Как начинът на живот се отразява на плодовитостта?

Ако имате репродуктивни проблеми, спрете цигарите!
27 апр 2014 09:00, Румяна Тасева
42
Как начинът на живот се отразява на плодовитостта?
Снимка: Reuters
Д-р Мария Юнакова е акушер-гинеколог в Медицински комплекс "Д-р Щерев".
 
Налице са редица доказателства за влиянието на начина на живот върху фертилните способности при жената, като тютюнопушене, стрес, телесно тегло, прекомерна употреба на алкохол, напитки, съдържащи кофеин и др. От особен интерес за изследователите е влиянието на тютюнопушенето и телесното тегло върху репродуктивните способности при жената. Резултатите от редица проучвания недвусмислено доказват негативния ефект на тютюнопушенето върху женската фертилност – нивата на фоликулостимуларащия хормон, един от основните маркери за оценка на яйчниковия резерв, са значително по-високи при жените-пушачки в сравнение с жените, които не пушат. При жените-пушачки, менструалният цикъл е по-кратък, а менопаузата настъпва по-рано. Тютюнопушенето води до намаляване на яйчниковия резерв, лош яйчников отговор и по-лоши резултати при ин витро процедури.
 
Репродуктивните възможности на жената са пряко свързани и с оптималното телесно тегло. Така например, при жените с много нисък индекс на телесна маса (ИТМ) < 18,5, както и при жените с наднормено тегло и затлъстяване, по-често се установяват проблеми със забременяването в сравнение с жените с нормално телесно тегло. Най-вероятно, този факт се дължи на ендокринни и метаболитни промени.
 
От клинична гледна точка е важно да се прецени по какъв начин лошите навици повлияват яйчниковия резерв. През 2013 г. екип специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев” в състав д-р Мария Юнакова, ембриолог Иван Бочев, ембриолог Ирена Антонова, д-р Таня Тимева и доц. Атанас Щерев, направи оценка на влиянието на индекса на телесна маса и тютюнопушенето върху репродуктивния потенциал при жената. Обхванати са общо 140 пациентки на възраст 23 – 43 години, преминали процедура по ин витро оплождане. Изследвани са следните маркери, които дават информация за оценка на яйчниковата функция - нива на фоликулостимулиращ хормон (показател за яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулация при ин витро процедура), антимюлеров хормон (допълнителен маркер за оценка на яйчнкивоия резерв), инхибин Б (хормон, чиито ниски стойности се свързват с напреднала репродуктивна възраст при жената), брой антрални фоликули (оценяват се при ултразвуков преглед). Общата група пациенти е разделена съответно на жени пушачки и непушачки, както и на 4 отделни подгрупи по отношение на телесното тегло – ИТМ < 18,5, ИТМ =18,5 – 25, ИТМ 25 – 30, ИТМ > 30.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Причината за ниската раждаемост, е че успяха да подлъжат българките, че при демокрацията възможностите им за намиране на богати мъже са по-големи.*** не си мислят, че могат да се оженят за баровци със собствен остров, и раждат чавета. А българките висо-о-око стоят!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ала бала портокала !Я гледайте ***,хич не им дреме за начина на живот,пльокат си ги едно след друго ,като от инкубатор :))) !
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Старите хора казват:"Човек трябва да има три деца:Едно дете за себе си,едно за държавата иедно за американците."
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
25, няма да ти омръзне да повтаряш като спукана грамофонна плоча това за плащането на сметките. Умрял е някой за твоята почерпка!Първо ще избереш една свястна жена,после ще се замислиш дали наистина я заслужаваш и чак след това премини към ухажване.Ако харесваш само чалгарки, мързелани, простакеси и други подобни ***, кой ти е крив?!Умната жена знае,че ако пробута на един мъж дете, с което е забременяла от друг, истината винаги може да лъсне по медицински път и то когато най-малко очакваш
17
0
 
2
 
! Отговори
Хенри Кисинджър преди 10 години
"Депопулация на населението трябва да иманай-висок приоритет във външната политикаспрямо третия свят, защото американскатаикономика се нуждае от все повече суровиниот чужбина и най-вече от слабо развитистрани."Хенри Кисинджър
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страхът, че физическото оцеляване на човек в България е трудно, камо ли на още хора около тебе, съчетано с липса на надежда и бъдеще вдигат много нивото на агресия и тревожност.Това което се случва в българските семейства с обичайни за страната доходи е ужасно за децата.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все още не се знае колко време продължава овулацията при жената, колко време сперматозоидите са способни за оплождане в тялото и&#768;, защото не се знае кога и от кого жената е забременяла. Не се знае и колко са кукувичите деца. Това което със сигурност се знае, е че освен съблюдаване на менструационния цикъл (което не винаги се удава на мъжете), необходимо е практикуване на секс, а не само плащане на сметки на жената.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Средностатистически двама родители е трудно да се справят и с 1 дете, първо те не могат да си купят жилище със заплата. Второ, те знаят вече на какво го обричат и непрекъснато живеят в страх и притеснения за него, ако са отговорни хора, отделно искат да го възпитат и да му покажат добър пример и алтернативи, които не могат, защото не е всичко ядене и обличане и т.н. Трето техните страхове се предават и на него и не му оставят спокойно детство.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 17Не е до сметките,научете се да сте равноправни,а не да чакате на готово и да искате нон-стоп.
12
4
 
5
 
! Отговори
коп преди 10 години
Ми изгради си го хубавия живот,защо чакаш на мъжа,искате само пари от мъжете,че ние само за това ли сме-семка и пари.
11
2
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 10 години
А ти не затлачвай коментарите към всяка статия с писанията си. Отдавна разбрахме какво искаш:1. Никой да не ти търси НИКАКВА отговорност, нито ангажимент, когато си в ролята на сексуален партньор.2. Никоя да не търси в твое лице постоянен приятел или съпруг.3. Когато се виждаш с жени, те да поемат всички разноски, ако изобщо има такива.4. Народното събрание да гласува закон,който да постанови, че жените са виновни за всичките ти неудачи.Отдавна сме разбрали какво искаш, не досаждай повече.
10
7
 
3
 
! Отговори
коп преди 10 години
До до5Като гледам и жените без мъже дават хубав и добър живот на децата си-значи може и без ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА на МЪЖА,не пиши глупости или и ти си от жените,които ползват мъжете само за пари.Представям си какво възпитание ще дадеш на детето да е с същата алчност като теб и духовен упадък
9
4
 
5
 
! Отговори
кол преди 10 години
Вие искате само материална сигурност,другите неща си ги спести за истински мъж.В България знаем каква е действителноста с парите,но Вие жени искате и искате и искате,пари до токова,че ни побърквате и ни извивате ръцете,а не Ви ли осигурим пари изчезвате е тогава ние мъжете ли сме проблем или Вие-драга Българко.
8
2
 
2
 
! Отговори
От 2 преди 10 години
Ами то причини винаги могат да се намерят, но и начин винаги може да се намери... просто казвам как стоят нещата, то това е най-важното, ако няма деца, какво ще има, те са бъдещето... не е толкова до стандарта, вижте едни от най-бедните страни в света имат висока раждаемост
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това за женските глезотии и алчност важи за една част от жените. При повечето, това са момичешки фантазии, които бързо се изпаряват, когато се сблъска с житейските реалности.Двата етноса имат съвсем различни критерии за житейски стандарт и много различни представи относно родителската отговорност.Да се говори за разглезени българки е много удобно, но не отговаря на истината.
6
0
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 10 години
Бай *** не бяга, защото детските надбавки и останалите помощи за майката на неговите деца, му гарантират доход, достатъчен за цигари и нискокачествен алкохол, а остава по нещо и за храна.*** трудно дава децата си в социален дом, защо за нея те са "банкоматчета" Този израз вече е станал пословичен в *** махали, не знам дали ти е известно.*** зарязва децата си само когато ще бяга с друг мъж, а той не ще децата, които тя е родила от предишния. Само така те попадат в соц.дом
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами като сметнем цигарите, поддръжката на модерната жена- фризьори,ресторанти, дрехи , молове,екскурзии, модерно обзавеждане на дома,да се купи всичко каквото има в женските списания Метрополитанне остават пари за децата.А *** не се вълнува от тези неща и си ражда и отглежда деца.
4
2
 
3
 
! Отговори
Проблем пред нацията преди 10 години
В наше време е да бъде постигнат такъв жизнен стандарт, че българките да се решат най-напред да раждат по две деца. Семейства с по три деца като масово явление сред етническите българи засега не е възможно. Критериите за семейна сигурност, които има всеки етнос, се изграждат с векове и всеки ги има в представите си, дори без да го осъзнава.Бедата е там, че близо 50-60 год. у нас се дават на един друг етнос условия,които в неговите вековни представи са предостатъчни, за да се ражда безконтролно
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** нямат такива проблеми.Отглеждат си децата.Бай *** няма никакви доходи, напомпва ги и бяга,но жената пак си отглежда децата.
2
1
 
15
 
! Отговори
Биха раждали по три преди 10 години
Много жени биха родили и трето дете, ако са налице три условия:1. Стабилен мъж, до когото се чувстват закриляни и обичани, който държи да има три деца и постоянно го напомня.2. Достатъчно голямо жилище /поне тристаен апартамент минимум/ и сигурна работа с добра заплата и за двамата родители.3. Ако е уверена, че ако тя загуби работата си, той ще може да издържа семейството; също и ако с него се случи нещо, тя да има добра професия или ренти, за да отгледа децата.Това важи за българките днес.