Какво е нужно, за да станеш олимпиец?

Не всичко се дължи само на тренировки...
3 авг 2012 14:17,
6
Какво е нужно, за да станеш олимпиец?
източник: Reuters

В разгара на Олимпийските игри в Лондон, вълнувайки се пред малкия екран или може би и на стадионите, някои от нас съжаляват, че не са от тези велики плувци, щангисти, боксьори, колоездачи и пр., които имат възможността да прославят родното знаме.

 
За да станеш спортист от ранга на олимпийските се изисква много упоритост, работа, желание и търпение, но и не само.
 
Голям процент от олимпийците дължат успехите си и на своето ДНК. Издръжливостта, бързината и силата не винаги зависят само от усърдни тренировки и добра подготовка. Гените също оказват влияние, според специалисти. Нарасналият обем на мускулната маса и заякването се дължи до голяма степен на клетъчни и метаболитни процеси и тяхната бързина на работа.
 
Не случайно за някои спортисти дори и кратките тренировки могат да са напълно достатъчни.
 
Издръжливостта по време на състезание също зависи от генетичната предразположеност на олимпиеца. Еднакво тренирани спортисти от един отбор, например, с еднакъв режим на хранене и живот могат да не финишират по едно и също време или дори някой от тях да се откаже по време на състезанието. Това е парадокс, който можем да видим и на Олимпийските игри. Причината се дължи - на различните гени.
 
Формата и типът на тялото също са определящи за резултатите на олимпиеца. Баскетболистите и волейболистите са високи, гимнастиците - ниски, а щангистите – набити и това не е случайно. Дори само един сантиметър по-малко или повече в някоя от категориите, може да е решаващ за победата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: спортолимпиадаДНК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
лисик преди 11 години
Гени , тренировки и химия разберете го най-накрая едното без другото не може
3
1
 
3
 
! Отговори
вергил преди 11 години
Естествено,че всичко е до гени.Да не би Марадона или Ромарио да са се скъсвали от тренировки?Е има и ***,които си пропиляват таланта.Но ако нямаш данни каквото и да правиш нямаш шанс.
2
3
 
5
 
! Отговори
швиб вгз преди 11 години
Химия ,химия и пак химия това трябва....И хората дас и пязт доматите от този ,че ако ги препикае ще станан ,като тикви.
1
1
 
6
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 11 години
ХАП....