Марихуаната води до по-ниска мотивация в офиса

Който не е доволен от работата си, по-склонен да посяга към дрогата
Обновена: 27 фев 2012 17:26 | 27 фев 2012 17:25,
82
Марихуаната води до по-ниска мотивация в офиса
Снимка: Reuters
Пушенето на марихуана е свързано с по-ниска мотивация на работното място, сочат резултатите от проучване. 
 
Учените все още не могат да определят дали причината се дължи на ефекта от употребата на канабис, социалната среда или поради определени личностни качества на участниците. 
 
Според Кристер Хиген от Изследователския институт NOVA в Осло хората, които по някакъв начин не са удовлетворени от работата си и не са мотивирани да я изпълняват, са по-склонни да посягат към наркотици. 
 
От друга страна съществува теория, че редовно пушещите канабис са по-мързеливи и не искат да работят, пояснява Кристер Хиген.
 
Известно е, че употребата на трева се отразява на академичните постижения, което впоследствие може да ограничи и възможностите за трудова заетост, казва Кимбърли Хенри от Държавния университет в Колорадо.
 
Учените анализират данни от 25-годишно проучване сред близо 1500 норвежци. Участниците попълват регулярно въпросници за употребата на марихуана, започвайки от възрастта в края на пубертета и началото на 20-те си години, до 40 години. Учените оценяват и психическото състояние, мотивацията, удовлетворението от работната среда, финансовия статус и употребата на алкохол при участниците. 
 
Хората, които са пушили трева през изминалата година, като цяло са по-малко отдадени на служебните си задължения, отколкото въздържателите, установява проучването.
 
Колкото по-продължителна е употребата на канабис, толкова степента на ангажираност към работата намалява в по-зряла възраст.  
 
Резултатите показват и че хората, които се отказват от пушенето на канабис, с времето увеличат значително усилията си в работата.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
До 76 преди 12 години
Спонги, като си толкова смел, изведи ми уравненията на Максуел! Хайде, де, май НЕ-наркомана може само да плямпа глупости и да разтяга локуми! Отивам да пуша един коз и ще ти изнеса лекция ако желаеш. На какъв език я искаш: френски, немски английски, руски, български? Айде, бе нали бях наркоман! Къде се скри?
68
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
Още веднъж ще повторя: *** си е *** и да пуши и да не пуши коз, и да пие и да не пие алкохол. АЗ решавам фундаментални научни проблеми (естествено не в БГ) и никому не пречи, че пуша марихуана. Немалка част от колегите ми също пушат отвреме-навреме, това ни е като бирата след работа. Тези, които ни заклеймяват за наркомани, нека свършат моята научна работа по-добре от мен! СИКТИР!
67
0
 
1
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Спонги, гледай си работата, нищо не знаеш! Когато ми стъпиш на научните публикации, тогава ще си говорим дали марихуаната пречи.
66
0
 
1
 
! Отговори
alo преди 12 години
za uy mi e toq katran la!
65
1
 
1
 
! Отговори
Ntrl преди 12 години
Ти пък кой си , че да даваш гаранции бе ???
64
2
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Всички наркомани казват колко е хубаво да се пуши трева. Тук е пълно с комплексари, които заместват удоволствията с измамното чувство от тревата. Тревата е полезна само за болните. Гаранция.
63
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 12 години
Сиктир! Употребата на канабис влияела на академичните постижения.... аз съм доктор, инженер и пуша почти всеки ден. Ако пушех повече, можеше вече да съм станал доцент.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ае по принцип за творчески труд си е много добре но ако трябва да се бориш с гравитацията примерно, естествено, че ще ме мързи :)
61
0
 
1
 
! Отговори
до Стефка преди 12 години
Ти наистина ли сравни пушенето със секс ? :D:D:D:D:D
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и аз си запалих един и няма да чета повече хахха
59
2
 
4
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
***.ти тъпата статия.Вие хора наистина ли сте *** или ви плащат за да сте такива.Ако никога не сте пушили по-добре недейте да пишете за марихуана.Това е като секса- ако не си го правил не обясняваш на другите как става!
58
1
 
5
 
! Отговори
facepalm преди 12 години
ахахахаха хахахахха обожавам да чета за наркотици, особено за марихуаната. Харесвам и друга научна фантастика... Хора, смейте се повече! Аз паля ;)
57
0
 
9
 
! Отговори
Чича Ви преди 12 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !МАРИХУАНА СТИМУЛИРА И ВДЪХНОВЯВА ЗА НОВИ И НЕСТАНДАРТНИ ИДЕИОСВЕН АКО НЕ СИ СУПЕР-БАВНЯК И ***
56
0
 
1
 
! Отговори
акне преди 12 години
Тези скандинавски скотове до преди няколко века спаха с овцете,не знаеха какво е плод, зеленчук ,*** -добре, че евреите ги понаучиха на търговия та живнаха малко и ся ми се праят на големото дубро утро .Ако не бяха българските градинари още нямаше да знаят вкуса на домата примерно.
55
0
 
3
 
! Отговори
аааа преди 12 години
Нека работят здраво прасенцата не се става лесно човек!!!!
54
0
 
7
 
! Отговори
dada преди 12 години
тия учени са на помпа затова така говорят !!!
53
0
 
9
 
! Отговори
Л88 преди 12 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! НА СТО % СЪМ АКТИВНА. КАК НЕ ГИ Е СРАМ ЦЕЛ ЖИВОТ ОТ ЛЪЖИ ДА ИЗКАРВАТ ПАРИТЕ СИ ТЕЯ СМЕШНИ МЕДИИИИИИ...
52
0
 
6
 
! Отговори
catenaccio преди 12 години
до днес.бг:защо не сложите едни такива палчета нагоре/надолу и на статиите си?
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега лично съм говорил с един лекар който лекуваше в чужбина известни личности сега практикува тука по тоя въпрос оказа се че сме на едно мнение тоя човек в бг е последната надежда за много хора така че айде стига тъпотии относно тревата нахакайъте се с ракии идете в някой мазна чалготека и като изядете шутовете или земете некой ножка в гъъ се сетете за наркоманите сето са писали
50
0
 
7
 
! Отговори
Козмо преди 12 години
Нека се инкриминират всички билки и да бъдат разрешени само вносните скъпи лекарства на големите фармацевтични концерни. Нека да забраним естественото,за да печелят спиртните босове и Нека този народ е в постоянното си алкохолно опиянение. Справката е лесна, за всеки който може да пише и чете. НАПИШЕТЕ В GOOGLE : ХИЛЯДИ ЗАГИНАЛИ В СЛЕДСТВИЕ УПОТРЕБА НА КАНАБИС. :)))) НАПРАВЕТЕ СЪЩОТО И С ДРУГИ ЗАБРАНЕНИ СУБСТАНЦИИ :))))