Чуждият бизнес: Данък "чипс" ще удари бедните!

Търговски камери прогнозират ръст на сивата икономика
29 окт 2015 14:46,
30
Чуждият бизнес: Данък "чипс" ще удари бедните!
Снимка: Reuters

Въвеждането на данък върху вредните храни ще засегне най-бедните хора в България. Това са тези, за които разходите за храна и напитки представляват над 50% от разполагаемия доход.

Още по темата

Това предупредиха в съвместно становище четири търговски камери. Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият Бизнес съвет в България се обединиха в подкрепа на бизнеса срещу въвеждането на данък "обществено здраве".

Четирите организации показаха несъгласието си с намерението на здравния министър да обложи с данък вредните храни. Според търговските камари това ще доведе до срив в индустриите в сектор "Храни и напитки", които дават работа на хиляди.

Четирите търговски камари изпратиха позицията си до всички министерства у нас. В нея те пишат и че данък "вредни храни" няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население. 

"Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика", заявяват още чуждестранните камари.

Чуждият бизнес у нас призова правителството да обмисли добре страничните въздействия от по-високото облагане и защото то ще разшири сивата икономика и ще увеличи разходите по прилагане и съобразяване с новите данъци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще го променим:1 кг пържени картофи 2 лв1 кг евтина кайма 6 лв1кг пилешки кренвирши 6 лв(виждал съм и за 0,08 лв.1 кг евтин колбас 10 лв1 кг сладкиши 10 лв.5 кг рекламирани вредни храни за 34 лева. (Смаки севън дейс кренвирши от месо)
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 кг пържени картофи 1 лв1 кг евтина кайма 3 лв1кг пилешки кренвирши 3лв(виждал съм и за 1,80лв1 кг евтин колбас 5 лв1 кг сладкиши 5 лв5кг Отрова за 17 лв!!Това трябва да се промени!!!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най болни са старите хора и там няма как да се спести от лекарства.Те просто си ги пият доживот.
15
1
 
4
 
! Отговори
Камертон преди 8 години
Какви са тези камЕри? Колко читатели трябва ви напишат, за да си оправите и заглавието, и текста.
14
8
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Най-бедните са и най-болни чисто статистически, и не е малък никак % от доходите които те отделят за лекарства и лечение.Ако вредната храна стане по скъпа то те ще я заменят с по качествена храна за което ще се бръкнат по дълбоко ,но ще спестят пари за лекарства което ще рече че всичко ще им струва колкото и в момента.Аз съм За данък вредни храни!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласен съм да плащам данък вредни храни само ако спрат рекламирането им по телевизията и другите медии.
12
1
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
до 10Бедните може да не ядът чипс, ама ядът кренвирши, салам, пастет, наденица и т.н.Но сития на гладния не вярва и ти го доказваш за пореден път.
11
2
 
17
 
! Отговори
-10 преди 8 години
не съм видял беден човек да си купува чипс по 1.50-2 лв------------А пък аз знам за едни бедни хора, които веднъж на месец-два си позволяват да си купят шоколад. Ей така, да разберат как се чувстват богатите ксенофоби министри на здравеопазването. Сега ще го правят веднъж на 3-4 месеца!
10
3
 
11
 
! Отговори
Дабе преди 8 години
Да не мислите, че тоя данък ще удари буквално само "чипсовете"? Те могат да обявят за вредна всяка една храна - съответно да я обложат с данък и цените отиват на майната си.Те (управниците) само това мислят - как да сме по- здрави, нали? Или се чудят как да ни доодерат и без това съдраните кожи ?
9
2
 
13
 
! Отговори
SD преди 8 години
Търговски камари , а не камери .Ясно , ще ни следят с камери в търговските обекти за чипса.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, бедните всеки ден чипс ядат. А за какви камери говорим, да не са фризери? Или писателя не знае каква е разликата между камара и камера?
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки път когато пазарувам виждам как хората четат опаковките .А като ги слушам се оказва че повечето са доста информирани кое е вредно и кое не.Био и качествените продукти са скъпи и не всеки може да си го позволи.Ако човек се черпи от време на време с чипс няма чак толкова страшно.Ами ГМО-то с кото ще се залее Европа?
6
2
 
5
 
! Отговори
ихиуох преди 8 години
не съм видял беден човек да си купува чипс по 1.50-2 лв
5
2
 
21
 
! Отговори
Тиквено семе преди 8 години
На българина трябва да се въведе данък въздух и данък бедност ! Беден ли си трябва да плащаш квото имаш ! Сигурен съм че народа няма да има нищо против ...най много из интернет да лаят малко и това ще е !
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не забранят от Министерски съвет рекламата на вредни храни по вредните телевизии, означава, че са лицемери и обирджии на стотинките на децата и техните родители.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще удари чуждия бизнес с кроасани, чипс и червен редбуламач. Кой беден ще си купи кроасани на цената на 2 хляба, ред бул или чипс на цена на едно кило картофи? Тези храни са "вредни закуски" между храненията.
2
1
 
7
 
! Отговори
х преди 8 години
КАМАРИ имахте предвид ,а сте написали КАМЕРИ -не са телевизионни а търговски..
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Danazi samo sa bogatite na vlast sa mutrite