Киви – за качествен сън и здраво сърце

Зеленият плод е с богато съдържание на витамин C
26 май 2015 20:08,
2
Киви – за качествен сън и здраво сърце
Източник: Reuters, архив

Кивито е екзотичен плод с хранителна плътност. Това означава, че съдържанието на хранителни вещества в него е високо, а калориите са малко. Следователно консумацията на киви може да предложи и редица ползи за здравето, включително поддържане на здрава кожа, понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт. 

Какви и колко хранителни вещества могат да се намерят в едно средно голямо киви? Калории – 42; протеини: 0,8 г; фибри: 2,1 г, витамин C: 64 мг; витамин А: 3 мкг; желязо: 0,2 мг; калий: 252 мг; фолиева киселина: 17 мкг; общо съдържание на мазнини: 0,4 г. 

Важно е да се отбележи, че съдържанието на витамин C в кивито е по-високо, в сравнение с много други плодове. 

Зеленият плод съдържа и основни хранителни вещества като витамин Е, мед, витамин К, хлор, магнезий и фосфор. 

Консумацията на плодове и зеленчуци от всякакви видове отдавна се свързва с понижаване на риска от сърдечни заболявания, диабет, рак и други. Не едно или две проучвания доказват, че растителните храни намаляват и риска от затлъстяване. 

Кивито, по-конкретно, е сред „магическите“ и вкусни съставки за красива кожа. Колагенът в кожата разчита на витамин C. Това важно хранително вещество в организма работи като антиоксидант, който предотвратява уврежданията, причинени от слънцето, замърсяването и пушека. „Изглажда“ бръчките и подобрява цялостно текстурата на кожата.

Екзотичният зелен плод подобрява и качеството на съня при възрастните, които имат подобни проблеми. 

Съдържанието на фибри и калий подпомагат сърдечното здраве. Според експерти повишаването на приема на калий, заедно с понижаване на натрия, са най-важните промени в хранителния режим, които могат да понижат риска от развитие на сърдечносъдово заболяване.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I cigarite sa polezni