4 признака за предстоящата раздяла

Краят на връзката си личи отдалече
20 яну 2015 16:15, Румяна Тасева
2
4 признака за предстоящата раздяла
Източник: Reuters

Понякога се случва като „гръм от ясно небе“ най-любимият ни човек да ни съобщи, че преустановява връзката си с нас. Подобна реплика е способна да ни извади сериозно от равновесие, в момент, когато по нищо не сме предполагали края на отношенията си, независимо колко продължителна е била връзката...

Отношенията обаче не рухват изведнъж. Често забравяме, че да живееш под един покрив с някого е вид партньорство. От най-изискващите партньорства, защото от другия се очаква любов, внимание, грижа, добър секс, споделяне на финансовите задължение, сътрудничество в домакинството и отглеждането на децата, търпение, разбиране... Набор от качества, който понякога е невъзможен.

Обикновено един от партньорите си дава сметка по-късно за признаците на разрив в отношенията. Изследователят-психолог Джон Готман извежда 4 сигурни индикации, че връзката отива към своя край. Ще ви ги представим по свой начин...

В действителност при продължително семейно съжителство може да се опознае отсрещният човек и напълно да се види неговата страна – дали е толерантен, мързелив и пр. В един момент е възможно на единия партньор буквално „да му дойде до гуша“ от понасянето на неприятни привички, например да събира чорапите под леглото или да слуша постоянните оплаквания от колегите на половинката си. Едно е обаче да изразиш недоволството си от това под формата на: „Писна ми да ти събирам чорапите!“, друго - да заявиш „Ти си такъв мърльо!“.

Естествено, винаги може да се намери позитивна форма на критика, която да не засегне. Но проблемът ще си остане, защото едва ли ще е разбран чрез този метод. При равноправните отношения, каквито би следвало да бъдат интимните, успешният подход е да се обясни. Това обаче изисква пълноценна двупосочна комуникация: освен да се говори, и да се изслуша другият. Следва поставянето на негово място и вникването в проблема, разбирането и разрешаването му.

Вече, ако обясненията не помогнат, ако не се променят дразнещите детайли и за двамата партньори, въпросът е друг...


При подобна ситуация би могло да има следното развитие. Търпящият неприятния навик да се примири. Примирението обаче невинаги води до положителен развой на връзката. Дори и в дългосрочен план, то ще навреди на взаимоотношенията, тъй като ще се приеме за компромис. Натрупването на компромиси във времето отнема от любовното чувство, независимо колко силно е било то в началото.
 

Още за взаимоотношения четете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари