Био храните не са по-добри от конвенционалните

Според резултати от ново мащабно проучване
6 сеп 2012 10:16,
16
Био храните не са по-добри от конвенционалните
източник: Reuters

Въпреки че може да намали излагането на пестициди, консумацията на био храна не е по-здравословна и питателна, в сравнение с конвенционалната, според изследователи от Станфордския университет.

 
Учените правят анализ на повече от 200 проучвания за съдържанието и ползите за здравето от био продукти и масово предлаганите им еквиваленти.
 
Като цяло, не се открива забележима разлика в хранителното съдържание на двата вида храна, въпреки че в био продуктите е 30% по-малко вероятно да се съдържат пестициди.
 
Мащабното проучване, публикувано в сп. Annals of Internal Medicine, проследява ползите от консумацията на био храна и сравнява нивата на хранителни вещества, бактерии, гъбички или пестициди в различните продукти, включително плодове, зеленчуци, зърнени храни, месо, мляко и яйца.
 
Нито едно от изследванията с доброволци не продължава повече от две години, което прави невъзможно извеждането на заключения относно дългосрочните резултати. А наличните доказателства са сравнително слаби и много променливи, което според експерти не е изненадващо, поради различията в метеорологичните условия и вида на почвата.
 
Установява се, че био плодовете и зеленчуците съдържат подобни количества витамини, като конвенционалните, а млякото - същото съдържание на протеини и мазнини, въпреки че според няколко проучвания органичното мляко съдържа повече омега-3.
 
Био храните съдържат повече азот, но учените твърдят, че това може би се дължи на различията в използването на торове и нивото на зрялост при прибиране на реколтата, и е малко вероятно да осигурява някаква полза за здравето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Българите са най ценната нация в света за научни изследвания, тъй като за две десетиления са приели повече химикали от другите на глава от населението - повече и от китайците. Синедрионът с любопитство наблюдава как все още мърдат и разсъждават кое им е по изгодно - демократичен комунизъм или традиционен.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
поредната манипулативна статия
11
0
 
10
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
в Рила , азот няма , концентриран фураж също, телетата пасът билкова трева и млякото ухае на еделвайс и планински цветя , прасетата пасът край езерата и то само коприва и за рзнообразие , дива детелина, кошерите с пчели ми преработват радиоактивният прашец в планински мед ! СТАНФОДСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ не е на ясно с ПРИРОДАТА :)))))) Бъдете здрави и яжте БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО !
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изследванията на Станфордския университет, а и много други изследвания в тази област (ВЕЧЕ И В БЪЛГАРИЯ) се финансират от МОНСАНТО, основните производители на ГМО!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от Станфордския университет да промиват мозъците на тъпите американции, ние не щем да ядем ***, макар че цяла европа ни заливат с тях. Гледайте какво купувате, четете етикетите и бъдете здрави!
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Био се наричат храните отгледани по естествен път. Без химически торове, не са ГМО и не са от оранжерия. С други думи напълно естествени. Напоследък са доста популярни в цивилизования свят и това безпокой големите корпорации от картела фуутинкорпорейтед. Ако природните храни се наложат на пазара печалбите им рязко ще паднат. Добре им е известно, че планетата би могла да ни изхрани даже да станем 10 милиарда и без техните ГМО и химии.Но те се водят от максимата "Който владее храната владее света"
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предпочитам да не са торени с Менделеевата таблица...
6
2
 
30
 
! Отговори
:-) преди 11 години
защо ли не го затворят този университет... всеки знае какви нишестета опаковат в магазините и колко по вкусни са градинските домати, домашния хляб и прочее. не е нужно да се правят изследвания, за да се знае, че в сиренето отдавна не слагат мляко.
5
10
 
20
 
! Отговори
умен преди 11 години
Биохраните са абсолютен балон и производството им е много по-ресурсоемко. Нищо екологично няма в тях.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"био" не е ли от "биология", "биологичен" и т.н. Вижте се кви сте зомбирани.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве писателите ве ... първо научете кво е "био" и тогава драскайте ве ... Излиза че "конвенционалните" храни не са "био" ами са например от железо
2
0
 
20
 
! Отговори
Купувач преди 11 години
Био храните бият по джоба
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а тук, в българия, само етикета и цената определя, кои храни са био и кои са конвенционални! иначе в производството им няма никаква разлика!