Все повече пушачи използват електронни цигари

Електронните заместители се предпочитат пред никотиновите лепенки и дъвки
Обновена: 28 апр 2014 15:23 | 28 апр 2014 15:23,
118
Все повече пушачи използват електронни цигари
Снимка: Reuters

Броят на хората в Англия, които използват електронни цигари, се е утроил през последните две години и е достигнал 2,1 милиона, пише BBC.

В проучването на здравна организация са участвали 12 000 възрастни пушачи. През 2010 само 8% от хората използвали електронни цигари. Сега повече от половината пробват заместителя.

700 000 от потребителите са бивши пушачи, а 1,3 милиона ги използват в комбинация с обикновени цигари.

Изследването показва, че само 1% от тези, които никога не са пушили, използват електронни цигари.

На въпрос защо използват електронни цигари 71% от бившите пушачи отговарят, че това им помага да ги откажат. 48 % от настоящите пушачи искат да намалят количеството, а 37% казват, че така пестят пари.

Изпълнителният директор на здравната организация Дебора Арнот коментира, че драматичното нарастване на употребата на електронни цигари означава, че все повече хора искат да откажат или намалят цигарите.

Друго проучване показва, че потреблението на електронни цигари е по-голямо от това на никотинови лепенки и дъвки.

Също така се оказва, че броят на отказалите тютюнопушенето се е увеличил през последните години.

Ръководителят на проучването професор Робърт Уест не е съгласен с твърдението, че пушенето на електронни цигари може да доведе до връщане към вредния навик.

Дебора Арнот допълва, че електронните цигари не биха довели до повторно пропушване. Но рекламата им не бива да бъде адресирана към непушачи или подрастващи.

Саймън Кларк, който ръководи организация, подкрепяща пушачите, се радва на успеха на електронните цигари. Но според него повечето хора се разнообразяват с тях, а не ги ползват с цел отказване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
13
 
! Отговори
west ham преди 10 години
Бамбото е супер
22
1
 
14
 
! Отговори
nikidimow преди 10 години
До д-р ОзиПий си хапчетата редовно бре
21
7
 
6
 
! Отговори
д-р Ози преди 10 години
за всичко съ виновни комонистите, илюминатите и рептилите които ви промиват мозаците. и депесето
20
1
 
12
 
! Отговори
nikidimow преди 10 години
До StormglassНе сме в кой е по-по-най ,всеки си пазарува от където си реши
19
1
 
16
 
! Отговори
nikidimow преди 10 години
На електрички съм от над 4 години ,почнах да дишам ,спрях да се задъхвам и да къртя мивки сутрин ,непознаването на електричките,води до глупави и необосновани твърдения .Тази тотална дезинформация ,която се лее от ефира и пълни мозъците на пушачите ,е плод на некадърност ,неосведоменост ,и финансови облаги.И ракията е антифриз,ама я пием.Пуших над 30 години по над 2 кутии на ден ,с електричките се чуствам добре и не ми дреме за 7,или е параноик и трябва да се лекува или си е ***
18
3
 
11
 
! Отговори
Дърт Пръч преди 10 години
Stormglass , тебе ще те закарам в банята на топлата вода да ти се отпусне мускула и ще си прекараме весело. След това ще ти натикам едно кълбо бамбук у ***.
17
11
 
9
 
! Отговори
Stormglass преди 10 години
Е. Цигарите са по-безвредни от аналоговите. 7-неуверен не изпреварвай. А за всички които искат да се просветен мога да им кажа да внимават от къде да купуват, защото има много ментета. Не се подлъгвайте по вейпър с ник Уест Хям, защото той пуши прежда, а тя е вредна. Посетете Гигадринкс - най-добрият магазин за е-цигари.
16
0
 
18
 
! Отговори
irjika преди 10 години
Ел.цигари са стотици пъти по-безвредни от истинските. Преминах на електронна с невероятна лекота, без нерви, без никотинов глад. Парата не смърди на селски кен-ф, вече не мириша на коч, не се задъхвам, не ме боли главата сутрин, нямам махмурлук, дори, когато пия. Не тровя семейството си, не умирисвам апартамента, не давам по 150-200 лева месечно за тютюневите л--на. Вече вкъщи мирише на сладкарница, дишам нормално, имам повече енергия, чувствам се по-добре и давам само 20-30 лв/мес. Опит: 4,5год
15
0
 
25
 
! Отговори
Евгени Илиев преди 10 години
Последната си цигара изпуших на 02.10.2012г.От тогава съм с електронна такава.Чувствам се много по-добре.Преди като пушех,кучето ми бягаше в друга стая.Сега като изпарявам,скача и гони парата.По- показателно от това,колко "много са вредни" електронните цигари в момента не се сещам.Който проявява любопитство, има много изписано.Давам жокер:vaping.bg
14
0
 
22
 
! Отговори
Байзъъъъ преди 10 години
Като се замисля, че до преди 3 години и половина "усвоявах" минимум 50 (100-милиметрови) цигари дневно (а съм стигал и до 80) - не мога да не се кордея със себе си (колкото и нескромно да звучи)!!! Много ми "вредеят" - и на здравето и на финансите ;)
13
0
 
20
 
! Отговори
Juicechief преди 10 години
Те хората са го казали:- *** народ-слаба държава...няма как някой да ме разубеди да се върна на обикновените тютюневи цигари.Факта,че дишам по-добре,не се изморявам така и че устата ми не мирише на к...еф е показателен.Хора,информирайте се,прочетете и тогава се изказвайте колко били вредни електронните цигари.Защо в държави като Англия,Германия и Франция броят на изпаряващите расте всеки ден-може би защото сигурно те са по-прости от нас...просто се информирайте.
12
0
 
22
 
! Отговори
Stella преди 10 години
Факт е,че ние българите сме пак на опашката,че и 200-300м. в страни от Европа нищо,че се броим за европейци. Адски ми е писнало да ми обясняват колко са вредни електронните цигари и как съм се тровела в пъти повече отколкото с обикновените. Е да ама не! Близо 2г.съм с Е-цигара/вече не е съвсем електронна де/и се чувствам в пъти по добре отколкото докато пушех. Това не е само усещане а го доказват и редица медицински изследвания,които ми се налага да си правя. Та...това е моята истина.
11
0
 
18
 
! Отговори
Topper преди 10 години
До 7Нали се сещаш, че когато името на предаването е "Шоуто на...." не бива да го вземаш на сериозно и за чиста монета. Там преди 2 години казваха, че трябва да се пият 3л вода на ден, а днес казват, че това уврежда бъбреците ? Кога и кое е истина?Апропо, дали си виждал на живо е-изпарител и знаеш ли нещо за принципа на действие, какво съдържа или така, дежурно се изказваш :)
10
0
 
24
 
! Отговори
Азз преди 10 години
Бях пушач 18 години и просто за отказване нямаше никакъв начин , а още от първия ден с ел цигара ги спрях и вече година и половина не съм си и помислил пак да пропушвам тия тютюни. Хората на запад се развиват в правилна посока с тях и се умножават всяка година, да видим тук кога ще го проумеят българите че тютюневите са отживелица и са хиляди пъти по вредни!
9
0
 
20
 
! Отговори
Кико преди 10 години
Браво на хората,хващат правия път....аз си дърпам електронната цигаря и не ми пука,че някой я мисли за отрова.Вижте трябва да минат 20 години да се докаже,някакво влияние от дългото ползване,засега няма доказани вредни съставки.Ако наистина сте чули,или прочели,че са вредни,моля ви почетете,и почерпете информация от реални изследвания.....за мен са добре,защото мога да пуша вкъщи,в колата,в кафетата,и най-важното не преча на никого.
8
0
 
26
 
! Отговори
stocher преди 10 години
Използвам електронна цигара от две години и се чувствам отлично. Изпаряването позволява използване на различно количество никотин, включително и без такъв с безброй аромати по желание на клиента. Съставът на течността е явен с доказан произход и няма нищо вредно във вдишването на пара за разлика от тютюнопушенето. Бъдещето е в изпаряването, просто не е популярно благодарение на атаките на тютюневите гиганти, които търпят загуби. Пробвайте нищо няма да загубите!!!
7
0
 
27
 
! Отговори
mitazi.tulip преди 10 години
Хей, мен ме няма в статистиката. Аз използвам електронни цигари защото ми харесват, дават ми повече от обикновените и не са вредни.Василия, моля, при възможност да напишете и за българският принос. Като начало може да се започне от тук: vaping.bg/
6
0
 
31
 
! Отговори
БГ/Вейпър преди 10 години
Първо се осведомете преди да пишете безсмислици по адрес на ''ел.цигарите''. Има български форуми където хората използват от години такива устройства и то успешно без да докоснат аналоговите цигари убийци. Давайте си по 150 лв. минимално за цигари на месец аз с 20 лв с изпарителното устройство.
5
0
 
29
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Мдааааа. А на кутиите с цигари пише "Само витамини" ;)
4
0
 
31
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До 7Какви илюминати те гонят тебе :D От година и половина съм само на е-цигари и никога не съм се чувствал по-добре .Можеш ли да ми докажеш с РЕАЛНИ и СЕРТИФИЦИРАНИ изследвания, че съдържат дори едно опасно вещество, защото аз мога да ти покажа реални и сертифицирани изследвания които доказват, че няма нищо опасно в тях . Кое в тази течност казваш, че е отрова - пропиления гликол или глицерина, защото и двете се съдържат в много храни, козметики, пасти за зъби, инхалатори и още много .