Децата с хранителни алергии не се лекуват

Тенденцията е масова
Обновена: 11 юли 2012 20:46 | 11 юли 2012 20:46,
1
Децата с хранителни алергии не се лекуват
Снимка: Reuters

Реакциите заради алергия към хранителни продукти са често срещани при децата, но при две трети от тях не се предприемат необходимите терапевтични мерки. Това са изводите от 3-годишно наблюдение на 500 деца от медици по отношение на реакциите им след консумация на мляко, яйца и фъстъци.

Оказва се, че при 3 от 4 деца се наблюдават реакции на хранителна алергия, а при половината от тях те са системни. Една от десет реакции медиците определят като особено сериозни. Притеснителен факт според тях обаче е, че само при една трета от тези случаи се предприема лечение.
 
Според статия на сп. Pediatrics близо 6 милиона американчета в предучилищна възраст страдат от алергия към храна. У нас не е провеждана подобна статистика, факт обаче е, че хранителните алергии за разпространени сред най-малките.
 
Най-често алергични реакции децата показват към млякото – 42%, яйцата – 21% и фъстъците – 8%. Половината от случаите на изявата им се дължат на небрежност от страна на родителите и погрешен подбор на храната. Което е по-странно и неочаквано за изследователите, е че 1 от 10 случая на алергични реакции не са инцидентни.
 
Според педиатрите хранителните алергии са непредвидими, включително и тези към яйца и мляко. Да предположи алергия при детето лекарят може само по описание на реакции, които са наблюдавани от родителя по-рано. Реакцията на организма към храна обаче не винаги означава непременно алергия, изявата може да е инцидентна и да не се повтори.
 
Терапия е редно да се предприеме, когато се наблюдава няколкократна изява на реакции при консумация на един и същ продукт. По отношение на млякото, яйцата и фъстъците обаче родителите трябва да имат предвид и състава на сложните храни, сладкиши например.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари