Как да противодействаме на стареенето на кожата?

Биологичният часовник е неумолим
27 мар 2013 16:39,
0
Как да противодействаме на стареенето на кожата?
Снимка: Reuters

 Д-р Евгени Христозов, специалист дерматолог. Основател на дерматологичен център “Lege Artis”. Член на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, съосновател и член на УС на Сдружение частнопрактикуващи дерматовенеролози, член е на Европейска академия по дерматология и венерология (EADV), Американска академия по дерматология и венерология (AAD), Европейско дружество по лазерна дерматология (ESLD ).

  
Д-р Христозов, Вие сте специалист-дерматолог с богат опит в областта на естетичната дерматология. Кой е най-честият проблем, с който се сблъсквате в практиката си?
 
За съжаление, един от най-честите проблеми, с които се сблъскваме в нашата работа е наличието на нереалистични очаквания у пациентите, породени главно от подвеждаща реклама. Поради това в моята практика винаги отдаваме голямо значение на предварителната консултация и подписването на подробно информирано съгласие преди всяка по-сериозна терапевтична интервенция.
 
На каква възраст се появяват първите симптоми на кожното стареене и какво допълнително, освен възрастовият фактор, допринася за по-бързото изявяване на неговите признаци?
 
Стареенето на организма се дължи на генетичната „програма”, която управлява нашите органи и системи, към която се добавят въздействия от околната среда, които се определят от начина ни на живот. В този смисъл основните катализатори (ускорители) на стареенето на кожата са ултравиолетовите лъчи от естествен (слънцето) и изкуствени (солариуми) източници. Именно на тях се дължи разликата в стареенето на кожата при хора, чиято ежедневна активност е свързана с дейности на открито или любители на солариума и такива, които не се излагат често на слънце. Всъщност, ако се позова на научните публикации, мога да кажа че най-ранните признаци на стареене по кожата са открити при седемгодишни деца от кавказката (бялата) раса, които живеят около екватора.
 
Вторият по важност фактор е тютюнопушенето. Значение има, разбира се, и здравословният начин на живот, но за съжаление въздействието му върху стареенето на кожата е нищожно. Безспорно обаче, здравословният начин на живот е от основно значение за общото състояние на организма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари