Как да предпазим тялото от вредите на студа?

Хората със слабо сърце трябва да са особено внимателни за здравето си при ниски температури
2 яну 2013 14:14,
3
Как да предпазим тялото от вредите на студа?
източник: Reuters
Организмът ни има ограничен капацитет да се справя със студа, много повече отколкото му е заложено да се справя с топлината. При ниски температури хипоталамусът – жлеза, която се намира в мозъка – изпраща сигнали за свиване на кръвоносните съдове. Това до известна степен предпазва от загуба на топлина. Тялото е устроено така, че да поддържа температурата на органите, които са разположени във вътрешността му, сърце, черен дроб, бял дроб, бъбреци, и мозъка. Крайниците и кожата остават не така защитени. Дори и треперенето на мускулите, което се явява реакция на организма към студа, не допринася особено за поддържането на нормална телесна температура при тях.
 
Свиването на кръвоносните съдове, като защитна реакция на организма срещу ниските температури на околната среда, затруднява кръвотока. Артериалното налягане се повишава, което е рисково при хората с високо кръвно и предразположените към съдови инциденти.
 
За да компенсира и отдели топлина, организмът се нуждае от повече кислород. Допълнително количество обаче не само, че не може да бъде осигурено, но е проблем да се достави обичайното му необходимо количество, когато няма разход от страна на мускулите заради трепереното. Така мускулните тъкани могат да изпитат недостиг на кислород. Това може да се окаже фатално за сърцето.
 
Признак, че сърцето страда от студа, е болката, стягането или дори само дискомфортът и тежестта в гърдите. При хората със сърдечни проблеми могат да се развият още симптоми на нестабилна стенокардия като задух, сърцебиене, както и да усетят необяснима обща слабост, главоболие.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Носете ШАПКА. През главата излиза над 60% от топлината на тялото, което означава че само със сваляне и слагане на шапката вие можете да регулирате температурата си. Най-много хора умират от студ в... Лондон(странно нали?) въпреки меките английски зими именно поради факта че не носят шапки. Когато човек се спре изпотен на спирка или течение без шапка, в кръвоносната система се образуват тромбчета, които могат да докарат инсулт или запушване на капиляри и кръвоносни съдове. Бъдете здрави.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз съм за топлата камина и останалите добавки ,които правят уют и на съцето му става кеф! Може и някоя мацка да мърка около тебе,че да ти стане .... още по кеф! Ха наздраве!
1
0
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Единственият правилен начин да се...спасим от студа е,да седим край запалена с дебели цепеници...камина.Докато се...греем,ако ударим и една кана домашно...червено вино,това ускорява затоплянето.Ако замезим и с...кривунделска луканка,или...еленски бут,студът ще се уплаши и ще вземе той,да...трепери.