Да слушаме музика за по-качествен сън

Намалява стреса и напрежението
3 дек 2013 18:17,
0
Да слушаме музика за по-качествен сън
Източник: Reuters

Според изследване на шведски учени, публикувано в Journal of Advanced Nursing от 2009 г., слушането на музика по време на сън има положителен кумулативен ефект, който се засилва с постоянство на навика. 

Подобряване в качеството на съня настъпва, понеже подходящата музика понижава стреса и напрежението и води до физиологични промени:понижава сърдечния ритъм и честотата на дишане. Тези ефекти водят до успокоение и отпускане на организма и са в състояние да надвият много от по-леките и умерени случаи на инсомния.

В изследването на д-р Тийменс участват 170 доброволци с различни по острота форми на безсъние. Учените препоръчват избягване на класическата музика – нейните красиви, преплетени елементи и сложни композиции по-скоро изострят вниманието към детайла и превъзбуждат съзнанието. Бавните, ритмични етно и релаксиращи компилации имат много по-голям ефект, а в комбинация с йога, медитация или хипноза преди лягане са най-надеждното безлекарствено средство за подобряване на съня.

Друго изследване, проведено в немския University of Tübingen разкрива, че слушането на музика по време на сън може да подобри паметта. Учени от екипа на д-р Борн откриват как възприемането на звуци с трептения, сходни с честотата на мозъчните вълни не само подобряват съня, но засилват яснотата и яркостта на спомените. 

Нискочестотната аудиостимулация с музика по индивидуален избор има същия ефект, според учените, както и медикаментозното третиране на безсъние. Това състояние не само понижава работоспособността и настроението, но води и до засилен стрес, завишена чувствителност към болка, склонност към развитие на възпалителни процеси и утроен риск от депресия. 

Дори музикалната терапия да не е самодостътачна за преодоляване на състоянието, тя е отлично допълнение към всяко назначено лечение.

Учените предупреждават за опасността от слушането през слушалки за повече от 2-3 часа. Нервните клетки, които провеждат електрически сигнали от ушите към мозъка имат специално покритие, наречено миелинова обвивка. Тя спомага за преминаването на електрическите сигнали през клетката и към целта им. Излагането на силни или продължителни шумове може да наруши преминаването на електрическите сигнали, увреждайки миелиновата обвивка. Нервна клетка с увредена миелинова обвивка не е способна да предава коректно или въобще електрически сигнали към мозъка, което е една от основните причини за глухота.

Препоръчително е музиката да се слуша от колони отдалечени на поне 1 м от спящия, да е тиха и с едва доловим ритъм.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари