Крият ли риск от рак газираните напитки?

Заедно с високите количества захар те съдържат и вредни химикали
25 фев 2015 22:04,
10
Крият ли риск от рак газираните напитки?
Източник: Reuters, архив

Газираните напитки може да изложат здравето на риск от развитие на рак, се констатира от данните на ново проучване. 

Канцерогенните вещества, като тези, които се намират в цигарите, се свързват с формирането на злокачествените образувания. А според изследователския екип от Университета „Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, САЩ, газираните напитки може да съдържат същото вещество. 

То се нарича 4-метилимидазол и придава на напитките и на някои храни карамеления им цвят. Въпреки че нивото на химикала е различно при различните марки, това не променя факта, че приемът му застрашава от развитие на рак. 

Учените обясняват, че този рискът е напълно ненужен и има възможност да се избегне. Причината е, че ролята му е свързана единствено с вида на напитката. Излагането на 4-метилимидазол се определя спрямо количеството газирани безалкохолни напитки, които биват изконсумирани. 

За целта на настоящото проучване изследователите анализират повече от 10 марки газирани безалкохолни напитки. Установява се, че повишената консумация на подобни напитки увеличава и риска от злокачествено заболяване.

Към момента от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ все още не са определили допустими граници на количеството от химикала, което може да се влага в напитките.

Поради високото си съдържание на захар, газираните напитки вече се свързват с диабет. Според данните на редица проучвания те са и водеща причина за високите нива на затлъстяване сред децата по целия свят.

Данните от проучването са публикувани в сп. PLOS ONE.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Вярвам, че още някой помни прекрасната лимонада от 5/пет/ стотинки и леко вкисналата боза на 2 дни за 4,6,8 ст. а литър 20 стотинки. Всеки, който паднеше на шах, залагаше 20 ст , а продължава ли да пада + следобедна баничка от 10 ст. и здрави бяхме. Спомени, споменииии...
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аспартама е много по-опасен от захарта в газираните напитки.Иначе, няма нищо по-безопасно от домашен компот!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дедо Мъди, чая от бабини зъби е полезен за други работи :)
2
2
 
3
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До Анонимен 2:Това за солта нещо ми убягна. Не е ли вече натрив хлорид?
1
3
 
19
 
! Отговори
Ха! преди 9 години
А според изследователския екип от Университета Хопкинс в Балтимор, Мериленд, САЩ американската Кока-Кола съдържа ли някакво такова криво вещество? Разбира се, че не, защото е американска!!! Идиотия!!!