Все повече пушачи използват електронни цигари

Електронните заместители се предпочитат пред никотиновите лепенки и дъвки
Обновена: 28 апр 2014 15:23 | 28 апр 2014 15:23,
118
Все повече пушачи използват електронни цигари
Снимка: Reuters

Броят на хората в Англия, които използват електронни цигари, се е утроил през последните две години и е достигнал 2,1 милиона, пише BBC.

В проучването на здравна организация са участвали 12 000 възрастни пушачи. През 2010 само 8% от хората използвали електронни цигари. Сега повече от половината пробват заместителя.

700 000 от потребителите са бивши пушачи, а 1,3 милиона ги използват в комбинация с обикновени цигари.

Изследването показва, че само 1% от тези, които никога не са пушили, използват електронни цигари.

На въпрос защо използват електронни цигари 71% от бившите пушачи отговарят, че това им помага да ги откажат. 48 % от настоящите пушачи искат да намалят количеството, а 37% казват, че така пестят пари.

Изпълнителният директор на здравната организация Дебора Арнот коментира, че драматичното нарастване на употребата на електронни цигари означава, че все повече хора искат да откажат или намалят цигарите.

Друго проучване показва, че потреблението на електронни цигари е по-голямо от това на никотинови лепенки и дъвки.

Също така се оказва, че броят на отказалите тютюнопушенето се е увеличил през последните години.

Ръководителят на проучването професор Робърт Уест не е съгласен с твърдението, че пушенето на електронни цигари може да доведе до връщане към вредния навик.

Дебора Арнот допълва, че електронните цигари не биха довели до повторно пропушване. Но рекламата им не бива да бъде адресирана към непушачи или подрастващи.

Саймън Кларк, който ръководи организация, подкрепяща пушачите, се радва на успеха на електронните цигари. Но според него повечето хора се разнообразяват с тях, а не ги ползват с цел отказване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
1
 
! Отговори
7 преди 10 години
Г-н Гигов, нима твърдите, че здравеопазването иска да има болни хора и с какво това здравеопазване може да помогне на болен от рак на белият дроб- НИЩО. В Англия може да са 2 млн, но и населението им е 100 млн , което се равнява пак колкото в БГ. Иска ви се, търсите под вола теле. Нямо го приемете го. Не се вкарвайте във филми. Няма нищо поръчково. Не се води кампания против електронните цигари.
82
0
 
6
 
! Отговори
Димитър Гигов преди 10 години
В БГ може и да са 2000 човека, но във Франция и Англия от миналата година до сега са се увеличили от 1 на 2 млн. - двойно! За щатите изобщо няма и да говоря, защото там са още по-напред. Нали се сещаш, това какви загуби са за тютюневите компании. Отделно и за фармацевтиката, защото пък те нямат полза от здрави хора! В един 10 годишен план, можеш ли да сметнеш, колко пари няма да спечелят тютюневите компании, ако темпа на развитие на електронните цигари се запази същия?
81
0
 
3
 
! Отговори
Станчо преди 10 години
Да се беше писала с женско име да се знае да не се спори с тебе.
80
2
 
0
 
! Отговори
7 преди 10 години
А защо европейската комисия иска да ги забрани?Вие сте смешни. Да уточня, че аз не пуша дори аналогови. Вие ми твърдите, че всички статии са платени от тютюневите гиганти. Как няма една за ем. Цигарите? Тук пак сте смешни , защото тютюневите гиганти печелят достатъчно и хич не им пука, че има 2000души които пушат електронни.
79
0
 
8
 
! Отговори
Станчо преди 10 години
Незнам кои са смешните , но тука 100 човека ти се смеят на глупостите докторе.
78
0
 
5
 
! Отговори
Станчо преди 10 години
Ето как един човек разваля кефа на 100.Ти мъжко или женско си , точно като жена пишеш и мислиш. Покажи къде видя , че са вредни да го видиме и ние това доказателство.
77
0
 
8
 
! Отговори
Байзъъъъ преди 10 години
До 7Вредни са, доста са вредни...(за бизнеса на компании от рода на Булгартабак)
76
7
 
0
 
! Отговори
7 преди 10 години
Г-н Гигов -Вие като вносител и разпространител на Електронни Цигари много ясно, че ще ги хвалите. Ако бяха толкова безвредни защо искат да ги забраняват. Смешни сте.
75
0
 
