Как да предпазим детето от затлъстяване?

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите
1 юли 2014 19:16, Румяна Тасева
3
Как да предпазим детето от затлъстяване?
Снимка: Reuters

Сигурно вече сте се сблъскали с тази стряскаща статистика: всеки трети първокласник има проблеми с килограмите или страда от затлъстяване според последните национални проучвания (статистика на Националния център по обществено здраве и анализи). И всички знаем кои са основните причини за това - неправилният модел на хранене и ниската физическа активност на децата ни.

Специалистите по хранене и диететика предупреждават, че наднорменото тегло в първите години на живота до голяма степен предопределя затлъстяването в по-късна възраст. В допълнение, свръхтеглото при най-малките се повлиява много по-трудно и води по-късно до рискове от развитие на инсулинова резистентност, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, хипертония и др.

Плашещата статистика все пак е съпроводена от една добра новина – много от факторите, които водят до затлъстяване, могат да бъдат контролирани и овладяни. Ето какво е нужно да знаете и да предприемете, за да расте детето ви здраво!

Има ли детето наднормено тегло?

Колкото и да ни се струва лесно да отговорим на този въпрос, според специалистите често грешим в преценката си. Оказва се, че дори родители, които отдавна водят битка с килограмите, не реагират адекватно при появата на същите проблеми при децата си. Правилната преценка се затруднява и от това, че в определени периоди от детското развитие натрупването на мазнини е здравословно и е в рамките на нормалното.
 
Как да прецените има ли наднормено тегло детето ви? Индексът на телесната маса (ИТМ) се изчислява като телесното тегло (в кг) се раздели на ръста (в метри) на втора степен. При изчисляване на ИТМ за деца стойностите се различават от тези на възрастните, тъй като се взема предвид и растежът, а здравословният диапазон на ИТМ варира в зависимост от възрастта и пола на детето.

За определяне на ИТМ-индекса при децата се използват процентни групи. Ако детето тежи с 20% повече от средното тегло за неговата възраст и пол, се счита, че има наднормено тегло.

 
Използвайте всеки контролен преглед при личния лекар на детето, за да коментирате неговото развитие, как расте на ръст и на килограми. Обръщайте внимание на това как се храни и какви са предпочитаните от него храни. Следете какви са ежедневните му дейности.

Днешното слабичко, злоядо дете може някой ден да се превърне в дебеланко с куп сериозни здравословни проблеми, ако е израснало с неправилни хранителни навици и липса на движение, но никой възрастен не е обърнал внимание на това!

 
Ролята на гените
 
В семейства, в които родителите са с нормално тегло, много малък процент от децата страдат от затлъстяване, докато децата на родители с наднормено тегло са застрашени в над 40% от случаите, сочат медицински изследвания. Дори само единият родител да има наднормено тегло, това удвоява риска детето да „наследи“ същия проблем.
 
Гените обаче не са единствените виновници, тъй като детето унаследява не само тях, но и навиците, които наблюдава ден след ден у дома и особено на масата по време на вечеря. Детското затлъстяване е проблем на цялото семейство – за да се регулира проблемът, трябва да се промени всеки един член на семейството.
 
Затова застанете още днес пред огледалото, вгледайте се внимателно в образа и... вижте бъдещето на своето дете. Ако гледката не ви хареса, променете кардинално начина си на живот и на хранене – никога не е късно!
 
Как да предпазим детето от наднормено тегло?
 
Прекомерното наддаване на тегло по време на бременността крие рискове не само за майката, но и за плода. Възможно е бебето да се роди с високо телесно тегло (над 4500 г), което носи риск от затлъстяване и диабет. Раждането на дете с поднормено тегло също е опасно за бъдещо натрупване на килограми. По време на бременността хранителният прием на майката трябва така да се прецени индивидуално, че да не се допусне покачване на прекалено много килограми.
 
След раждането – направете всичко възможно за успешното кърмене. Кърмата е най-добрата храна за новороденото, но има и още една причина да положите усилия да се справите с кърменето: доказано е, че намалява риска от затлъстяване в детството.
 
Вредата от съвременните „залъгалки“ - прекарването на повече от час дневно пред телевизора, увеличава риска от затлъстяване, категорични са специалистите, при това не само заради пропиляното време, което може да бъде използвано за игри на открито.

Оказва се, че децата, които се хранят, гледайки любимите си телевизионни предавания, поглъщат с 5% повече от бързите, вредни храни и с толкова по-малко плодове и зеленчуци от връстниците си. Масовата атака на рекламите (с изобилие на чипс, вафли, кренвирши, газирани напитки) дава своя солиден принос към детското затлъстяване.

 
Ако наложите лимит на гледането на телевизия и игрите на компютъра, детето ще бъде принудено да си намери приятни (и полезни за него) забавления. Няма дете, което е способно да бездейства и скучае – лишено от любимите си интернет игри, то ще измисли начин да се забавлява (с топка, колело, гоненица на двора). Само му дайте възможност!
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
i da i ne преди 9 години
да,масово родителите се оплакват,че детето им е злоядо,ноо какво стои зад това твърдение?На всяка разходка детето/от 1г.нагоре/изяжда по 1 пакет солети,снакс,крекери,бисквитки ,близалки,бонбонки и т.н и поглъщат калории ,които са повече от едно нормално хранене и как това дете да яде после???Безотговорността на родителите/баби и дядовци в това число/я виждам всеки божи ден в парка/майка съм на малко дете/....
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Масово родителите се оплакват, че детето е злоядо в първите му години, следва едно тъпчене, заплашване....въобще простотия. След 10-ина година започва обратното, унижаване на детето, че е дебело, че яде като...и в крайна сметка, кой е виновен.
1
1
 
11
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
като начало, ЗАБРАВЕТЕ за "мак,доналдс"