Унижението е най-силното човешко чувство

То изпреварва щастието и дори гнева
Обновена: 23 юни 2014 19:01 | 23 юни 2014 19:01,
10
Унижението е най-силното човешко чувство
Снимка: Reuters

Повечето хора са го правили поне веднъж в живота си – да принизят нечие достойнство, да омаловажат качествата на някого, като в същото време преувеличават неговите недостатъци.

Болката от унижението е понякога непоносима и оставя рана в душата за цял живот, дори след като бъде простено. Нещо повече – това е най-силното чувство, на което хората са способни.
 
Оказва се, че унижението затормозява най-много човешкия мозък, като изпреварва щастието и дори гнева.
 
Психолозите Марте Отен и Кай Йонас провели две изследвания, в които мъже и жени чели кратки истории, включващи различни емоции и помолили участниците да си представят как биха се чувствали в представените сценарии.
 
В първото проучване изучавали унижението, гнева и щастието. Във второто сравнявали унижението и срама.
 
Учените използвали електроенцефалограма, за да запишат електрическата активност на мозъка. Те се интересували най-вече от две измерванията, които показвали увеличаването на когнитивната обработка и активация в мозъчната кора.
 
Резултатите показали, че чувството за унижение повишавало двата показателя, което води до усилена обработка на информация и голяма употреба на психически ресурси.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: щастиеемоцииунижение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Много хубаво сте го написали, но за съжаление в БГ това е епидемия.По света хоата говорият на общи теми от типа времето,....защото така няма как да те наранят или засегнат, докато в Бг навлизането в личното пространство е нещо съвсем нормално, да те попитат колко ти е заплатат, за колко си купи колата, от къде намери пари...са съвсем нормални въпроси.Като добавим и ширещата се простотия, подплътена с пари става страшно.
6
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Мисля че най-силното чуство не е унижението а гладът.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е да много ясно.Животните нямат срам,чувство за поражение,не изпитват почти никакви чувства освен страх или ярост.Но и те са по -скоро страничен ефект от инстинктът за съществуване.За това са животни.
4
1
 
4
 
! Отговори
Фреди преди 9 години
Най-лесния начин да се отървеш от жена е да я унижаваш .Всяка вечер, караш я да прави неща от който и се повръща, за съжаление се намират и такива на който им харесва . При тях спирате парите и се отървавате лесно .
3
11
 
8
 
! Отговори
Нормален преди 9 години
"Унижението е най-силното човешко чувство"Психолозите са болни мозъци. За пореден път ми го показват. Въпросните "учени" да унижат майките си със садо-мазо секс, за да се докажат. Къде да се докажат като болни мозъци търсещи само злото във хората, къде да се докажат като специалисти (ня дай си Боже да узная в какво са "специалисти") това си е техен проблем и проблем на тяхната психоза. Аз нямам вътрешно чувство, че трябва да унижавам някого.Най силното чувство е обичта към любимата и роднини
2
6
 
9
 
! Отговори
познавачка преди 9 години
Преживяла съм го!Оттогава съм голяма ***-нито забравям,нито прощавам!Дано не се случва на никого,но едва ли....
1
8
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Всеки човек е...смъртен Бог.Не бива да унижаваме...никой Бог,както не бива да унижаваме и себе си,защото и ние сме...богове.