7
 
! Отговори
Димитър Гигов преди 10 години
Явно не може да се пускат линкове към други сайтове, така че ще трябва да направиш усилието и сам да сложиш "точка ком" след gigadrinks... Самата тема се казва Характеристики, възприемане, странични ефекти и ползи от употребата на Електронни цигари Konstantinos Farsalinos.
74
0
 
7
 
! Отговори
Димитър Гигов преди 10 години
7, уважавам гледната точка на всички, но когато не си прав и знаеш, че не си прав, по-добре спри да се излагаш. Ще си позволя да направя препратка към нашия форум, където колега вейпър е направил частичен превод на подробно изследване относно ползите на изпаряването. Ако желаеш да не си поредния кон с капаци, на когото радиото му казва, какво да мисли, може да й хвърлиш един поглед, като се надявам, че след това, поне ще разбереш, в каква заблуда си живял до сега.
73
9
 
0
 
! Отговори
7 преди 10 години
Прав ти път и на теб и щом те кефи да се тровиш, трови се.
72
0
 
6
 
! Отговори
Станчо преди 10 години
Прав ти път приятелю. Аз както си лежа в нас и всеки месец получавам по 150лв от никъде :) Ти си пуши витамините и да не ти пука кое е по безвредно. Много здраве и късмет ти желая , аз с радиото не споря.
71
8
 
0
 
! Отговори
7 преди 10 години
Каквото и да ми разправяш не струват.А и са по-вредни от истинските.
70
0
 
5
 
! Отговори
Станчо преди 10 години
Цигарата е батерия с изпарител, и няма абсолютно нищо вредно в тях. Има много видове и не си приличат нито с една при работа. Другото нещо е течността и ако не е с доказан произход не само може да те заболи главата и гърлото , а може и по зле да е. Не си мисли че като купшиш цигарата и цял живот не иска грижи, а си иска поне 10 мин на седмица за да работи нормално. Лесно е и интересно , а кефа е огромен като се научиш да я подкарваш :)
69
0
 
6
 
! Отговори
Станчо преди 10 години
Усещам че искаш да пробваш отново ел цигара :) не знам от къде си и какви магазини има около те , питай ако нещо не ти е ясно и съм 100% сигурен че тютюна ще го забравиш само след седмица с ел цигара. Аз бях същия и не вярвах как е възможно това , но благодарение на хората от там отказах тютюна след 18 години. И абсолютно никакъв начин няма как да се забранят с закон ,не слушай какво казват по тв
68
8
 
0
 
! Отговори
7 преди 10 години
А какви са доказателствата, че не се вредни. Аз реших цигара на иновейшън и течност на иновейшън и ми беше зле, а след 5 ден вкуса стана на въглен и хвърлих цигарата в кофата. Вашите електрички ни стават.
67
0
 
7
 
! Отговори
Станчо преди 10 години
Още от началото като прочетох за др Оз и ми стана ясно що за човек го е написал коментара. 3 дни се смея като откачен само при мисълта за това. Идвам тука да му чета забавните коментари. Кажи кой те нае на работа тука да ме наеме и мене да пиша глупости, нямам равен ей :) Тука статия без коментар няма да оставя и всички ще ги пращам при доктора за съвети. Не се сърди човек, но недей да твърдиш , че ел цигарите са вредни и незнам си какво още без доказателства, а такива няма и да намериш никъде!!
66
0
 
5
 
! Отговори
Станчо преди 10 години
Работата на 7 е да пише коментари и взима пари от това или баща му има 5 декара засяти с тютютн и за това пише глупости за ел цигарите. Какво бил пробвал само той си знае колко е било фалшиво и от кой ъгъл на илиенци го е взел , но това 7 не го споменава от срам. Вярваш на тия продажни телевизии където за пари ще измислят всякакви лъжи, а защо хората по света се увеличават с използването на ел цигари , всяка година броят се удвоява. Май българите са най умните за да пушат тютюн(витамини) все още
65
0
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Не знам, защо се опитвате да спорите с радио-точка. 7 е или платен или никога не е пробвал...
64
2
 
6
 
! Отговори
Митко Здравков преди 10 години
До 7: Ами всъщност не се опитваме да ги изкараме витамин, просто е факт, че хората откачили се от тютюнките се чувстват по-добре!