспособна възраст, получаващи пенсия по инвалидност е 262 228 души, а не 800 хиляди, както твърдят премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков, съобщиха в писмо от Сдружението на лекарите от медицинската експертиза в България.

Миналата седмица по повод протестите за пенсионната реформа премиерът обясни, че има 800 000 инвалидни пенсии.

Лекарите се позовават обаче на данни от дирекция "Пенсии" към НОИ, към 30 юни 2010 год. По думите им останалите - до 800 хиляди, са просто пенсионери, се уточнява в писмото им.

Лекарите, работещи в ТЕЛК настояват за изграждането на единна информационна система на медицинската експертиза, която ще доведе до прозрачност на процесите по експертизата и контрол в реално време.

Още по темата

Според тях решението на ТЕЛК трябва да отразява само медицинската оценка на пациента и да се използва за
неговото правилно трудонасочване, а да не бъде панацея към всякакъв вид социални плащания и бонуси.
Писмото е подписано от 152 лекари.

Финансовият министър Симеон Дянков вече обяви, че като част от мерките за стабилизиране на осигурителната система, се предвижда преминаването на ТЕЛК-овете за работна инвалидност към НОИ.

Според него по този начин ще се затегне контрола върху инвалидните пенсии. ТЕЛК-овете за деца и пенсионери обаче няма да преминават към НОИ.

През 2009 г. в България е имало отпуснати около 430 хиляди инвалидни пенсии, сочат данни на НСИ. А през миналата година броят им рязко се е увеличил.

Експертите са на мнение, че този скок на инвалидните пенсии се дължи основно в промяната в Кодекса за социално осигуряване, която позволява получаването на социалната инвалидна пенсия с друг вид пенсия.

Добавката от 25 лева месечно стимулира хората в пенсионна възраст да се освидетелстват пред органите на ТЕЛК, което рязко вдига броя на инвалидите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: телк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
У нас е така,отвори ли се ниша за аванта на Българина му се отваря *** като войнишка бака.Познавам десетки хора които с рушвети си извоюваха инвалидни пенсии а някой дори с придружител.В същото време си карат колите като луди,и се хвалят с придобивките си.Дори един с "болно сърце" кара микробус и се занимава с разносна търговия.Жалко за наистина болните хора.Но...... що да сторим ...БУГАРЕ.
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като се прибавят и добавките към пенсиите поради инвалидност - ето ти 800 0000
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв е размера на инвалидната пенсия?
12
1
 
27
 
! Отговори
до7 преди 12 години
Типично в тиквенско-дянковски стил се смесва "сухо" и "сурово", за да изгори всичко.Като се знае, че има фалшиви телкове защо не започнат проверки и дела - срещу всяко решение ИМА ПОДПИСИ НА КОНКРЕТНИ ЛЕКАРИ. Защо заради мошенници-инвалиди ще трябва реалните инвалиди трябва да се подлагат на репресия или едноръкият да ходи на три години по прегледи и комисии (поне да бяха безплатни, а то с плащане, че и с транспортни разходи при липса на специалисти в селата).
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов е нагъл лъжецВижте изказванията му от последните седмициПонеже няма смислени аргументи не му остава нищо друго освен да лъже
10
2
 
15
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 12 години
ПРОВЕРЕТЕ В МОНТАНСКО И ВИДИНСКО - ВСЕКИ ТРЕТИ *** Е ПЕНСИОНЕР ПО БОЛЕСТ, БЕЗ ДА МУ ИМА НЕЩО. ПОЗНАВАМ ХИДЯЛИ ТАКИВА. СРЕЩУ ПОДОБАВАЩА "ТАКСА" ТЕ ПРАВЯТ ИНВАЛИД ДО СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ.
9
1
 
22
 
! Отговори
до bbb преди 12 години
Според мен логиката за безсмисленото "презаверяване" на ТЕЛК-ове за инвалиди с невъзможност за подобряване на състоянието е друга - да се пълнят гушите на един куп доктори, през които минава инвалида.Що се отнася до Австрия - със сигурност системата е доста по-различна, а ежегодният преглед е по-скоро част от профилактиката за наличие на усложняване. Впрочем почти на всякъде в Европа без годишен преглед ти пада здравната осигуровка. Така че да не смесваме нещата за да оправдаем тъпизмите.
8
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам колега които получи инвалидна пенсия без да е инвалид,и то с 95% инвалидност.
7
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАК НЕ ВИЕ СРАМ! Аз лично познавам 4 човека от моя вход които имат инвалидни пенсии,а както ги познавам и виждам нищо им няма.Всеки знае как се получава инвалидност. И сега ми се изказват лекарите,мрасници,пак ли аз ще бъда за нещо виновен ,нещо което друг е направил.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЛК минава към МВР и който симулира за инвалидна пенсия, се праща в затвора да работи без пари и пенсия.
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не забравяме, че има хора с признат процент нетрудоспособност, но си ходят на работа - в нашия офис са двама!Когато си говорим по комшийски - всичко може да се каже, но когато се изказват политици и то по "болни" за обществото теми - всяка дума трябва да е премерена!Ама на тези не им е за първи път ;)
4
18
 
8
 
! Отговори
bbb преди 12 години
Пак ще откриваме топлата вода. Защо в Австрия, човек с отрязана ръка и инвалидност, ходи всяка година на комисия за да се усвидетелства наново? Защото такъв е закона. Всяка година да се проверяват инвалидите дали наистина са инвалиди пък било то с отрязани ръце или крака. Тука лекарите се вдигнали да спорят колко точно са били инвалидите. Въпроса не е в бройката драги ми лекари а в това, че срещу пари сте дали инвалидни пенсии на напълно здрави хора (или с леки проблеми).
3
1
 
22
 
! Отговори
До1 преди 12 години
Няма ИЛИ!И двамата лъжат за по-голям "авторитет"!
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ееееееееееееее сефте да беше да прави впечатление.
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако е така, то Дянков за *** за зеле не става, да няма точните данни от НОИ. Или са го подвели или лъже в информацията, която представя на обществото! И в двата случая трябва да си подаде оставкта!