Когато сокът от грейпфрут взаимодейства с лекарства

Приемането на големи количества от плода налага предпазливост при приема на медикаменти
29 ное 2012 16:02,
8
Когато сокът от грейпфрут взаимодейства с лекарства
Снимка: Reuters

Броят на растителните лекарства, храни и други продукти, които взаимодействат с лекарствени вещества, е внушителен. Много от тези растения са ежедневно или почти ежедневно употребявани под една или друга форма.

Откритието, че сокът от грейпфрут взаимодейства с лекарства е направено случайно по време на клинично проучване в Канада. Лекарственото вещество фелодипин (антихипертензивен медикамент) било изследвано за взаимодействия с алкохол.
 
Оказало се, че алкохолът наистина взаимодейства с фелодипин, като усилва действието и страничните му ефекти – най-вече световъртеж при изправяне от легнало положение. За учудване на изследователите обаче страничните ефекти били дори още по-силно изразени в групата, приемала сок от грейпфрут, вместо алкохол.
 
Започнало отделно изследване, посветено на ефектите на сока от грейпфрут. В него доброволци, приемащи нифедипин (друго антихипертензивно лекарство), били разделени на две групи – в едната група пиели сок от грейпфрут, а в другата – сок от портокал.
 
Изследователите установили, че съдържанието на нифедипин в кръвта на доброволците, приемали сок от грейпфрут, се покачва средно с 284% (почти 3 пъти), докато в групата на приемалите портокалов сок нямало никаква промяна. Допуснало се, че определена съставка в сока от грейпфрут предизвиква промените.
 
В следващите десет години са открити над 100 лекарства, които взаимодействат със сока от грейпфрут по подобен начин. Най-голям брой доклади за нежелани взаимодействия са получени за калциевите антагонисти – широко използвана група антихипертензивни лекарства, бензодиазепините мидазолам и триазолам – широко използвани седативни и сънотворни лекарства, терфенадин – лекарство, често използвано при алергии, някои антибиотици, антимикотици и др.
Засилването на лекарствените ефекти, включително нежеланите, се дължи на забавяне на метаболизирането на лекарствата в черния дроб, което силно увеличава съдържанието им кръвта, в сравнение с обичайното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
baba nikolina преди 11 години
strahotna stranica, mnogo mi haresa
5
0
 
1
 
! Отговори
софи преди 11 години
Статията е вярна, трябва повече хора да го знаят. Има лекарство, което лекува вид левкемия ХМЛ и в упътването на 3 места е посочено да не се поема грейпфрут, защото може да доведе до внезапна смърт. Дори на пациентите се раздават листовки за евентуалните негативи от този плод, ако взаимодейства с лекарството. Но съм гледала и клип как холандец прави присадка от грейпфрут и портокал или лимон и като се замисля по- добре да се избягват цитруси и лекарства, защото знаем ли точно каква присадка е
4
0
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 4"Studies dating back to 1989 have suggested that felodipine inbination with grapefruit juice can cause toxic effects. Oral administration of felodipine is first metabolized in the gastrointestinal tract and liver by the enzyme CYP3A4."Ето, това е което открих в Уикипедия. Значи, горната новина се отнася поне за 1989 г.После пишат: "В следващите ДЕСЕТ години са открити над 100 лекарства, които взаимодействат със сока от грейпфрут по подобен начин."
3
0
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Вярно е, на много лекарствени листовки даже пише предупреждение за това - да се избягва грейпфрут.А пък който не иска да пие лекарства никой няма да го накара насила да ги пие.Както и ако вярваш че кръвопреливането е грях, никой не може да те накара насила да ти прелеят кръв, нищо че ще умреш. Трябва само да подпишеш декларация за така нареченото "информирано съгласие".
2
0
 
1
 
! Отговори
Да им имам науката! преди 11 години
Баята, та чак вмирисана "информация"! Какви канадци, какъв фелодипин? Какви пет лева? Фелодипинът не е бил още синтезиран, когато се е знаело, че сокът от грейпфрут потиска цитохром Р450 3А4. Последният разгражда 1,4 дихидропиридините /родоначалник на групата е известният на всички нифедипин/, а и куп още лекарствени средства, със съвсем друга химия. За такова глупаво изследване у нас не биха дали и стотинка.
1
0
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
и аз пия "лекарства " - дестилиран джибромицин , приемам го със салата :) Бъдете здрави и наздраве !