Чаят от лук помага при болки в ставите

А също така и при простуда
Обновена: 8 ное 2013 16:31 | 8 ное 2013 16:31,
0
Чаят от лук помага при болки в ставите
Източник: Reuters

Медицинските свойства на лука са добре изучени и се използват от хиляди години. Повечето от тях са насочени срещу често срещани състояния, като кашлица, настинка, ставна болка, астматични пристъпи и др.

Тези лечебни свойства се дължат основно на съдържащия се в лука флавоноид кверцетин. Флавоноидите са растителни метаболити, които били наричани с общото название „Витамин Р”до средата на миналия век. Всички флавоноиди имат изразена локална антиоскидантна активност – опазват клетките и тъканите от увреждащото влияние на свободните радикали.

Кверцетинът има силно изразени антивирусни свойства – потиска секрецията на белтъци, от които се възползват вирусните агенти и избирателно възпира обратната транскриптаза – процес, чрез който вирусните частици се размножават. Върху него се провеждат десетки изследвания, сочещи, че инхибира обратната транскроптаза дори на HIV-1 – най-разпространеният и патогенен вариант на вируса причинител на СПИН.

Противовъзпалителните ефекти на кверцитина също са обект на редица изследвания – те са силни, дори при ниски концентрации на съединението и могат да се използват срещу множество здравословни проблеми. Основният механизъм, чрез който кверцитинът потиска възпалителните процеси, е възпрепятстване на синтеза и освобождаване на хистамини в организма.

 

Останалата част от материал може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари